Paraneeko vatsahaava itsestään? Näin vältät, tunnistat ja hoidat kivuliaan vaivan

Vatsahaava kannattaa hoitaa heti ennen kuin haava syvenee. Gastrokirurgian ­­­dosentti Timo Heikkinen kertoo, mitä sairastunut voi tehdä itse.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ylävatsakipu voi johtua monesta eri syystä. Vatsahaavan sairastaa jossain elämänsä vaiheessa noin joka kymmenes suomalainen.

Vatsahaava kannattaa hoitaa heti ennen kuin haava syvenee. Gastrokirurgian ­­­dosentti Timo Heikkinen kertoo, mitä sairastunut voi tehdä itse.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miten vatsahaava oireilee?

Vatsahaava tai tutummin mahahaava aiheuttaa ylävatsalla jäytävää, polttavaa kipua. Kipu tulee tyypillisesti yöllä, kun syömisestä on aikaa ja mahalaukku on tyhjä. Se helpottuu, kun syö tai juo jotain.

Vatsahaava voi aiheuttaa pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta. Se voi pahentaa olemassa olevan refluksitaudin oireita ja närästystä.

Mahahaava eli ulkustauti on mahalaukun limakalvon vaurio. Se syntyy, kun limakalvoa peittävän limakerroksen suoja syystä tai toisesta heikkenee ja mahalaukun hapot ja entsyymit pääsevät syövyttämään limakalvoon haavauman.

Syöpymä voi tulla myös toisaalle mahasuolikanavaan, kuten pohjukaissuolen limakalvolle.

2. Miten mahahaavan erottaa muusta vatsakivusta?

Jos omat oireet sopivat vatsahaavaan, voi kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavaa happosalpaajalääkettä viikon, kahden ajan. Kyseessä on todennäköisesti mahahaava, jos oireet häviävät tuossa ajassa.

Happosalpaaja on lääke, joka estää mahahapon erittymistä mahasta ruokatorveen. Sen vaikutus alkaa yhdessä kahdessa vuorokaudessa.

Jos happosalpaaja ei vie oireita, sitä tarvitsee vielä kokeiluviikon jälkeen tai oireet palaavat pian takaisin, pitää hakeutua lääkäriin. Kyseessä voi olla jokin muu, vakavampi sairaus. Se paljastuu tähystystutkimuksessa ja siinä otetuista koepaloista.

Tähystykseen päädytään herkemmin, jos potilas on yli 60-vuotias, sillä ikä lisää haitallisten muutosten vaaraa.

Vatsahaavan yleisin oire on ylävatsan keskiosassa tuntuva jäytävä tai polttava kipu.
Vatsahaavan yleisin oire on ylävatsan keskiosassa tuntuva jäytävä tai polttava kipu. © iStock / seb_ra

3. Tuleeko vatsahaavasta syöpä?

Mahahaava ja syöpä voivat liittyä toisiinsa, sillä syöpä voi rikkoa limakalvon ja aiheuttaa haavauman. Mahalaukun syöpä on kuitenkin harvinainen mahahaavan syy.

Pinnallinen limakalvovaurio ei ole vaarallinen. Toisinaan vaurio voi kuitenkin yltää limakalvon alla olevaan verisuoneen, joka alkaa vuotaa. Pahimmillaan haavauma syvenee ja voi puhkaista mahalaukun seinämän, mutta tämä on nykyaikana harvinaista.

Vuotava vatsahaava tihkuttaa verta ja voi aiheuttaa anemian. Vuoto muuttaa ulosteen tummaksi ja aiheuttaa veristä oksennusta.

Jos mahalaukun seinämä puhkeaa, kipu kovenee nopeasti, eikä hellitä lainkaan. Näiden oireiden vuoksi tulee hakeutua päivystykseen. Puhjennut mahahaava vaatii leikkaushoitoa.

4. Mikä aiheuttaa mahahaavan?

Tulehduskipulääkkeiden käyttö ja mahalaukun pinnalla elävä helikobakteeri aiheuttavat mahahaavan. Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni vaurioittavat limakalvoa. Helikobakteeri aiheuttaa limakalvolle tulehduksen, joka haavauttaa limakalvoa.

Helikobakteeria on enemmän vanhemmilla ihmisillä. Se selviää hengitystestistä, verikokeesta tai ulostenäytteestä.

Mielialalääkkeistä serotoniinin takaisinotonestäjät lisäävät mahahaavan riskiä. Niihin liittyvä riski on pieni terveellä alle 60-vuotiaalla.

Tupakointi altistaa mahahaavalle. Se lisää suolahappojen eritystä mahalaukusta ja heikentää limakalvon puolustuskykyä.

Runsas alkoholin käyttö voi tehdä mahalaukkuun pinnallisen syöpymän ja aiheuttaa vatsatulehduksen eli gastriitin. Hoitamattomana se voi edetä mahahaavaksi. Gastriittia hoidetaan happosalpaajilla ja joskus myös limakalvoa suojaavilla sukralfaateilla.

Lue myös: FODMAP-ruokavalio auttoi Annikaa vuosia piinanneisiin vatsavaivoihin: ”Tiesin vihdoin tarkalleen, mitä voin syödä ja minkä verran”

5. Voiko stressi saada ­aikaan mahahaavan?

Stressi voi aiheuttaa mahahaavan, muttei välttämättä yksin, vaan esimerkiksi yhdessä tulehduskipulääkkeen kanssa.

