Muistisairaus olikin ADHD – Lääkitys rauhoitti Oskun ajatusruuhkan: ”Diagnoosi oli yllätys ja helpotus samaan aikaan”

Osku Kuusela hakeutui muistitutkimuksiin, mutta diagnoosiksi tulikin ADHD. Lääkitys rauhoittaa miestä, joka haluaa auttaa myös muita kaltaisiaan erilaisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka ADHD-lääkitys on rauhoittanut Osku Kuuselaa, elämässä on yhä paljon touhua. Kotipihalla on puuhamaa traktorin, veneiden ja ruohonleikkurien kanssa.

Osku Kuusela hakeutui muistitutkimuksiin, mutta diagnoosiksi tulikin ADHD. Lääkitys rauhoittaa miestä, joka haluaa auttaa myös muita kaltaisiaan erilaisia.
Teksti: Reija Ypyä

Kun pornaislaisen Osku Kuuselan, 49, mieleen tulee jokin asia, hän lähtee oitis toteuttamaan sitä. Matkalla mieli voi rönsyillä uutta ideaa – ja alkuperäinen asia unohtuu. Osku epäilee, ettei olisi mennyt ADHD-testeihin, ellei olisi itsekin huolestunut muististaan. Suvussa on nimittäin muistisairautta.

”Jos lähden sohvalta keittiöön hakemaan vettä, saatankin päättää käyttää koirat ensin lenkillä. Lopulta pesen autoa pihalla. Kun ruokapöydässä oma lautanen on tyhjä, haen imurin ja alan imuroida muiden jalkojen ympäriltä, vaikka he vielä syövät. Joka päivä aloitan useamman homman, joista vain osa valmistuu. Elämäni on täynnä sähläystä.”

Vaimo ”muistamattoman miehen omaishoitaja”

”Muistini alkoi huonontua muutamia vuosia sitten. Lapsia kouluun viedessä ajoinkin ohi. Tai en muistanut hakea heitä. Monta vuotta huonomuistisuuteni oli vain hauskaa, ja koko perhe nauroi faijan unohtelulle. Mutta lopulta se kuormitti kaikkia ja vaimoni väitti olevansa muistamattoman miehensä omaishoitaja.”

Keltaisia muistilappuja oli pöydillä, jääkaapin ovessa ja ulko-oven vieressäkin, mutta Osku ei muistanut katsoa niitä.

”Kelasin aamusta alkaen muistettavia asioita. Varmistelin kalamiespiirin kokouksia monta kertaa jo edellisenä päivänä. Aamulla huomasin, että se on vasta kolmen viikon päästä! Tämmöinen kuormittaa aivoja niin paljon, että ne alkavat toimia vajaateholla.”

Kalastusleirit ovat hienoja kokemuksia myös Oskulle.

Kalastusleirit ovat hienoja kokemuksia myös Oskulle. Susa Junnola

ADHD-diagnoosi yllätys ja helpotus

Tutkimuksiin liittyi viisi käyntiä psykologilla. Kun Osku sai muistitutkimuksista puhtaat paperit, jatkettiin ADHD- ja asperger-testeillä.

”Vaimoakin jututettiin, ja vanhoja koulutodistuksia kaivettiin esille. Olin kouluhäirikkö, rasittava puhekone. Ammattikoulussakin lyötiin vetoa, pystynkö olemaan hiljaa tunnin. ADHD-diagnoosi oli yllätys ja helpotus samaan aikaan. En tiennyt, että pakettiin kuuluu myös muistin huononeminen.”

Oskulla on aina ollut vauhti päällä, ja häntä on nimitelty ”v…n adhd:ksi” niin työelämässä kuin muuallakin.

”Olen enemmänkin ylpeä ADHD-diagnoosista ja kerron siitä avoimesti. ADHD on hyvä selitys hölmöilyille ja toilailuille, vaikka onkin totista totta minulle.”

Jo ensimmäinen ADHD-tabletti vaikutti, ja Osku kirjoitti Facebookiin näin: ”Voiko ihmisen olotila olla tämmöinen? Yhtäkkiä pää on ihan tyhjä. Ei koko ajan miljoonaa ajatusta päässä.”

Hänen muistinsa parantui huomattavasti lääkityksen myötä.

”Mutta ei se vieläkään hyvä ole. Impulsiivinen tekeminen ei vähentynyt, mutta pää selkeni. Lääkeannos on pieni, noin 12-vuotiaan annos. Seuraavalla lääkärikäynnillä sitä varmaan nostetaan hiukan. Valvominen on lääkkeen ikävä sivuoire.”

Unelmatyön avulla hyvää palautetta

Osku on ollut kolme vuotta osa-aikaeläkkeellä monien sairauksien takia: hänellä on muun muassa fibromyalgia, krooninen kipuoireyhtymä ja valtimoiden kovettumatauti. Dosetissa on vakituisesti kymmenen reseptilääkettä.

