Lasten syntymän jälkeen on parisuhde koetuksella: Miksi vaimo haluaa vähemmän seksiä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seksi loppuu parisuhteessa, kun lapset syntyvät.
Miksi seksi hiipuu parisuhteessa, kun perhe kasvaa? © istock
Anneli ja Jari ovat ikävän ongelman äärellä. Mitä tehdä, kun toista ei oikein huvita?

Jarin ja Annelin avioliitto on ihan hyvä. He rakastavat toisiaan, ja hellyyttäkin on aina välillä. Pusuja vaihdetaan töihin lähtiessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Yhdessä on viihdytty jo kymmenisen vuotta. Alkuhuuman jälkeen ilmestyi kuitenkin kiusallinen ongelma. Anneli ei halua läheskään yhtä paljon seksiä kuin miehensä.

Jarin mielestä sänkypuuhia voisi olla ihan hyvin parikin kertaa viikossa. Annelille riittää pari kertaa vuodessa. Itse asiassa vieläkin vähempi voisi olla hänen mielestään ihan ok. Anneli ei ole ihan varma, haittaisiko häntä, vaikka seksi loppuisi kokonaan.

Anneli pitää kyllä lemmiskelyhetkistä miehensä kanssa, sitten kun he sinne asti pääsevät, mutta näin tapahtuu harvoin. Vapaa-ajalla lastenhoito, ruoanlaitto ja jopa television katsominen kiinnostavat Annelia huomattavasti enemmän kuin seksi.

Kiinnostus seksiin on vähentynyt pikkuhiljaa melkein minimiin.

Lasten syntymisten jälkeen seksi vähentyi

Esikoisen syntymän jälkeen Anneli koki saavansa ihan tarpeeksi läheisyyttä vauvalta. Tilanne toistui toisen ja kolmannen lapsen kohdalla.

Vaikka lapset ovat nyt jo isoja, seksuaalinen halukkuus ei ole palannut synnytyksiä edeltäneelle tasolle. Itse asiassa se ei ole lisääntynyt ollenkaan pikkulapsivaiheen jälkeen. Annelia ei vain huvita.

Jari on sopeutunut tilanteeseen ihan hyvin. Hän ei painosta vaimoaan, koska tietää, ettei toinen halua. Silti tilanne on ongelmallinen. Jarin halut eivät ole vähentyneet alkuhuumasta ollenkaan.

Voisiko pariskunta löytää jonkun kompromissin ongelmaansa, vai onko seksin vähentyminen ja lopulta kenties loppuminen vääjäämätöntä?

Vapaa-ajalla lastenhoito, ruoanlaitto ja jopa television katsominen kiinnostavat Annelia huomattavasti enemmän kuin seksi. © anssi keränen

Asiantuntija kehoittaa paria tutustumaan toisiinsa uudelleen

Pitkä suhde vaatii tutustumista kumppaniin yhä uudelleen, vuosikymmentenkin jälkeen, sillä me kaikki kehitymme läpi elämänkaaren. Voisivatko Jari ja Anneli tutustua toisiinsa uudestaan seksuaalisesti?

Anneli ei ole kiinnostunut seksistä, entä onko hän kiinnostunut miehestään? Onko Annelilla toiveita Jarille liittyen esimerkiksi arjen askareisiin tai lasten hoitoon? Joskus miehellä voi herätä riittämättömyyden tai ulkopuolisuuden tunnetta, jos kumppani osoittaa läheisyyttä ja hellyyttä pääasiassa lapsille. Kuinka tämä ilmiö näkyy Annelin ja Jarin suhteessa?

Hienoa, että suhteessa on säilynyt arjen hellyys ja huomioiminen. Pienet huomionosoitukset voivat pitää yllä lämpöä ja kiintymystä suhteessa, etenkin kun niihin liittyy aito kumppanin kohtaaminen.

Annelin ja Jarin tilanteessa voisi olla hyvä pysähtyä miettimään kummankin tarpeita ja haluja. Haluavatko he lisätä seksiä ja läheisyyttä suhteeseensa? Toimiva vuorovaikutus voi lisätä yhteyden tunnetta suhteessa. Jos keskusteluun pääseminen arjessa on haastavaa, voi pari käydä tapaamassa esimerkiksi seksuaalineuvojaa tai -terapeuttia.

Oona Turunen, Seksuaaliterapeutti, Sexpo-säätiö.

X