Miten muisti­sairas pärjää gynekologilla? – ”Mukaan kannattaa ottaa valmiiksi kirjattuja tietoja”

Äidilläni on muistisairaus. Edellisestä gynekologikäynnistä on vuosia. Miten muistisairaan gynekologikäynti sujuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Äidilläni on muistisairaus. Edellisestä gynekologikäynnistä on vuosia. Miten muistisairaan gynekologikäynti sujuu?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vuosittaiset gynekologiset tutkimukset eivät ole tarpeen. Vastaanotolle kannattaa lähteä, jos potilaalla on gynekologisia vaivoja, kuten veristä vuotoa, hankalaa virtsankarkaamista, äkillistä vatsan turvottelua tai kipuja. Gynekologisen vaivan hoitaminen voi rauhoittaa potilaan psyykkistä vointia ja parantaa hänen elämänlaatuansa.

Virtsankarkailu on tavallinen muistisairaan vaiva ja liittyy joihinkin muistilääkkeisiin. Joskus virtsankarkailusuojat aiheuttavat vaippaihottumaa ja genitaalialueen ärsytystä. Se voi puolestaan näkyä levottomuutena. Kuivat limakalvot ovat myös tavallinen vaiva. Ne hoituvat esimerkiksi paikallisestrogeenirenkaalla, joka vaihdetaan kolmen kuukauden välein.

Muistisairas hyötyy pidemmästä vastaanottoajasta

Kun kyseessä on muistisairas potilas, kannattaa varata pidempi vastaanottoaika, sillä se mahdollistaa rauhallisen kohtaamisen ja potilaan hyvän hoidon. Nettiajanvaraus voi olla haastava, ja voi olla parempi, että vastaanottoaika varataan soittamalla.

Vastaanotolle on hyvä tulla saattajan kanssa. Omaisen tai tukihenkilön turvallinen läsnäolo helpottaa usein tilannetta, ja siitä on hyötyä myös lääkärille.

Vaatetus kannattaa valita siten, että se on helppo riisua. Kannattaa ottaa mukaan ylimääräinen puhdas vaippa tai muu potilaan käyttämä suoja, sillä vastaanotolla voi olla tarjota vain tavallisia terveyssiteitä.

Kirjaa tiedot ylös valmiiksi

Mukaan kannattaa ottaa valmiiksi kirjattuja tietoja potilaan gynekologisesta historiasta: Montako raskautta potilaalla on ollut? Olivatko synnytykset tavallisia alatiesynnytyksiä vai keisarileikkauksia? Onko potilaalla ollut gynekologisia operaatioita, kuten kohdunpoisto- tai laskeumaleikkaus? Milloin potilas on ollut viimeksi papa- ja mammografiatutkimuksessa?

Myös lääkelista on hyvä ottaa mukaan. Omakanta on oivallinen apu lääkärille. Sen sisältämien tietojen saaminen ennakkoon voi helpottaa vastaanottoa. Ihanteellisinta on, jos potilaalla on ollut oma gynekologi, joka tuntee jo valmiiksi potilaan taustatietoja.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Kun Alzheimerin tauti muuttaa elämän – Kuinka kohdata muistisairas läheinen? Miltä muistisairaus tuntuu potilaasta? Lue rohkaisevat neuvot

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X