Tekonivelleikkaus onnistui – Tekonivel palautti aktiiviliikkuja Arja Elinan arkeen liikunnan riemun: ”Jumpat palasivat elämääni”

Kun Arja Elina Laine sai vasempaan lonkkaan uuden nivelen, palasivat elämään täysillä jumppa, golf, tanssi ja säryttömät yöunet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nykyään Arja Elina pystyy istumaan niin, että jalan voi nostaa toisen päälle. Ennen lonkkaleikkausta sekään ei onnistunut.

Kun Arja Elina Laine sai vasempaan lonkkaan uuden nivelen, palasivat elämään täysillä jumppa, golf, tanssi ja säryttömät yöunet.
(Päivitetty: )
Teksti: Reija Ypyä

Tekonivelleikkaus palautti liikunnan ilon. Hyvinkääläinen kotitalousopettaja Arja Elina Laine, 59, on aina liikkunut paljon. Jumpat, tanssillinen ryhmäliikunta, hiihtäminen ja golf ovat lähellä sydäntä. Noin seitsemän vuotta sitten vasemmassa lonkassa alkoi välillä olla outoja tuntemuksia liikkuessa.

”Painoin pitkään kivut villaisella, sillä kaikesta voi syyttää ikää. Nivelrikkoa en osannut edes ajatella. Aloin valita, mihin jumppaan voin mennä. Siellä ärsytti, kun näin peilistä, että tein liikkeet toispuoleisesti koska varoin lonkkaani.”

”Klenkkasin jalkaani ja koiralenkillä valitsin maaston niin, että vasen jalkani oli alempana, sillä sitä sattui silloin vähemmän. Nukkuminenkin oli huonoa, sillä asentoa piti vaihtaa monta kertaa yössä. Ilman särkylääkettä uni ei olisi tullut lainkaan”, Arja Elina muistelee.

Lonkan kipu säteili nivuseen ja toiseen polveen

Neljä vuotta sitten Arja Elina hakeutui röntgeniin ja ortopedille, kun lonkan kipu säteili myös nivuseen ja vasempaan polveen. Leikkausta ei pidetty vielä ajankohtaisena, mutta Arja Elinalle valkeni, että myöhemmin se on todennäköisesti edessä.

”Kivut muuttuivat vähitellen pahemmiksi. Kesällä 2021 otin särkylääkkeen ennen neljän tunnin golfkierrosta, ja joskus nappasin uuden lääkkeen puolivälissä peliä. Illalla lääkitsin itseni, että pystyin nukkumaan. Terveydenhoitajaystäväni patisti minua varaamaan ajan terveyskeskukseen terveydenhoitajalle. Hänen kauttaan pääsin röntgeniin ja lääkärille.”

Röntgenkuvista näkyi, että vasemmassa lonkkanivelessä ei ollut enää yhtään rustoa jäljellä, vaan luu hankasi luuta vasten. Myös alaselässä ja oikeassa lonkassa oli alkavaa rappeumaa. Prosessi lähti käyntiin, ja lokakuussa 2021 Arja Elina sai lähetteen lonkkaleikkaukseen.

Lue myös: Valmistaudu leikkaukseen hyvissä ajoin – Asiantuntija antaa vinkit jännitykseen, paastoon, kuntoutumiseen ja moneen muuhun potilasta askarruttavaan asiaan

Tekonivelleikkaus kesti pari tuntia

Keski-Uudenmaan sairaanhoitopiirissä voi valita itse leikkauspaikkansa. Arja Elina valitsi nivelsairaala Coxan Tampereella, jonne jonotti viisi kuukautta. Joulukuussa hänelle soitettiin sairaalasta ja tammikuussa hänellä oli konsultaatiokäynti. Tekonivelleikkaus järjestyi helmikuulle peruutusajan ansiosta.

”Tapasin leikkaavan lääkärin tammikuussa. Nyt lääkäri oli sitä mieltä, että leikataan. Sain jumppaohjeita tehtäväksi. Onneksi minulla on hyvä lihaskunto. Se auttaa kuntoutumisessa ja tukee uutta niveltä pysymään paikallaan.”

Leikkausaamuna Arja Elina meni jännittyneenä Tampereelle. Tekonivelleikkaus kesti pari tuntia.

”Leikkauksen aikana olin vahvassa lääkityksessä. Sen jälkeen kokeilin varovasti, liikkuvatko varpaat. Pian minut vietiin potilashuoneeseen, jossa kämppäkaverini oli kolmen tekonivelleikkauksen konkari. Hän kertoi paljon toipumisesta, ja kyseli hoitajilta asioita, joita minä en olisi tajunnut kysyä. Viivyin sairaalassa kaksi yötä.”

Uusi lonkkanivel liikkeelle varovaisesti

Liike on paras lääke, ja fysioterapeutit auttoivat ja opastivat Arja Elinan pikaisesti jaloilleen. Aluksi hän oli varovainen ja liikkui köpötellen. Kun leikkauksesta oli alle vuorokausi, riitti päivän ponnistukseksi kymmenen metrin kävely kepeillä.

”Molempina päivinä fysioterapeutit kävivät kaksikin kertaa opettamassa minulle kävelyä. Leikattu nivel kestää heti kävelyn, mutta joitain rajoitteita on. Jalkaa ei saa esimerkiksi kuukauteen taittaa yli 90 asteen kulmaan.”

