Tunnista sinilevä! Näin sinilevälle altistuminen oireilee – Lue ihotautilääkärin ohjeet

Sinilevä vedessä on kuin Stop-merkki, joka ei estä pelkästään uimista. Jos haluaa välttää oireet, vettä ei kannata käyttää edes löylyttelyyn tai astioiden tiskaamiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yleisillä uimarannoilla kannattaa seurata ilmoitustaulua ja kunnan verkkosivuja, sillä kunnan terveydensuojeluviranomainen tarkistaa uimaveren laadun säännöllisesti. Kuva: Om-arkisto

Sinilevä vedessä on kuin Stop-merkki, joka ei estä pelkästään uimista. Jos haluaa välttää oireet, vettä ei kannata käyttää edes löylyttelyyn tai astioiden tiskaamiseen.
Teksti: Tiina Laaninen

Tunnista sinilevä ja vältä myrkytysoireet. Sinibakteerien eli sinilevän ilmenemistä kasvua ja leviämistä vesistöissä lisäävät tyyni, lämmin sää sekä hyvät ravinneolosuhteet. Sinilevä voi vaihdella muodoltaan vihreistä tai kellertävistä hipuista paksuun leväkasaumaan.

Sinilevä aiheuttaa ikäviä oireita, jotka ilmenevät muutaman tunnin päästä altistumisesta. Näin kuuteen kysymykseen sinilevän aiheuttamista oireista ja niiden hoidosta vastaa ihotautien erikoislääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta.

1. Uiminen sai ihon kihelmöimään ja mahan kiertämään. Voiko kyse olla sinilevästä?

Sinilevän tyypillisiä oireita ovat juuri iho-oireet, kuten punoitus ja kihelmöinti. Sinilevä voi aiheuttaa myös pahoinvointia, mahakipua, ripulia ja oksentelua. Lisäksi nuha, päänsärky ja kuume ovat mahdollisia sinilevälle altistumisen jälkeen.

Mikäli saa oireita tai epäilee, että on uinut sinileväisessä vedessä, kannattaa ensimmäiseksi peseytyä runsaalla puhtaalla vedellä. Myös silmät on tärkeä pestä.

Ihon kutinaa voi rauhoittaa apteekista ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella. Tarvittaessa oireita voi helpottaa antihistamiinilla tai kipulääkkeellä. Tavallisesti oireet ovat lieviä ja ne helpottavat vuorokauden aikana.

2. Milloin oireiden takia on mentävä lääkäriin?

Sinilevän aiheuttamat oireet alkavat tavallisesti muutaman tunnin kuluessa uimisesta tai muusta sinilevälle altistumisesta. Oireet ovat hyvin henkilökohtaisia: samassa seurueessa toinen voi selvitä oireetta, mutta toinen saada voimakkaita oireita.

Ihmisillä ei ole Suomessa tavattu sinilevämyrkytyksiä. Silti, jos esimerkiksi oksentelu on rajua, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai myrkytystietokeskukseen, jonne voi soittaa ympäri vuorokauden.

Erityisesti lasten kanssa on oltava tarkkana: tilanteen kehittymistä ei kannata jäädä seurailemaan, vaan hakeutua tarvittaessa herkästi hoitoon.

3. Mistä tietää, onko rannan levä juuri sinilevää?

Kotikonstina sinilevätestiksi käy, että ottaa järvestä tai merestä lasillisen vettä ja odottaa noin tunnin ajan. Tässä ajassa sinilevän vihreät hiukkaset nousevat lasin pinnalle.

Mikäli taas rantavedessä on levää, mutta ei ole varma, onko kyse sinilevästä, voi avuksi ottaa kepin. Kun levämassaa huljuttelee kepillä, sinilevä hajoaa yleensä muruiksi veden pinnalle, kun taas muut levät tarttuvat useimmiten keppiin kiinni.

Kotikonstina sinilevätestiksi käy, että ottaa järvestä tai merestä lasillisen vettä ja odottaa noin tunnin ajan. Tässä ajassa sinilevän vihreät hiukkaset nousevat lasin pinnalle.

Yleisillä uimarannoilla kannattaa seurata ilmoitustaulua ja kunnan verkkosivuja, sillä kunnan terveydensuojeluviranomainen tarkistaa uimaveren laadun säännöllisesti.

Terveydensuojeluviranomaiselle voi ilmoittaa myös itse rannan poikkeavista havainnoista, kuten uimaveden normaalista poikkeavasta väristä tai hajusta. Netin Järviwiki-sivustolla voi tutkia valtakunnallista, myös Itämeren, leväseurantaa.

Sinilevä voi muistuttaa erehdyttävästi siitepölyä.

Juomalasitesti on helppo tapa tunnistaa sinilevä. © Suvi Laine / SKOY

4. Onko sinilevä aina myrkyllistä?

Sinilevä on Suomen ainoa myrkyllinen levä, mutta kaikki sinilevä ei silti ole myrkyllistä. Sinilevään kannattaa kuitenkin suhtautua aina mahdollisena terveyshaittana, koska levän myrkyllisyyttä ei voi erottaa hajun tai näön perusteella, ja pienikin määrä levää voi aiheuttaa oireita.

Sinilevää esiintyy usein erityisesti loppukesällä lämpimällä ja tyynellä säällä. Sen erottaa yleensä paljaalla silmällä vihertävistä hiutaleista tai levälautoista. Sinilevä aiheuttaa oireita ihmisten lisäksi esimerkiksi lemmikeille.

5. Käykö sinileväinen vesi tiski- tai löylyvedeksi?

Jos vedessä on vähänkin sinilevää, sen kaikkea käyttöä pitää välttää. Vettä ei saa käyttää edes keitettynä ihmisten tai eläinten juomavedeksi, se ei käy pesuvedeksi eikä tiskaukseen. Sinilevävesi ei sovi myöskään löylyvedeksi eikä kukkien kasteluun. Vaikka levää olisi vain vähän, siinä ei pidä huuhdella myöskään syötäväksi tarkoitettua ruokaa, kuten porkkanoita tai perunoita.

Jos vedessä on vähänkin sinilevää, sitä ei saa käyttää edes keitettynä ihmisten tai eläinten juomavedeksi, se ei käy pesuvedeksi eikä tiskaukseen. Se ei sovi myöskään löylyvedeksi eikä kukkien kasteluun.

Kalastus ja kalojen syöminen sinileväisestä vedestä on turvallista, mutta tällöin on tärkeä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

6. Mitä pitää tehdä, jos koira on juonut sinileväistä vettä?

Vointia pitää seurata tarkasti. Sinileväveden juominen voi aiheuttaa pahimmillaan lemmikille keskushermosto-oireita tai maksavaurion, jopa kuoleman.

Oksentamisen ja ripulin lisäksi oireina voi olla lihasten tärinää, jäykkyyttä tai halvausoireita. Tällöin on otettava viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin. Jos lemmikki on uinut sinilevävedessä, mutta ei juonut vettä, riittää turkin huolellinen peseminen.

Lue myös: Läkähtyykö lemmikkisi helteellä? – Näin tunnistat lämpöhalvauksen ja sinilevämyrkytyksen eläimellä

X