Voimakas ja jatkuva henkinen kuormitus lisää elimistössä stressihormonien, kuten kortisolin, eritystä. Ne puolestaan lisäävät mahahappojen tuotantoa.

Jos stressiin liittyy vatsaoireita, kuormitusta kannattaa keventää ja välttää tulehduskipulääkettä stressinpäänsäryn hoidossa.

6. Paraneeko mahahaava itsestään?

Mahahaava voi parantua itsestään, kun olosuhteet mahalaukussa tukevat paranemista.

Ensimmäiseksi karsitaan mahahaavalle altistavat tekijät eli lopetetaan tulehduskipulääkkeiden ja alkoholin käyttö sekä tupakointi, ja häädetään mahdollinen helikobakteeri.

Helikobakteeri poistetaan elimistöstä kahden antibiootin ja mahahappoja vähentävän lääkkeen lääkekuurilla. Hoidon onnistuminen varmistetaan vastaavalla testillä kuin helikobakteerin olemassaolo.

Mahahappoja vähentävä lääke kuuluu jokaiselle mahahaavapotilaalle. Lääkäri määrää potilaalle sopivan lääkkeen ja annoksen.

Vatsahaavaa ei voi kivun perusteella erottaa muista yleisestä ylävatsavaivoista.
Vatsahaavaa ei voi kivun perusteella erottaa muista yleisestä ylävatsavaivoista. © iStock / ipopba

Lue myös: Ylävatsakipu ilmenee monin tavoin – Mistä ylävatsan eri puolilla tuntuva kipu voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa ja ohjeistaa toimimaan

7. Onko happolääke mahahaavan hoidossa turvallinen?

Happolääkkeiden ja mahahapon vähenemisen aiheuttamat haitat liittyvät pitkäkestoiseen käyttöön. Mahahaavan hoidossa käytettävät lääkekuurit ovat lyhyitä: kuukauden–kahden kuukauden mittaisia.

Refluksitaudin hoidossa happolääkkeitä voidaan tarvita jopa vuosia. Tämä voi heikentää esimerkiksi B12-vitamiinin ja kalsiumin imeytymistä, joiden puutteet on yhdistetty muistisairauksiin ja osteoporoosiin. Pitkäaikainen käyttö on turvallista, kun se tapahtuu lääkärin valvonnassa.

8. Millainen ruoka­valio sopii maha­­haava­potilaalle?

Mahahaavaa sairastavan kannattaa syödä pieniä aterioita, mutta usein eli välttää isoja aterioita ja pitkiä ateriavälejä. Kun mahalaukussa on koko ajan jotain, korventavan suolahapon vaikutus laimenee.

Kevyt, vähärasvainen ja kuitupitoinen ruoka tuntuu mahassa hyvältä. Happamat ruoka-aineet, kuten sitrukset, voivat pahentaa oireita. Kahvi ei vaurioita mahalaukun limakalvoa. Sitä ei tarvitse välttää, ellei siitä tule oireita.

Jos tyhjä maha ja siihen liittyvä mahakipu yllättää yöllä, nestemäinen sukralfaattia sisältävä valmiste auttaa nopeasti.

Lue myös: Vatsakipujen karu syy selvisi tähystyksessä – ”Itkin ja huusin kivusta”

9. Miten mahahaava­potilas hoitaa kipuja?

Parasetamoli ei ärsytä vatsaa. Se on turvallinen lääke mahahaavapotilaalle, mutta kuten kaikkien lääkkeiden kohdalla, suositeltua annosta ei pidä ylittää. Liian suurina annoksina parasetamoli vau­rioittaa maksaa.

Lääkäri voi määrätä kipuun vatsalle hellempiä lääkkeitä, lähinnä koksibi-ryhmän lääkkeitä. Voimakasta kipua voidaan hoitaa kolmiolääkkeellä.

Paikallinen kipulääkegeeli tai -laastari ei haittaa vatsaa.

Vatsahaavapotilaan tulisi syödä säännöllisesti pieniä annoksia, jotta mahalaukku ei olisi pitkiä aikoja tyhjänä.
Vatsahaavapotilaan tulisi syödä säännöllisesti pieniä annoksia, jotta mahalaukku ei olisi pitkiä aikoja tyhjänä. © iStock / bobbieo

10. Miten tulehduskipulääkkeitä käytetään turvallisesti?

Tulehduskipulääke on tarkoitettu tilapäiseen, korkeintaan muutaman päivän mittaiseen käyttöön, eikä pakkauksessa mainittua annosta saa ylittää. Kahta tulehduskipulääkettä ei pidä käyttää yhtä aikaa.

Osa ihmisistä tarvitsee tulehduskipulääkettä perussairauteensa jatkuvasti. Tällöin lääkehoitoon liitetään mahansuojalääkitys. Aina jos tulehduskipulääkkeitä tarvitaan pitkiä aikoja, ennen käyttöä tulisi selvittää ja tarvittaessa häätää helikobakteeri.

Parasetamoli on ensisijainen kipulääke jokaiselle. Yli 65-vuotiaan kannattaa välttää kokonaan tulehduskipulääkettä. 

Asiantuntijana gastrokirurgian dosentti Timo Heikkinen Terveystalo.

Lue myös: Kärsitkö ripulista, ummetuksesta tai epämääräisistä vatsakivuista? Näillä vinkeillä rauhoitat stressivatsan

X