Kuulo-ongelma sai Jenni Ahtiaisen suunnittelemaan koruja kuulokojeeseen: ”Yksi tärkeimmistä missioistani on poistaa kuulokojehäpeää”

Huonokuuloisuuteen kannattaa tarttua ajoissa. Jenni Ahtiainen tiesi sukurasitteena kulkevasta kuulo-ongelmasta eikä mennyt shokkiin kun oma diagnoosi varmistui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenni Ahtiainen alkoi tuunata kuulokojeita koruilla, jotta niiden käyttö ei hävettäisi.

Huonokuuloisuuteen kannattaa tarttua ajoissa. Jenni Ahtiainen tiesi sukurasitteena kulkevasta kuulo-ongelmasta eikä mennyt shokkiin kun oma diagnoosi varmistui.
Teksti: Linda Martikainen

Korusuunnittelija Jenni Ahtiainen, 46, osasi odottaa sukurasitteena olevaa kuulo-ongelmaa, mutta oman kuulovamman vakavuus valkeni hänelle vasta yllättävän tapahtumasarjan seurauksena. Nyt hän poistaa  kuulokojehäpeää.

Kuulo-ongelma ilmeni jo nuorena

”Minulta puhkesi oikeasta korvasta tärykalvo vuonna 2015. Olin potenut ihan vain perusflunssaa ja heräsin yöllä aivastamaan. Aivastuksen jälkeen havahduin siihen, että oikeaan korvaani sattui ja siitä vuoti verta. Olin silloin vähän vajaa nelikymppinen.

Meillä on kuulo-ongelmia sukurasitteena, sillä äidilläni on kuulokoje ja myös isoäidilläni olisi pitänyt olla, mutta hänen kuulovammaansa ei koskaan oikeastaan tutkittu.

Itselläni oli ollut kuulon kanssa ongelmia jo nuorempana. Syitä geenien lisäksi olivat varmasti muun muassa nuorena aloitettu viulunsoitto ja bänditouhut.”

Huono kuulo oli opettanut lukemaan huulilta

”Seuraavana aamuna hakeuduin terveysasemalle. Tärykalvo oli puhjennut ja sen parantumista seurattiin muutama vuosi. Tärykalvo arpeutui niin, ettei leikkaukselle enää nähty tarvetta.

Tajusin sitten, että vasen korvani oli jo ollut niin huono, että oikea korvani oli kompensoinut sitä jo pitkään. Olin oppinut esimerkiksi lukemaan huulilta.

Minulla on yksi oma poika, joka oli vuosien saatossa tottunut huonoon kuulooni. Jos hän halusi, että varmasti kuuntelin niin hän juoksi eteeni puhumaan.

Muistan sen kerran kun möreä-äänisellä miehelläni meni minuun hermo ja hän oikein tiuskaisi minulle jotain. Ajattelin, että ei tästä tule mitään ja päätin tutkituttaa kuuloni.

Olin muutenkin huomannut erilaisia ikäviä lieveilmiöitä. Olin  aina ollut sosiaalinen, mutta yhtäkkiä tajusin, että minusta oli tulossa seinäkukkanen. Kun en enää kuullut mitä ihmiset kysyivät ja juttelivat, jättäydyin pois keskusteluista. Huono kuuloni oli alkanut määrittää läsnäoloani.

Kokeilin ensin äitini kuulokojetta ja hätkähdin, kun kuulin liikenteen melun ikkunan takaa.”

Audiologi tutki kuulon – kuulokoje avarasi arkea

”Sain kuulokojeen kesällä 2018. Hain työpaikkalääkäriltä lähetteen ja menin Kanta-Hämeen keskussairaalan kuulokeskukseen. Kuulopolilla audiologi tutki kuuloni. Sen jälkeen audionomi teki tarkemmat kuulotestit. Kaikista käytetyin on korvantauslaite BTE (Behind The Ear), jonka minäkin sain.

Minulla diagnosoitiin keskivaikea kuulovamma. Aluksi minulla oli ihan kamalia päänsärkyjä, kun päänuppi aktivoitui uudelleen. Kuulokojeeseen tottuminen kesti noin vuoden verran.

Arjen äänet voivat yllättää. Olin esimerkiksi aina kuullut autoni turvavyön merkkiäänestä vain äänekkäimmän tason ja ihmetellyt, että onhan tyhmästi rakennettu auto, kun se on pitkän aikaa hiljaa ja sitten yhtäkkiä alkaa piipata täysiä. Kuulokojeen saamisen jälkeen kuulin sitten ne vaimeam­matkin tasot.”

Kuulokoru korostaa arjen apuvälinettä ja latistaa kuulokojehäpeää

”Minun pitäisi käydä kuulokontrollissa kerran vuodessa. Kuuloni huononee koko ajan. Saan laittaa aina vain lisää volyymia laitteisiin. Oikeassa korvassa on edelleen huonompi kuulo kuin vasemmassa.

Yksi tärkeimmistä missioistani on poistaa kuulokojehäpeää. Olen ammatiltani korusuunnittelija. Neljä päivää siitä kun sain omat kuulokojeet, päätin tehdä niille jotain.

Otin kuulokojeet pois korvieni takaa ja rupesin tuunaamaan niistä ensimmäisiä Deaf­metal -kuulokoruja. Idea lähti omasta tarpeesta käsin ja nyt Deafmetal-innovaatiota myydään jo ympäri maailman. Tuon kuulovammaani ilmi koko ajan.”

X