Takaisin kuulevaksi ihmiseksi – huonokuuloinen Meria Mäkinen sai kuulonsa takaisin

Vaikeasti kuulovammainen Meria Mäkinen oli jo unohtanut, miltä linnunlaulu kuulostaa. Onneksi nykylääketiede tarjosi hoidon, joka toi hänet takaisin kuulevien maailmaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sisäkorvaistutteen jälkeen Meria Mäkinen nauttii erityisesti luonnonäänten kuulemisesta. Esimerkiksi sateen ääntä teltassa hän ei ollut kuullut koskaan aiemmin.

Vaikeasti kuulovammainen Meria Mäkinen oli jo unohtanut, miltä linnunlaulu kuulostaa. Onneksi nykylääketiede tarjosi hoidon, joka toi hänet takaisin kuulevien maailmaan.
Teksti: Hanna Vilo

Huonokuuloinen Meria Mäkinen, 59, paloi isännöitsijän työssään loppuu, koska kuullun ymmärtäminen vei liikaa voimia. Sitten Taysin kuulolääkäri teki hänelle houkuttelevan ehdotuksen.

Huonokuuloinen lapsesta saakka

”Olen ollut lapsesta saakka huonokuuloinen. Ensimmäisen kuulolaitteen sain yhdeksänvuotiaana. Sen jälkeen käytin monta vuotta erilaisia kuulolaitteita, mutten niistä huolimatta saanut aina selvää muiden puheesta.

Todella vaikeaksi tilanteeni muuttui kymmenen vuotta sitten.

Työskentelen isännöitsijänä, ja kommunikaatio on tärkeä osa työtäni. Apuvälineistä huolimatta kuulin huonosti, mitä asiakkaat sanoivat, ja se kävi itsetunnon päälle. Sairastuin burnoutiin, ja jouduin olemaan pois töistä.

Lääkäri piti tilannettani pahana ja ehdotti minulle kokoaikaista työkyvyttömyyseläkettä. Se oli kova paikka, sillä olen työorientoitunut ihminen, ja haluan tehdä töitä eläkeikään asti. Onneksi Taysin kuulolääkärillä oli mielessään toisenlainen ratkaisu.”

Leikkaus ja sisäkorvaistute

”Taysin lääkäri ehdotti leikkauksessa asetettavaa sisäkorvaistutetta. Se on sähköinen kuulokoje, joka voidaan asettaa erittäin vaikeasti kuulovammaisille ihmisille. Kojeen sisäinen osa asetetaan ihon alle kalloluuhun ja sisäkorvaan. Ulkoinen osa muistuttaa tavallista kuulokojetta.

Pään alueella tehtävä leikkaus tietenkin jännitti, mutta olin heti valmis siihen. Sitä ennen minun piti kuitenkin käydä monissa esitutkimuksissa ja hoidattaa hampaani.

Itse leikkaus tehtiin nukutuksessa viisi vuotta sitten. Jouduin olemaan sairaalassa pari päivää, ja sen jälkeen pääsin kotiin parantelemaan leikkaushaavaa. Korvan takana oli iso patti, ja sen piti antaa parantua kaikessa rauhassa.

Neljä viikkoa myöhemmin koje kytkettiin päälle. Alku oli aikamoinen sokki.”

Kuulokoje toi elämään uusia ääniä

”Huonokuuloisena olin tottunut ihanaan hiljaisuuteen, josta puuttuivat korkeat äänet kokonaan. Kun kuulokoje kytkettiin päälle, elämäni oli yhtäkkiä täynnä ääniä, joista en tiennyt, mistä ne olivat peräisin.

Minun piti opetella alusta asti uudelleen, mikä ääni liittyy mihinkin asiaan. Minun oli myös vaikea tietää, milloin joku ihminen puhui minulle ja milloin jollekulle toiselle, jos en nähnyt hänen kasvojaan.

Lisäksi maailmaani tuli paljon kamalia häiriöääniä. Esimerkiksi haarukoiden ja veitsien kilinä tuntui aluksi niin kammottavalta, että luulin pääni halkeavan minä hetkenä hyvänsä.

Muutamassa kuukaudessa kuitenkin totuin kuulemiseen, ja aloin nauttia elämästäni uudella tavalla. Oli upeaa kuulla esimerkiksi lintujen ääniä. Joitain niistä en ollut kuullut koskaan aiemmin elämässäni.

Rakastan myös musiikkia, ja minusta oli ihanaa kuunnella lempilaulajaani Jaakko Ryhästä aivan normaalilla volyymillä.”

”Kuulevana maailma on laajempi”

”Puolen vuoden päästä leikkauksesta olin valmis palaamaan takaisin töihin. Nykyään pystyn tekemään töitä paljon tehokkaammin kuin ennen. Kun minun ei enää tarvitse jatkuvasti keskittyä kuulemiseen, energiaa riittää muihinkin asioihin.

Haasteita toki riittää edelleen. Vaikka minulla on sisäkorvaistute, aivoni joutuvat tekemään enemmän työtä kuulluun ymmärtämiseen kuin normaalikuuloisella.

Tulevaisuudessa haaveilen, että saisin sisäkorvaistutteen myös toiseen korvaan, sillä se helpottaisi elämääni vielä enemmän.

Kuulevana maailma on jotenkin laajempi. Voin tehdä paljon sellaisia asioita, jotka aiemmin olivat mahdottomia. Vähän aikaa sitten olin ystäväni kanssa vesijuoksemassa, ja minulla oli kuulokoje pannalla päässä. Tuntui mahdottoman hienolta pystyä juttelemaan samalla, kun vesijuoksi altaassa.”

Lue myös: Kuule paremmin – Nämä kuulokojeet ja apuvälineet helpottavat huonokuuloisen arkea

X