Kärsitkö vatsavaivoista? Älä aikaile, vaan tunnista oireet ajoissa

Nainen ja vatsakivut
© Istockphoto
Lievät suoliston ongelmat ovat yleistyneet hälyyttävää vauhtia. Onkin hyvä selvittää, mistä omat vatsaoireet johtuvat.

Keliakia

Tavallisimpia oireita ovat erilaiset suolistovaivat. Myös ruokahaluttomuus, anemia, väsymys tai kutiava, pienirakkulainen ihottuma voivat kieliä keliakiasta.

Joskus keliakian oireet ovat epätyypillisiä: vitamiininpuutoksia, hampaiden kiillevaurioita, osteoporoosia tai suun limakalvohaavaumia.

Crohnin tauti

Ensioireita ovat yleensä ripuli, vatsakivut, kuumeilu, pahoinvointi, veriulosteet, suolen tukosoireet ja nivelkivut. Tauti oireilee joko jatkuvasti tai häviää välillä viikoiksi tai jopa vuosiksi.

Haavainen paksusuolen tulehdus

(Ulseratiivinen koliitti) Oireilee usein heti verisenä ripulina ja kouristavina vatsakipuina. Kun veriripuli jatkuu, seuraa anemiaa ja väsymystä. Ennen suolioireita voi esiintyä nivel-, iho- tai silmävaivoja. Oireilla on tapana kehittyä vähitellen, ja ne esiintyvät usein jaksoittain.

Suolistosyöpä

On usein varhaisvaiheessa oireeton tai oireet ovat lieviä tai epämääräisiä. Ensioireita ovat yleensä suolen toiminnan muutokset, ripuli, vatsakipu, ummetus, tunne siitä että suoli ei tyhjene kunnolla tai verenvuoto.

Clostridium difficile

Aiheuttaa pitkittynyttä, pahanhajuista, koostumukseltaan usein rasvamaista ripulia.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Oireilee vatsan turpoiluna, ilmavaivoina ja kipuina, joiden sijainti vaihtelee. Suolen toiminta vaihtelee ripulista ummetukseen. Oireet usein pahenevat iltaa kohti.

IBS on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva: tutkimuksissa suolesta ei löydetä vikaa, mutta se ei toimi normaalisti.

Hae lisätietoja: keliakialiitto.fi, crohnjacolitis.fi, kaikkisyovasta.fi,

Lähteet:

Kalliomäki M, Käyhkö S, Mykkänen M, Isolauri E, Lähdesmäki T: Suoli-aivoakseli – mikrobiston ja hermoston monimuotoinen yhteys. Suom Lääkäril 2018;73:203–7.

Mokkala K: Intestinal permeability in pregnancy : dietary and microbial determinants and metabolic consequences. Väitöskirja. Turun yliopisto 2017.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 3/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti