Hyviä uutisia! Pari kuppia kahvia päivässä voi pidentää elämää - Näin kuoleman riski pienenee brittitutkimuksen mukaan

Eikä pieni määrä sokeriakaan haittaa, osoittaa tuore tutkimus kahvinjuonnista. Suomalaisten ensikosketus kahviin onkin peräisin jo 1600-luvulta, mutta aamukahvit ovat alkaneet yleistyä maalaisväestön parissa 1800-luvun lopulta alkaen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kahvin ystävät ilahtuvat tästä tutkimustuloksesta, sillä sen mukaan kahvi voi pienentää kuoleman riskiä.

Eikä pieni määrä sokeriakaan haittaa, osoittaa tuore tutkimus kahvinjuonnista. Suomalaisten ensikosketus kahviin onkin peräisin jo 1600-luvulta, mutta aamukahvit ovat alkaneet yleistyä maalaisväestön parissa 1800-luvun lopulta alkaen.
Teksti: Jani Kaaro

Tämä uutinen kahvin juomisesta otetaan Suomessa varmasti ilolla vastaan. Kansainvälinen tutkijaryhmä  on havainnut, että kahvin kohtuullinen kulutus laskee ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Brittiläiseen biopankkiaineistoon perustuvassa tutkimuksessa 1,5-3 kuppia kahvia päivässä laski ennenaikaisen kuoleman riskiä peräti 30 prosenttia . Yllättävää oli, että elämää pidentävä vaikutus oli suurempi ryhmässä, jossa kahvin mukana nautittiin teelusikallinen sokeria kuin ryhmässä, joka joi kahvin makeuttamattomana, joskin ero ei ollut suuri.

”Tulos on huikea”, sanoo tutkimuksen editoija Christina Wee Harvardin yliopistosta New York Timesin haastattelussa.

”On hyvin vähän asioita, jotka laskisivat ennenaikaisen kuoleman riskiä 30 prosenttia.”

Kahvin kulutus on suosittu tutkimusaihe

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun kahvin kulutus on yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi vuonna 2016 kohistiin israelilaistutkimuksesta, jossa kaksi kuppia kahvia päivässä laski paksusuolen syövän riskiä niin ikään lähes 30 prosenttia.

Toisissa tutkimuksissa kahvi on vaikuttanut suotuisasti kakkostyypin diabeteksen, sydänsairauksien ja Parkinsonin taudin riskiin.

Selvittääkseen kokonaiskuolleisuuden ja kahvinkulutuksen yhteyttä, tutkijat käyttivät hyväkseen noin 170 000 ihmisen aineistoa. Tutkijoilla oli heistä väestötieteellisiä taustatietoja, terveystietoja ja ravitsemukseen liittyviä tietoja.

Näitä verrattiin sairastavuus- ja kuolleisuustietoihin, ja seuranta-aika oli noin seitsemän vuotta. Tuona aikana aineiston ihmisistä kuoli 3 177 henkilöä. Kuolleisuus oli selvästi yleisempää niillä ihmisillä, jotka eivät käyttäneet kahvia.

Suomalaisten kahvin juonnilla ei vara enää nousta

Tulos on varmasti mielenkiintoista luettavaa suomalaisille. Suomessa kahvin kulutus on noin kymmenen kiloa vuodessa per henkilö, mikä on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Kulutus on itse asiassa niin tapissaan, ettei sillä ole varaa juurikaan nousta. Suomalaiset ovat mieltyneet erityisesti vaaleapaahtoiseen kahviin, mitä selitetään osaksi sillä, että Suomessa on hyvä vesijohtovesi, ja tällaisessa vedessä vaaleapaahtoisen kahvin makuominaisuudet pääsevät parhaiten esiin.

Suomalaisten ensikosketus kahviin on peräisin jo 1600-luvulta, mutta aamukahvit ovat alkaneet yleistyä maalaisväestön parissa 1800-luvun lopulta alkaen. Kahvin tärkeydestä tapakulttuurissa kertonee se, että vielä 1980-luvulla vieraisille mentäessä vietiin aina mukana paketillinen kahvia.

Mistä ennenaikaisen kuoleman riskin aleneminen johtuu?

Mutta onko kahvinkulutuksen ja kuolleisuuden välillä syy-seuraussuhde, eli johtuuko ennenaikaisen kuoleman riskin aleneminen kahvista? Tähän tutkimus ei pysty vastaamaan.

Kyse voi olla myös siitä, että kahvin kohtuukäyttäjillä on myös muita terveellisiä elämäntapoja ja nämä tekijät yhdessä laskevat ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Vaikutus voi tulla myös sitä kautta, että kahvi voi korvata epäterveellisemmän juoman tai välipalan. Jos jonkun täytyy esimerkiksi valita kahvin ja energiajuoman väliltä, kahvi on varmasti terveellisempi valinta. Kun tämä valinta tehdään tuhansia kertoja useiden vuosien ajan, terveysvaikutukst kasautuvat.

Kahvissa on toki paljon antioksidantteja, joilla voi olla omat suotuisat terveysvaikutuksensa esimerkiksi tulehduksen hillitsemisessä.

Mielenkiintoinen tulos oli kuitenkin se, että jos ihmiset joivat kahvia yli 4,5 kuppia kahvia päivässä, ennenaikaiselta kuolemalta suojaava vaikutus alkoi heikentyä. Kahvin terveysvaikutukset liittyivät siis nimenomaisesti kohtuulliseen kulutukseen.

Lue myös: Tutkimus: Tästä syystä juuri suodatinkahvi sopii paremmin sydämelle

Kahvin tiedetään jonkin verran parantavan ruoansulatusta ja vähentävän sokerien imeytymistä suolistossa.

Kahvin tiedetään jonkin verran parantavan ruoansulatusta ja vähentävän sokerien imeytymistä suolistossa. © istockphoto

X