Onko se masennusta, jos mikään ei huvita koko ajan väsyttää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viikonloppuisin Teemu ei vaivaudu edes pukemaan päivävaatteita. © anssi keränen
Teemu ei osaa enää nauttia mistään. Elämässä ei maistu oikein mikään muukaan, ei edes lempiruoka.

Onko tämä masennusta vai jotain muuta? Tätä pohtii Teemu.

”Aikaisemmin Teemu rakasti haasteellista työtään. Elämä oli muutenkin ihan hyvällä tolalla. Vapaa-aika kului asuntoa remontoidessa ja kavereiden kanssa saunailloissa.

Viime kuukausina ongelmat ovat kasaantuneet. Työpaikalla vaivaa kiire, mikä aiheuttaa Teemussa levottomuutta. On jotenkin vaikea rentoutua kotonakaan. Ruoka ei oikein maistu, ei edes lempiherkku makkara. Juoksusta ei tule aikaisemman kaltaista hyvää oloa, eikä saunaan tee mieli jäädä makaamaan.

Remontti on jäänyt kesken, koska nyt tuntuu yhdentekevältä, ovatko lattialistat valkoiset vai mustat. Ihan sama, vaikka ei ole listoja ollenkaan. Keittiön tason kerkeää kiinnittää sitten joskus.

Remonttitöiden lisäksi myös kotityöt jäävät tekemättä. Teemu ei viitsi enää edes lämmittää mikroaterioita, vaan syö ne kylminä, koska ne maistuvat kuitenkin melko samalta mössöltä. Roskat päätyvät ulos vasta, kun ne alkavat haista.

Kavereita ei tule enää juurikaan nähtyä. Teemu käyttää nyt vapaa-aikansa olohuoneen sohvalla maaten. Viikonloppuisin hän ei vaivaudu edes pukemaan päivävaatteita.

Teemu on alkanut miettiä, mikä häntä vaivaa. Onko tämä nyt sitä masennusta, mistä miehellä ei ole minkäänlaista aikaisempaa kokemusta? Teemu ei tunne itseään varsinaisesti sairaaksi. Hän tuntee lähinnä väsymystä.

Teemu selviää kuitenkin päivittäisistä rutiineista. Hän tekee edelleen työnsä säntillisesti, vie roskat, syö ja käy kaupassa. Kaikki tuntuu kuitenkin vaativan aikaisempaa enemmän ponnistelua. Uni ei tule joka yö.

Pitäisikö Teemun hakea apua? Millaista apua hän voisi saada?”

Asiantuntija vastaa: Apua hakemaan, heti!

Kysymykseen, pitäisikö Teemun hakea apua, vastaukseni on selkeä. Kyllä pitäisi, nyt vielä kun hän itse jaksaa ja kykenee sen tekemään. Teemun oireet muistuttavat toki masennuksen oireita, mutta oikeanlaisen diagnoosin saadakseen Teemun kannattaisi kääntyä joko työterveys- tai terveyskeskuslääkärin puoleen.

Kokonaisvaltainen terveystarkastus on tarpeen, sillä masennuksen kaltaisten oireiden taustalta voi löytyä muitakin sairauksia. Lääkäri osaa myös kartoittaa, onko Teemun elämässä kenties tapahtunut viime aikoina muutakin sellaista, mikä saattaisi laukaista masennuksen, tai onko hänen elämänhistoriassaan ehkä ollut jotain, joka nyt on noussut mielen käsiteltäväksi.

Teemu nukkuu huonosti ja myös tästä voi seurata uuvuttava kierre, minkä keskellä on enää vaikea tietää, mikä on syy ja mikä seuraus, sillä myös jatkuva univaje vetää mielen matalaksi.

Teemulla on ollut haasteellinen työ, jota hän on ilmeisesti tehnyt aikansa suurella innolla ja antaumuksella. Mieleen tulee, onko kenties työ imenyt huomaamatta liikaakin Teemun voimavaroja. Toisilla meistä kun on taipumusta uppoutua mielenkiintoiseen työhön niin syvälle, että muu elämä sen ympärillä alkaa huomaamatta kutistua, ja vaivihkaa uupumus saattaa yllättää innokkaankin työntekijän. Pitkään jatkuessaan uupumuksen tiedetään altistavan mielen masennukselle.

Nyt olisi tärkeää päästä pureutumaan Teemun vetämättömyyden juurisyihin. Teemu on itse alkanut miettiä, mikä häntä vaivaa. Tästä on hyvä lähteä. Jokin on pielessä, ja on hyvä, että Teemu on sen huomannut. Alkuun päästäkseen hän voisi tehdä vaikkapa suuntaa antavan masennustestin terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kehittämällä valtakunnallisella nettipalvelusivustolla, osoitteessa mielenterveystalo.fi. Sitten vain rohkeasti liikkeelle ja apua hakemaan!

Tea Talhola, Vs. perheneuvoja, pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi, pappi, Nurmijärven seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus

Lue myös:

Miten eroon masennuksesta?

Voiko masennus periytyä?

Lue myös: 10 kysymystä: Mikä auttaa alakuloon – Ja mistä tietää, ettei apeus ole masennusta?

X