Turvallinen lääkehoito vaatii valppautta – Päivitä lääkityslista, ajasta puhelimeen lääkkeiden ottaminen, varmista lääkeaineen teho syömällä oikein

Turvallinen lääkehoito toteutuu sitä todennäköisemmin, mitä enemmän itse tietää omasta lääkityksestään ja sen riskikohdista. Kokosimme neuvot, näin voit onnistunutta lääkehoitoa itsekin varmistaa!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turvallinen lääkehoito on monen tekijän summa. Lääkityslista tuo lisää turvaa ja sen ylläpitäminen kannattaa.

Turvallinen lääkehoito toteutuu sitä todennäköisemmin, mitä enemmän itse tietää omasta lääkityksestään ja sen riskikohdista. Kokosimme neuvot, näin voit onnistunutta lääkehoitoa itsekin varmistaa!
Teksti: Virve Järvinen

Turvallinen lääkehoito edellyttää, että lääkettä ottaa oikeaan aikaan, oikean määrän ja oikealla tavalla. Lääke voi olla esimerkiksi tabletti, tippa tai voide. Näihin jokaisen lääkemuotoon liittyy asioita, jotka pitää huomioida lääkityksen aikana.

Miten voi taata turvallisen ja onnistuneen lääkehoidon? Näin vastaa asiantuntijamme asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen Apteekkariliitosta.

1. Turvallinen lääkehoito – miten sen voi taata?

Ensimmäiseksi kannattaa täyttää apteekissa tai apteekki.fi-sivustolla lääkehoidon onnistumisen tarkistus- eli LOTTA-lista. Se sisältää kahdeksan kysymystä, joilla voi kartoittaa omaan lääkehoitoon liittyviä riskitekijöitä. Lista on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, mutta nuoremmatkin voivat täyttää sen – etenkin, jos käyttää useita lääkkeitä päivittäin.

Jos vastaa kysymyksistä useampaan ”kyllä” tai ”en osaa sanoa”, kannattaa ottaa yhteyttä apteekkiin. Apteekilla on erilaisia lääkehoidon tarkistus- ja arviointipalveluja, joiden tarkoituksena on järkeistää, parantaa ja mahdollistaa turvallinen lääkehoito. Lääkehoidon kokonaisuuden tarkasteluun palvelutiskiaika ei riitä.

2. Lääkityslista – mikä se on ja miten listan tietoja ylläpidetään?

Lääkityslista on ajan ­tasalla oleva listaus kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, myös itsehoitolääkkeistä, luontaistuotteista ja ravintolisistä. Se sisältää myös niiden annokset, ottoajankohdat ja käyttö­tarkoituksen. Lista tehdään itse, ja tulostettava pohja sille löytyy Fimean nettisivuilta.

Listasta voi ottaa puhelimella kuvan, jota näyttää lääkärin vastaanotolla ja apteekissa. Mukana oleva lista auttaa ehkäisemään lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia.

Lista tuo turvaa tilanteissa, joissa ei pysty itse kertomaan omasta lääkehoidosta. Sitä pitää muistaa päivittää ja kertoa sen olemassaolosta läheisille.

3. Lääkkeiden ­haittavaikutukset – miten niihin kannattaa varautua?

Lääkkeen pakkausohjeessa kerrotaan haittavaikutuksista ja tilanteista, jolloin lääkettä ei tulisi käyttää. Sama ohje löytyy netistä. Siihen kannattaa tutustua, ennen kuin ottaa lääkkeen käyttöön. Ohjeeseen merkataan myös hyvin harvinaiset haitat, joiden osuminen omalle kohdalle on erittäin epätodennäköistä.

Uudesta lääkkeestä ei kannata ostaa heti suurinta mahdollista pakkausta, vaan testata lääkkeen sopivuutta ensin pienemmällä pakkauksella. Ellei lääke sovi, rahanmeno ja hävikki eivät harmita yhtä paljon.

Omaa vointia kannattaa seurata aina, kun ottaa käyttöön uuden lääkkeen tai lääkkeen annosta tai vahvuutta muutetaan. Käyttöön liittyvistä, itseä tai omaista mietityttävistä havainnoista on tärkeä kertoa apteekissa.

Lue myös: Voiko kuumelääkkeeseen kuolla? Tunnista riskit lääkkeiden käytössä – Tällaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat

riskit lääkkeiden käytössä

Lääkkeitä ei kannata ottaa omin päin ilman ammattilaisen ohjetta muutamaa päivää pidempään. © istockphoto

4. Lääkkeen annostelu – onko vaarallista ottaa päivän lääkkeet kerralla?

Jokaiselle lääkkeelle on määritelty turvallinen kerta- ja päiväannos sekä lääkkeenottoväli. Lisäksi lääkkeelle voi olla oma henkilökohtainen annostusohje. Niitä noudattamalla lääke tehoaa parhaiten ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja.

Esimerkiksi tavallisen kipu- ja kuumelääke parasetamolin terveelle aikuiselle tarkoitettu suurin kerta-annos on yksi gramma ja yleinen päiväannos kolme grammaa. Jos ottaa kerralla koko päivän parasetamoliannoksen, voi saada päivystyshoitoa vaativan lääkemyrkytyksen.