Raavas rakennusmies uudelleen koulutettiin kuusi vuotta sitten nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Hän tekee kolmipäiväistä työviikkoa Kepakodissa, jossa asuu autistisia ja kehitysvammaisia nuoria.

”Jo ensimmäisenä päivänä tajusin, että tämä on unelmatyö minulle. Silmäni aukesivat erilaisuudelle, ja oma henkinen kasvu oli nopeaa. Kepakoti järjestää uraauurtavaa työtoimintaa autisteille. Minä ohjaan vakituisesti kahta nuorta miestä hyllyttämään tavaroita Järvenpään K-raudassa ja Pornaisten Salessa. Joka puolelta tulee hyvää palautetta.”

Työ Kepakodissa on Oskun unelma.

Työ Kepakodissa on Oskun unelma. Susa Junnola

Vaikka Oskun ohjattavat ovat vaativia, hän kokee ymmärtävänsä heitä hyvin juuri oman taustansa takia.

”Tulen hyvin toimeen kahden ohjattavani kanssa, koska olemme niin samanlaisia. He ovat talon äänekkäimpiä, eivätkä muut oikein jaksa heitä. Minulla ei ole mitään ongelmia, sillä minäkin puhua pölötän koko ajan! En koskaan hermostu ohjattaviini.”

Oskulla on itsellään kaksi poikaa ja tytär. Molemmilla pojilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia. Vanhemmalla pojalla on Tourette ja ADD, ja nuoremmalla pojalla on todennäköisesti Aspergerin oireyhtymä.

”Jos vanhemmilla on neuropsykiatrinen ongelma, kuten minulla ADHD, se periytyy todennäköisesti jollain lailla. Mutta en enää ole huolissani omista pojistani, koska ymmärrän heitäkin tosi hyvin. Tiedän, että vanhempi poika ei tule koskaan pärjäämään omillaan, vaan jokin tuettu asumismuoto pitää olla. Mutta näen joka viikko, kuinka hyvää elämää esimerkiksi Kepakodin asukkaat elävät.”

Osku viihtyy autistien kanssa, eivätkä kummalliset piirteet tai ajoittainen väkivallan uhka hermostuta häntä.

”Kirvesmiehen hommissa ansaitsin enemmän mutta sosiaalialalla saan henkisesti enemmän. Kepakoti on minun paikkani.”

Nikkarointi ja polttopuiden pilkkominen on mielekästä hommaa.

Nikkarointi ja polttopuiden pilkkominen on mielekästä hommaa. Susa Junnola

Samanlaista sähläämistä

Osku tuntee muutaman muun aikuisen ADHD-miehen. Hän on tutustunut heihin erityislasten vertaistukiryhmissä ja Pornaisten nuorten kalaseurassa, jossa on paljon erityisluokkia käyviä lapsia.

”Näiden miesten elämä on ollut ja on yhä samanlaista sähläämistä kuin minulla. Viestittelemme ja keskustelemme paljon, sillä kokemuksien vertailusta ja vinkkien antamisesta on hyötyä. Ihan konkreettisesti neuvoin yhtä miestä tekemään selkeitä lyhyitä ohjeita seinälle. Hänellä oli aivan liian pitkät listat.”

Oskulla on koko ajan monta rautaa tulessa, sillä hän innostuu helposti ja on auttavainen.

”Kerran työkaveri Kepakodista soitti kysyäkseen jostain auto-ongelmasta. Minä lähdin heti auttamaan, ja vaimo vähän valitti, että oletko paikan autopäivystäjäkin. Mutta haluan mennä auttamaan, kun pyydetään. Tämä on niitä ADHD:n hyviä puolia.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/20.

Lue myös: ADHD-diagnoosi oli helpotus ja teki Johannan onnelliseksi: ”Lääke järjesti ajatukseni joukoista jonoiksi”

Lue myös: Hanna eli impulssien vallassa, kunnes aikuisiällä aloitettu ADHD:n lääkitys paransi elämänlaatua: ”Elämäni olisi voinut olla monin paikoin paljon helpompaa, jos olisin saanut diagnoosin aikaisemmin”

ADHD-diagnoosi oli helpotus. Huonoina hetkinä Hanna hakee rauhaa luonnosta – sammaleisilta kallioilta, hiljaisilta metsäpoluilta ja aaltoilevan veden ääreltä.

ADHD-diagnoosi oli helpotus. Huonoina hetkinä Hanna hakee rauhaa luonnosta – sammaleisilta kallioilta, hiljaisilta metsäpoluilta ja aaltoilevan veden ääreltä. © VESA TYNI

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X