Jalkasieni viihtyy pesutilojen lattioilla – Mistä jalkasienen oireet tunnistaa?

Jalkasieni on usein pitkäaikainen vaiva. Hyvällä jalkojen hoidolla sen voi onneksi välttää kokonaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jalkasienen oireet: Aina oireita ei tunnista sieneksi, vaan ihminen saattaa luulla, että kyse on vain jalkojen ihon kuivuudesta. Kuva: istockphoto

Jalkasieni on usein pitkäaikainen vaiva. Hyvällä jalkojen hoidolla sen voi onneksi välttää kokonaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Jalkasienen oireet ovat ikäviä. Mistä jalkasienen tunnistaa? Kysyimme 10 kysymystä jalkasilsasta dosentti, jalkaterapeutti Minna Stoltilta.

1. Jalkasienestä puhutaan paljon, mutta mitkä ovat jalkasienen oireet?

Jalkasieni on nimensä mukaisesti jalkojen sieni-infektio, joka lähtee usein liikkeelle varvasväleistä. Ensioireina on yleensä kutinaa, punoitusta ja hilseilyä.

Kun sieni etenee, se saattaa siirtyä jalkaterään. Silloin jalat saattavat näyttää siltä kuin ne olisi kastettu jauhopussiin. Erityisesti jalkojen reuna-alueille jalkakaaren kohdalle ja kantapään ulkosyrjiin ilmestyy jauhomaista hilseilyä. Lisäksi niissä saattaa olla pieniä vesikelloja.

Aina oireita ei tunnista sieneksi, vaan ihminen saattaa luulla, että kyse on vain jalkojen ihon kuivuudesta. Hyvä tapa tunnistaa jalkasieni on tarkistaa, onko hilseilyä myös muualla jaloissa, kuten säärissä. Jos hilseilyä on vain jalkaterien ulkoreunoilla, kyse on luultavasti jalkasienestä.

2. Mistä jalkasienitartunnan yleensä saa?

Jalkasieni viihtyy kosteilla ja lämpimillä alustoilla, kuten pesutilojen lattioilla ja kengissä.

Suurin osa tartunnoista on peräisin yleisistä suihku- ja pesutiloista tai kuntosalin pukuhuoneesta. Niihin kannattaa aina ottaa omat suihkutossut mukaan.

Suihkutossut on syytä säilyttää muovipussissa erillään muista tarvikkeista, ja ne täytyy myös säännöllisesti pestä ja desinfioida. Toisen ihmisen kenkiä ei kannata koskaan lainata.

3. Miksi kaikki eivät saa jalkasienitartuntaa yleisissä pesutiloissa?

Jalkasieni tarttuu jaloissa olevien hankaumien, haavojen ja ihorikkojen kautta, sillä ne toimivat elimistössä infektioportteina. Paras puolustus jalkasientä vastaan on ehjä ja terve iho, sillä silloin tartunnan mahdollisuus on lähes minimaalinen. Siksi jalkapohjien iho kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa säännöllisellä rasvauksella.

Jalkapohjien iho on paljon muuta ihoa paksumpi, ja siksi sitä on syytä hoitaa voiteella, jossa on vähintään 50 prosenttia rasvaa. Vesiliukoiset vartalovoiteet eivät ole jalkapohjille sopivia, sillä ne eivät kosteuta paksua ihoa riittävän hyvin.

Jalkojen hoidossa haasteena on kuitenkin se, että pieniä ihorikkoja esimerkiksi varvasväleissä on vaikea huomata. Siksi suihkutossujen käyttö yleisissä pesutiloissa on suositeltavaa kaikille.

4. Miten lampaanvilla liittyy jalkasienitartunnan ehkäisyyn?

Kaikkien kannattaa pitää huolta hyvästä jalkahygieniasta. Suihkun tai kylvyn jälkeen jalkapohjat ja varvasvälit on aina syytä kuivata huolellisesti.

Jos varvasvälit kuitenkin menevät helposti rikki, apteekista kannattaa ostaa puhdistettua lampaanvillaa, jota voi kietaista suikaleen jokaisen varpaan ympärille. Se imee kosteutta varvasväleistä, mikä estää ihon menemistä rikki. Vaihtoehtoisesti voi käyttää varvassukkia, jotka pitävät varpaat erillään ja lisäävät varvasvälien tuuletusta.

5. Miten jalkoja kannattaa hoitaa, jos tartunnan kuitenkin saa?

Mitä varhemmin jalkasienen huomaa, sitä helpompi sitä on hoitaa. Jos varvasväleissä on hilseilyä, kutinaa ja punoitusta, apteekista kannattaa käydä ostamassa ilman reseptiä myytävää sienilääkettä.

Suurin osa sienilääkkeistä on voidemuotoisia, mutta tarjolla on myös liuoksia, suihkeita ja talkkeja. Niistä voi oman mieltymyksen mukaan valita sopivimman, sillä kaikissa tuotteissa on sientä tuhoavia ainesosia. Jalkojen rasvausta kannattaa myös jatkaa, jotta iho pysyy terveenä ja kosteutettuna.