5. Lääkkeen unohtaminen – miten toimia, kun lääkkeen unohtaa ottaa?

Pääsääntö on, että jos yksi annos jatkuvassa päivittäisessä käytössä olevaa lääkettä unohtuu, seuraavalla kerralla ei oteta kaksinkertaista annosta. Usein yhden annoksen unohtuminen ei vaaranna lääkehoitoa.

Lääkkeen pakkaussetelistä voi varmistaa, miten oman lääkkeen kanssa toimitaan näissä tilanteissa. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä apteekkiin.

Lue myös: Verenpaine­lääkkeen lopettaminen – Mitä terveysriskejä voi ilmetä, jos verenpainelääkkeet jättää pois ilman lääkärin arviota?

6. Lääkkeiden yhteisvaikutus – miksi useita eri lääkettä ei saa ottaa yhtä aikaa?

Kun käytössä on useita eri lääkkeitä, haitallisten yhteisvaikutusten todennäköisyys kasvaa. Jos toinen lääke voi voimistaa tai haitata toisen lääkkeen tehoa, lääkkeet otetaan eri aikaan.

Esimerkiksi tuttu itsehoidossa myytävä kipulääke ibuprofeeni voi heikentää verenpainelääkkeen tehoa. Yhdessä verenohennuslääkkeen kanssa se lisää mahasuolikanavan verenvuotoriskiä. Reseptilääkkeen ja itsehoitolääkkeen yhteiskäytöstä tulee kysyä apteekissa.

7. Lääkkeen annostus – mitä tapahtuu, jos lääkkeen annostelu menee väärin ja ottaakin aamulääkkeen illalla?

Lääkkeen pitoisuus ja teho elimistössä ei ole samanlainen koko lääkkeen annosteluvälin ajan. Annosteluajankohdalla voidaan vaikuttaa siihen, että lääkkeen paras teho ja isoin tarve osuvat samaan ajankohtaan.

Annosteluajankohdan valinnalla voidaan vähentää lääkkeen ikäviä sivuvaikutuksia. Esimerkiksi nesteenpoistolääke tihentää vessakäyntejä. Jos sen ottaa illalla, yöunet ovat äkkiä pilalla.

Osa lääkkeistä piristää, jolloin ne kannattaa ottaa aamulla. Osa väsyttää, jolloin lääke kannattaa ajoittaa iltaan.

Lue myös: Seura tutki: Näin tappaa antibioottiresistenssi yli miljoona ihmistä vuosittain – Uusia antibiootteja lääketehtaat eivät enää markkinoille kehitä

8. Lääkkeet ja ruoka – miten samaan aikaan nautittu ruoka vaikuttaa lääkeaineen tehoon?

Mahassa oleva ruoka voi voimistaa tai heikentää lääkkeen tehoa, ja siksi osa lääkkeistä otetaan tyhjään mahaan ja osa ruoan kanssa. Tyhjä maha tarkoittaa yleensä, että lääke otetaan viimeistään tuntia ennen ruokailua tai kaksi, neljäkin tuntia sen jälkeen. Monesti tyhjään mahaan otettavat lääkkeet on helpoin ottaa aamulla, kun mahalaukku on yön paaston jälkeen tyhjimmillään.

Osa lääkkeistä otetaan ennen ateriaa, eli 15–30 minuuttia aiemmin. Tällöin ruoka voi parantaa lääkkeen imeytymistä.

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia. Se saattaa lieventyä, kun ottaa lääkkeen yhdessä ruoan kanssa tai sen päälle ikään kuin jälkiruokana.

9. Tabletin ottaminen – miksi lääkkeet nautitaan vesilasillisen kanssa?

Juoman tarkoituksena on kuljettaa lääke eteenpäin ruoansulatuskanavassa. Vesi hoitaa tämän tehtävän parhaiten: mehulla on hammashaittoja, sitruksista valmistetut juomat voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon ja maidon kalsium voi sitoa itseensä lääkeaineita ja siten estää niitä vaikuttamasta.

Kannattaa olla varovainen, jos käyttää lääkkeen rinnalla alkoholia. Alkoholi voi voimistaa punaisella kolmiolla merkityn lääkkeen, kuten kipulääkkeen ja unilääkkeen vaikutusta, ja aiheuttaa käyttäjälle vaaratilanteita. Joidenkin lääkkeiden kanssa alkoholi ei sovi lainkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi metronidatsoli-antibiootti ja diabeteslääke metformiini.

10. Säännöllinen lääkkeenotto – miten muistaa ottaa lääkkeet ajallaan?

Muistilappu jääkaapin ovessa auttaa yhtä muistamaan ja toinen laittaa toistuvan hälytyksen kännykkään. Elleivät ne riitä, kannattaa kysyä apteekista annosjakelupalvelusta.

Annosjakelu on maksullinen palvelu, ja se hyödyttää asiakasta, jolla on käytössä useita, usean kerran päivässä otettavia lääkkeitä. Lääkkeet toimitetaan kerta-annospusseissa, joista jokaiseen on merkattu lääkkeenottoaika kellon tarkkuudella. Kerralla voi noutaa kahden viikon lääkkeet.

Lue myös: Lihavuuslääkkeet – Kenelle ne sopivat painonpudotuksen tueksi? Miten ne auttavat laihduttajaa? Näin erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen

lihavuuslääkkeet

Painonpudotukseen voi saada apua lääkkeistä. © istock

X