Jo ennen leikkausta Arja Elina oli hakenut lainaan kyynärsauvat, sukanvetovälineen, vessankorokkeen ja pihdit tavaroiden maasta nostamista varten.

”Yhden kuukauden hipsin sisällä kotona. Pikkuhiljaa lähdin ulos, ja noudatin saamiani ohjeita tosi tarkasti. Osallistuin nivelpiirin jumppaan verkon kautta ja kuntoutin itseäni kaksi kuukautta kotona.”

Hän sai sairauslomaa kuukauden ja piti sen lisäksi omaa lomaa toisen kuukauden.

”Olin varovainen ja halusin hoitaa lonkan toipumisen kunnolla. En päässyt kunnolla edes autoon, enkä halunnut kantaa kokkauskurssien ruokakasseja liukkailla tai kavuta portaita koulujen keittiöön.”

Tekonivelleikkauksen jälkeen jumppaan ja golfkentille

Nyt leikkauksesta on seitsemän kuukautta, ja Arja Elina on täysin toipunut. Elämä maistuu hyvältä. Säryt ovat poistuneet, ja nukkuminen sujuu hyvin.

Toukokuun lopulla hän oli ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen golfkentällä. Kroppa taipui taas golflyönteihin, ja hän pystyi svingissä vaivatta kiertymään vasemman lonkan päälle. Ennen leikkausta hän ei juurikaan kääntynyt, vaan löi pelkästään käsillä.

Kesät pelit menivät ilman särkylääkkeitä. Marjametsässä Arja Elina oli varovainen, ettei jalka väänny maaston koloissa.

”Myös jumpat palasivat elämääni toukokuussa, vaikka ensimmäiset kerrat olin tosi varovainen ja jännittynyt. Tuntui ihmeelliseltä mennä tekonivelellä tavallisten nivelten joukkoon uutena ihmisenä. Edelleen jotenkin ihailen itseäni, että hienoa, kun pystyn jumppaamaan ja menemään askelkyykkyyn. Olen tosi kiitollinen uudesta tekonivelestäni.”

”On kiva lukea, miten ihmiset ovat onnellisia uusilla varaosillaan”

Tulevaan talveen Arja Elina varautuu ehdottomasti nastakengillä, ettei vain liukastuisi.

”Seuraan Facebookin nivelryhmää koko ajan. On kiva lukea, miten ihmiset ovat onnellisia uusilla varaosillaan. Luulin aikaisemmin, että vain vanhojen ihmisten lonkkia leikataan, mutta FB-ryhmässä huomaan, että meitähän on ihan nuoriakin. Heppatyttöjä on paljon potilaina, sillä ratsastus kuluttaa lonkkia.”

”Mietin välillä, podinko kipeää lonkkaa liian pitkään. Olisin voinut mennä leikkaukseen jo vuotta aikaisemmin.”

Nyt voi mennä useampi päivä, ettei Arja Elina edes muista, että lonkassa on tekonivel. Hän voi käyttää pitkästä aikaa korkokenkiä, tanssia ja istua autossa pidempiä matkoja. Lonkkavaivaisena hän oli jo tottunut siihen, että monista tavallisista tekemisistä piti luopua.

Lue myös: Lonkkaleikkaus toi Arja-Riitan varjosta valoon: ”Olin vasta 55-vuotias ja tiesin, että vaikka tekonivel on kestävä, se ei ole ikuinen”

Arja Elinan arjen pelastusrenkaat

Rakkaat lapsenlapset

© Susa Junnola

© Susa Junnola

Hilma, 2, ja Levi, 2,5 ovat mummin rakkaita. On mahtavaa seurata heidän kehitystään ja huomata kuinka fiksuja pienet ihmiset ovat. Neljän lapsen äitinä en samalla lailla ehtinyt ihastella omien lasteni tokaisuja ja tekemisiä.

Läheiset, perhe ja ystävät

© Susa Junnola

© Susa Junnola

Olemme mieheni kanssa joka viikonloppu talviasuttavalla mökillämme Hauholla. Myös aikuiset lapset perheineen ja ystävät ovat minulle tärkeitä. Minulla on kaksoset, ja toimin aikoinaan aktiivisesti monikkoyhdistyksessä. Meitä on edelleen kymmenen kaksosäidin porukka. Tapaamme usein, vaikka kaksosemme ovat jo kolmekymppisiä.

Antoisa työ

© Susa Junnola

© Susa Junnola

Olen ruokaviestintäyrittäjä. Pidän ruokakursseja kansalaisopistossa ja firmoille. On mukavaa tavata iloisia, uutta oppivia ihmisiä. Tykkään erityisesti italialaisesta keittiöstä ja on kiva opettaa kurssilaisille tuorepastan tekoa. Tein korona-aikana kolme keittokirjaa yhteistyössä tyttäreni kanssa.

Liikunta uuden lonkkanivelen myötä

Arja Laine kotonaan Hyvinkäällä. Tekonivelleikkaus palautti liikunnan riemun © Susa Junnola

Arja Laine kotonaan Hyvinkäällä. Hän on toipunut tekonivelleikkauksesta.. © Susa Junnola

Olen koko ikäni liikkunut paljon, eniten jumpannut, tanssinut ja hiihtänyt. Viime vuosina golfista on tullut rakas harrastus. Uusi lonkkanivel sai minuun ihan uutta puhtia.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2022.

Lue myös: Himalaja kutsui vaeltajan takaisin – Lonkkanivelet vaihdettuina Petri palasi Nepalin vuoristoon

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X