Puhdistuuko maksa ruokavaliolla? Kenelle maksanpuhdistuskuuri on tarpeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kenelle maksanpuhdistuskuuri on tarpeen?
© istockphoto
Näyttöä erilaisten, maksan puhdistamisessa käytettyjen kasvien tai valmisteiden tehosta ja turvallisuudesta ei ole tarpeeksi.

Varsinaista maksanpuhdistuskuuria ei ole olemassa. Maksan puhdistus ihmedieeteillä ja erityisruokavaliolla kannattaa unohtaa. Alkoholinkäyttöä kannattaa vähentää ja noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita.

Monet lääkkeet voivat kuormittaa maksaa ja niiden välttäminen on usein tarpeen, jos maksavaurio on jo kehittynyt. Esimerkiksi kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Lääkkeiden annosteluohjeita on tärkeä noudattaa etenkin, jos lääkkeen on todettu aiheuttavan maksavauriota.

Jos on jo todettu jokin maksasairaus, on hyvä välttää luontaistuotteita. Erilaisten laihdutukseen suositeltujen luontaistuotteiden on todettu aiheuttavan vakavia maksavaurioita. Vitamiinien, kuten B-vitamiinin, ei ole todettu puhdistavan maksaa.

Kun kyseessä on rasvamaksa, maksaa puhdistavana hoitona voidaan pitää vähän energiaa ja vähän eläinrasvoja sisältävää ruokavaliota. Liian nopeaa laihduttamista eli yli 10 prosentin painonpudotusta vuodessa ei kuitenkaan suositella.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X