Täytyykö jo ensitreffeillä mennä sänkyyn? Sari Havas rohkaisee sinkkunaisia toimimaan Viva-lehdessä: ”Jos jää pohtimaan sopivaa hetkeä, tilaisuus voi lipua ohi”

Vaikka sinkkumarkkinoilla valttia on rohkeus ja nopeuskin, Väestöliiton asiantuntija kehottaa olemaan itselleen uskollinen ja panostamaan tunnetaitoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuorovaikutustaidot ovat valttia parisuhdemarkkinoilla.

Vaikka sinkkumarkkinoilla valttia on rohkeus ja nopeuskin, Väestöliiton asiantuntija kehottaa olemaan itselleen uskollinen ja panostamaan tunnetaitoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Näyttelijä ja vuorovaikutuskouluttaja Sari Havas, 56, kirjoittaa Viva-lehden kolumnissaan kuumentuneista sinkkumarkkinoista. Hän on myös parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

”Nykyisin aika tutustumisesta seksuaaliseen läheisyyteen on lyhentynyt”, Sari Havas kirjoittaa Viva-lehdessä eikä pidä ilmiötä pahana – tällä tavoin seksuaalinen yhteensopivuus käy ilmi nopeasti.

Kolumnissaan Havas kannustaa naisdeittailijoita ottamaan vastapuoleen fyysistä kontaktia rohkeasti ja aikailematta.

”Jos jää pohtimaan sopivaa hetkeä pitkäksi aikaa, tilaisuus voi lipua ohi. Se on tunneista tai jopa minuuteista kiinni, kun hyvä mies napataan vapaana kuljeksimasta”, Sari Havas toteaa.

Sari Havas kertoo Viva-lehden kolumnissaan korvamerkinneensä tulevan miehensä nopeasti.

Sari Havas kertoo Viva-lehden kolumnissaan korvamerkinneensä tulevan miehensä nopeasti. © Pekka Mustonen / Otavamedia

Ovatko hyvät miehet oikeasti harvassa?

Väestöliiton terapiapalveluiden psykologi Jaana Ojasen mukaan tiedetään, että  erityisesti suurissa kaupungeissa sinkkunaisia on enemmän kuin sinkkumiehiä.

”Tästä voi juontua näkemys siitä, että sinkkumiehet olisivat katoava luonnonvara, mikä ei kylläkään pidä paikkaansa – maakunnissa suhdeluku on päinvastainen eli sinkkumiehiä on enemmän kuin sinkkunaisia”, Jaana Ojanen sanoo.

Sinkkujen määrä ylipäätään on Jaana Ojasen mukaan lisääntynyt Suomessa.

”Tämä on hyvä uutinen erityisesti niille, jotka eivät koe olevansa rohkeita ja ulospäinsuuntautuneita sosiaalisissa tilanteissa”, Ojanen sanoo.

Lue myös: Millaista on deittailu yli 50-vuotiaana? Maria, 51, latasi rohkeasti Tinderin avioeron jälkeen: ”Miehen löytäminen perinteisesti baarista ei ole enää niin helppoa”

Sinkkunaisten rima on korkealla

Vaikka sinkkutarjonta on kasvanut, erityisesti kaupunkilaisten, akateemisesti koulutettujen sinkkunaisten kohdalla kriteerit ovat usein muita ryhmiä tiukemmat, mikä rajaa potentiaalisten treffikumppanien määrää.

”Naisten tiedetään toivovan miehiä enemmän treffikumppaniltaan samankaltaista koulutustasoa kuin heillä itsellään, jonka vuoksi monet saattavat jäädä pidemmäksi aikaa sinkuiksi kuin haluaisivat – tai kokonaan ilman kumppania.”, Jaana Ojanen kertoo.

Koulutetut naiset haluavat itselleen koulutetun kumppanin.

Erityisesti akateemisille naisille saman tasoinen koulutus on kriteeri parisuhteen syntymiselle. © iStock

Pohdi omaa vuorovaikutustasi

Jaana Ojasen mukaan omia asemiaan sinkkumarkkinoilla voi parantaa kaiken ikää – ja itsetuntemus usein paranee vuosien myötä.

”Jotta kiinnostava treffikumppani ei livahtaisi käsistä, kannattaa pysähtyä pohtimaan omia tunteitaan ja niistä nousevia käyttäytymismalleja. Jos treffeillä onnistuu luomaan ympärilleen myönteisen ilmapiirin, mahdollisuudet herättää kiinnostus toisen silmissä kasvaa.”

Haitallisia käytösmalleja ovat Ojasen mukaan esimerkiksi pelien pelaaminen treffimarkkinoilla; viivyttely toisen viestiin vastaamisessa tai välttelevä käytös.

Älä syöksy suhteeseen suin päin

Sosiaalinen aktiivisuus on tunnetusti valttia sinkkumarkkinoilla  – ujot ja introvertit jäävät helposti rohkeampien varjoon.

Jaana Ojasen mukaan omaa itseään kannattaa kuitenkin kuunnella eikä syöksyä suin päin seksisuhteeseen.

”En kannata ajatusta toimia omien arvojen vastaisesti ensitreffeillä vain siksi, että joku toinen ei veisi potentiaalista treffikumppania nenän edestä suostumalla seksiin nopeammassa tahdissa kuin mihin itse on valmis,”

’Eka kerta’ ei kerro koko totuutta

Kyselyjen perusteella tiedetään, että seksuaalinen yhteensopivuus tai -sopimattomuus ei välttämättä käy ilmi ensitreffeillä.

”Yleisesti ottaen ensimmäiset seksikerrat eivät useinkaan ole niitä kaikkein onnistuneimpia, joten yhden tai kahden seksikokemuksen jälkeen ei välttämättä kannata tehdä johtopäätöksiä, kannattaako ryhtyä parisuhteeseen”, Väestöliiton psykologi vinkkaa.

Jaana Ojasen mukaan kyselyjen perusteella tiedetään, että tyytyväisyys seksiin paranee ajan myötä, kun kumppani tulee tutummaksi.

”Vaikka pitkässä parisuhteessa seksikertojen määrä monesti vähenee verrattuna suhteen alkuaikoihin, seksin laadun koetaan muuttuvan paremmaksi, kun yhdessä ollaan oltu pidempään.”

Lue myös: Luulitko, että Tinder on moderni keksintö? Näin nuoret hakivat tuhat vuotta sitten toisistaan matchia – puukon ja tupen avulla

X