6. Missä vaiheessa jalkasienen oireet ovat niin pahat, että kannattaa mennä lääkärille?

Jos ilman reseptiä saatava sienilääke ei auta noin kahdessa viikossa ja vaiva jatkaa leviämistä, kannattaa varata aika joko yleis- tai ihotautilääkärin vastaanotolle. Kroonistunutta sieni-infektiota on lähes mahdotonta saada kuriin itsehoidolla.

Lääkäri määrää yleensä suun kautta otettavia sienilääkkeitä, joiden avulla infektio voidaan saada pysähtymään. Lääkäriin menoa ei missään tapauksessa kannata viivytellä. Jos infektio ehtii kroonistua, sen hoito on hidasta ja lääkkeitä voi joutua ottamaan useita kuukausia. Yleensä kuitenkin noin kolmessa kuukaudessa saadaan jo hyviä tuloksia.

7. Mitä kannattaa ottaa huomioon kenkien ja sukkien kanssa?

Jalkasieni leviää sienimikrobien kautta, ja jokainen sairastunut on taudin mahdollinen levittäjä. Jalkasientä sairastavan kannattaa desinfioida omat kenkänsä säännöllisesti vähintään 2–3 kertaa viikossa. Kengille tarkoitettuja desinfiointiainesuihkeita saa esimerkiksi hyvin varustelluista marketeista ja apteekeista.

Sukkien kanssa kannattaa myös olla tarkkana. Jalkasientä sairastavan sukat on hyvä desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen. Ne on myös syytä säilyttää ja pestä erillään muun perheen pyykistä.

Jalkasientä sairastavan sukat on hyvä desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen. Ne on myös syytä säilyttää ja pestä erillään muun perheen pyykistä.

Jos kaikki sukat pesee yhdessä, vaarana on, että sienimikrobeja leviää muiden sukkiin ja tauti tarttuu myös muihin perheenjäseniin. Lisäksi perheessä kaikilla kannattaa olla omat pyyheliinat ja kynsienhoitovälineet, joita ei lainata muille, sillä sieni-infektio voi levitä myös niiden kautta.

8. Voiko jalkasienitartunnan saanut käydä ­ystävien luona saunomassa?

Jalkasieni-infektion saanut voi käydä ystävien luona suihkussa tai saunomassa, mutta asiasta on aina syytä kertoa isäntä­väelle etukäteen. Silloin isäntäväki osaa varautua asiaan esimerkiksi suihkutossuilla ja tietää, että märkätilat on hyvä pestä yleispuhdistusaineella vierailun jälkeen. Usein jalkasieni koetaan hieman noloksi asiaksi, ja siitä mainitseminen voi tuntua vaikealta. Mielensä rohkaiseminen kuitenkin kannattaa, sillä siten voi säästää monet muut ihmiset mahdolliselta tartunnalta.

9. Miksi jalkasieni vaivaa erityisesti miehiä ja ikääntyneitä?

Miehillä jalkasieni tosiaan on naisia yleisempi. Syynä voi olla puutteellinen jalkojen kunnon tarkkailu ja hoito tai jatkuva altistuminen hikoilulle ja hankaumille, esimerkiksi työmaalla. Jos työpäivän jälkeen käy peseytymässä yleisissä pesutiloissa ja jalkojen iho on rikki, jalkasienitartunnan saa helposti.

Jos työpäivän jälkeen käy peseytymässä yleisissä pesutiloissa ja jalkojen iho on rikki, jalkasienitartunnan saa helposti.

Ikääntyessä iho taas ohenee ja kuivuu, mistä seuraa usein pieniä halkeamia jalkojen ihoon. Koska ikääntyessä yleensä myös yleinen vastustuskyky heikkenee, riski saada jalkasienitartunta kasvaa. Hyvällä jalkojen hoidolla tartuntaa voi kuitenkin ehkäistä.

10. Miten jalkasienen oireet eroavat kynsisienen oireista?

Kynsisienessä kyse on samanlaisesta sieni-infektiosta kuin jalkasienessäkin, mutta infektio on eri paikassa eli kynnessä. Hyvin usein hoitamaton jalkasieni leviää myös kynsiin, mutta myös kynsisieni voi levitä jalkoihin.

Kynsisieni aiheuttaa kellertävän muutoksen kynnen pintaan tai juureen. Kynsi voi myös muuttua rakenteeltaan murenevaksi. Joskus murenevan kynnen alta voi paljastua kuollutta ihosolukkoa, jossa on epämiellyttävä haju.

Koska kynnet kasvavat hyvin hitaasti, kynsisieni on usein vielä vaikeampi ja pitkäaikaisempi hoitaa kuin jalkasieni.

Asiantuntijana dosentti, jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopiston Hoitotieteen laitokselta.

Artikkelia on päivitetty 21.10.2023

Lue myös: Saunominen tuo terveyshyötyjä: Miksi sauna tekee hyvää?

Lue myös Anna.fi: Puristavatko kenkäsi? Näin ehkäiset ja poistat turvotuksen jaloista

X