Onko mahdollista rakastua ensisilmäyksellä? Sehän kuulostaa lähes taianomaiselta!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rakkautta ensi silmäyksellä
© iStockphoto
Rakkautta ensisilmäyksellä? Onko kyse aidosta rakkaudesta vai kiinnostuksen heräämisestä? Asiantuntija vastaa.

Kyse ei ole rakkaudesta, vaan viehättäväksi kokemisen tunteesta. Toinen ihminen voidaan nähdä viehättävänä ennen kuin sanaakaan on vaihdettu, mikä herättää halun tutustua häneen paremmin.

Suhde voi tämän jälkeen jatkua suotuisissa merkeissä ja vähitellen muuttua rakkaudeksi.

Jälkeenpäin muistellessa pariskunta voi pukea kokemuksensa sanoiksi: se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Elämäntilanne voi sallia tai estää rakastumisen. Se, onko tilanne sopiva rakkautta ensisilmäyksellä -kokemukselle, riippuu ihmisen senhetkiseen elämäntilanteeseen johtaneista kokemuksista.

Myös ihmisen persoonallisuuden piirteet pönkittävät asennoitumista rakastumiseen. Avoimet, myönteisesti asioihin suhtautuvat ihmiset voivat sopivassa elämäntilanteessa antaa itselleen luvan rakastua ensisilmäyksellä, jos sellainen tilanne sattumalta tulee eteen. Rakastumista ei voi pakottaa, eikä sitä voi etukäteen suunnitella.

Toisesta ihmisestä viehättyminen herättää kiinnostuksen ja vetovoiman, jota elimistön sympaattinen aktivaatio voimistaa. Tämä voi tapahtua vaikkapa jonkun jaetun seikkailun aikana, jolloin sydämen syke nousee.

Rakastuessa stressihormonin eritys suurenee, ja elimistössä syntyy stressitila. Tämä lisää valppautta, auttaa suuntaamaan huomion tärkeäksi koettuun asiaan ja lisää valmiuksia toimia yllättävissäkin käänteissä.

Aivot reagoivat lisäämällä hermovälittäjäaineiden, serotoniinin ja dopamiinin, kemiallista viestinsiirtoa tietyillä aivoalueilla ja vähentämällä niiden käyttöä toisaalla.

Seurauksena on rakastumisen tunteen vahvistuminen, mikä edistää suhteen syvenemistä.

Ihmisten toiveet rakastetuksi tulemisesta ylläpitävät käsitettä rakkaudesta ensisilmäyksellä – kuten myös ajatusta ikuisesta rakkaudesta.

Asiantuntijana tutkimusprofessori Timo Partonen.

Rakkautta ensi silmäyksellä

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijan vinkit

1. Ole avoin ja suhtaudu elämään myönteisesti.

Voimme vähitellen harjaantua avoimemmiksi. Kun alamme viettää aikaa muiden ihmisten kanssa, tulee eteen tilanteita, joissa uudet kokemukset, kuten rakastuminen, ovat mahdollisia.

2. Jaa hiuksia ja sykettä nostattava seikkailu vieraan mutta viehättävän ihmisen kanssa.

Rakastumme sattumalta ja useimmiten ennalta tuntemattomaan – harvemmin jo tutuksi tulleeseen. Viehätys edeltää rakastumista – viehättävä ihminen herättää kiinnostuksen, mikä on edellytys rakastumiselle. Tämän jälkeen sympaattisen hermostomme aktivoituminen sekä sykkeen kiihtyminen virittää valmiuden rakastua.

3. Ole hieman salaperäinen, mutta älä liian pitkään, ja näytä avoimesti, että olet empaattinen.

Salaperäisyys ja toisen ihmisen jännityksessä pitäminen edistää rakastumista. On kuitenkin tärkeää osoittaa kiinnostuksensa. Aitoina kumpuavat myötäelämisen osoitukset vahvistavat vetovoimaa – ole siis omalla luonnollisella tavallasi viehättävä.

X