Miehen piina: Vaimoni pukeutuu paljastavasti ja flirttailee avoimesti

Vaimon naisellinen pukeutuminen ja muiden miesten huomion hakeminen harmittavat Villeä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaimon naisellinen pukeutuminen ja muiden miesten huomion hakeminen harmittavat Villeä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Ville ei pidä vaimonsa Liisan tavasta pukeutua paljastavasti ja keikistellä muille miehille.

”Sinusta ei ikinä uskoisi, että olet varattu nainen”, Ville sanoo vaimolleen Liisalle.

Villen mielestä naimisissa oleva nainen ei saisi flirttailla muille miehille.

Liisa kuitenkin nauttii naisellisiin vaatteisiin pukeutumisesta ja miesten katseista astuessaan sisään ravintolaan. Näin hän tuntee itsensä seksikkääksi. Joskus hän vaihtaa muutaman sanan miesten kanssa hymyillen ja nauraa miesten kohteliaisuuksille.

”Onko tämä flirttailua?” Liisa ihmettelee. ”Haluan tuntea olevani nainen.”

Liisa pukeutuu illanistujaisiin paljastavammin kuin töihin tai kotiin, mikä ei myöskään miellytä Villeä.

”En ymmärrä, miksi sinun pitää keikistellä muille miehille. Mikset voisi pukeutua paljastavasti vain minua varten?” Ville kysyy.

Liisaa ärsyttää miehensä syytökset. Ville ei ymmärrä omaa parastaan, hän ajattelee. Jos Liisa ei kokisi olevansa haluttava miesten silmissä, hänen naisellinen itsetuntonsa romuttuisi, eikä hän nauttisi naisellisuudestaan Villenkään seurassa.

Nyt Liisa kukoistaa parhaissa keski-iän vuosissa, mutta Ville pukisi hänet mieluummin kaapuihin.

Liisa ei yritä enää edes selittää tuntemuksiaan Villelle, sillä aikaisemminkaan tämä ei ole ymmärtänyt.

Pitäisikö Villen suhtautua sallivammin Liisan tapaan hakeutua ravintoloissa hetkeksi muiden miesten seuraan? Miten Ville ja Liisa onnistuisivat puhumaan paremmin ajatuksistaan?

Rajoittaminen ei ratkaise mitään

Villen ja Liisan tapauksessa sivutaan tärkeitä teemoja: rajoja, omistushalua, itsemääräämisoikeutta, epävarmuutta, kunnioitusta ja luottamusta.

Ville määrittelee Liisan pukeutumistyylin paljastavaksi ja käyttäytymisen keikistelyksi. Liisa itse kokee asian eri tavalla. Ville tuntuu luoneen käyttäytymis- ja pukeutumiskoodiston, josta poikkeaminen ei hänen mielestään ole sopivaa naimisissa olevalle naiselle. Mihin Ville tarvitsee sitä? Onko Liisan naiseus ja seksuaalisuus hänestä pelottavaa?

Ville tuntuu olevan kovin epävarma itsestään ja heidän suhteestaan. Hän luultavasti miettii, riittääkö ja kelpaako Liisalle, jolle näyttäisi olevan muitakin ottajia. Ehkä hän pelkää, että Liisa etsii parempaa. Tai kenties sellainen tulee vastaan etsimättä, kun näyttävä nainen kulkee muiden miesten keskellä ilman, että kaikki tietävät hänen olevan varattu.

Tarina ei kerro, onko Villellä lähtökohtaisesti heikko itsetunto miehisyytensä alueella. Tämän tapaiset tilanteet voivat liittyä myös miehen keski-iän kriisiin. Joskus käy niin, että mies väsyy ja vanhenee, kun taas vaimo syttyy uuteen kukoistukseen lasten aikuistuttua ja uuden elämänvaiheen alettua. Ratkaisuksi ei toimi pyrkimys pienentää toista ja rajoittaa hänen elämäänsä. Se on tie avioliiton tuhoon.

Sen sijaan miehen kannattaa panostaa myös omaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiinsa. Se antaa hänelle parempia elinvuosia ja kaupan päälle lisää vaimon halukkuutta pysyä liitossa, jossa myös toinen on elossa. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että miellyttävää yhteistä aikaa on riittävästi. Yhteiset mukavat hetket lisäävät molempien parisuhdetyytyväisyyttä.

Liisan osuus on pyrkiä helpottamaan Villen epävarmuutta sosiaalisissa tilanteissa. Joskus pienikin ele rauhoittaa mustasukkaisen mielen. Liisa voisi sanoa jonkun ystävällisen sanan Villelle tai koskettaa häntä muiden nähden. Joskus katse, joka kertoo, että ”olen sinun” toimii paremmin kuin tuntikausien riitely.

Paula Ruotsalainen, pari-, perhe- ja seksuaaliterapeutti, Vantaan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskus

X