”Paksusuolen syöpä löytyi yllättäen” – Niina Pihlaja selvitti perinnöllisen alttiutensa syöpään

Niina Pihlaja, 46, tunsi itsensä terveeksi, kun lääkäri kertoi, että edessä on kiireellinen leikkaus paksusuolisyövän takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Niina Pihlajan suvussa moni on sairastunut syöpään. Kun Niinan omaa perinnöllistä alttiutta sairastua selvitettiin, kävi ilmi, että hänellä on paksusuolen syöpä.

Niina Pihlaja, 46, tunsi itsensä terveeksi, kun lääkäri kertoi, että edessä on kiireellinen leikkaus paksusuolisyövän takia.
Teksti: Tiina Laaninen

Niina Pihlaja päätti syöpään sairastuneen siskonsa kehotuksesta selvittää perinnöllisen alttiutensa sairastua syöpään. Tutkimuksissa selvisi, että Niinalla on Lynchin syndrooma. Jo kuukauden kuluttua häneltä leikattiin paksusuolen syöpä.

Syövän perinnöllinen alttius – Lynchin syndrooma

Sinun kannattaisi selvittää perinnöllinen alttiutesi sairastua syöpään”, sanoi siskoni minulle lokakuussa 2015.

Hän oli juuri saanut tietää Lynchin oireyhtymästään, joka tarkoittaa suvussa kulkevaa geenivirhettä, joka altistaa paksuolisyövälle. Lääkärit osasivat epäillä alttiutta, koska siskoni on sairastanut useamman syövän ja äitini oli kuollut vähän aikaisemmin kolmanteen syöpäsairauteensa. Se oli ollut paksusuolen syöpä.

Päätin hoitaa asian nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Otin yhteyttä yliopistosairaalan perinnöllisyyslääketieteen yksikköön, jossa sisareni oli käynyt perinnöllisyysneuvonnassa. Minut ohjattiin tutkimuksiin Husiin. Sain verikokeen tuloksen marraskuussa: se vahvisti, että myös minulla on Lynchin syndrooma. Suoleni tähystettiin tämän jälkeen varmuuden vuoksi.”

Paksusuolen syöpä – kasvain löytyi tähystyksessä

”Tunsin itseni terveeksi, vaikka vatsani on ollut aina herkkä. Ajoittainen ummetukseni ja ripulini eivät estäneet tavallista elämää, enkä ollut kiinnittänyt niihin erityistä huomiota.

Olin järkyttynyt, kun lääkäri kertoi, että paksusuolestani löytyi tähystyksessä iso kasvain, joka on leikattava nopeasti pois. Lääkäri arveli kasvaimen koon perusteella, että se oli saattanut olla minulla jo kymmenisen vuotta.

Kävin mielessäni läpi kaikki vaihtoehdot, senkin, etten ehkä selväisi. Olin seurustellut nykyisen puolisoni kanssa vasta muutaman kuukauden.

Sanoin, että ymmärrän, jos hän ei halua jäädä rinnalleni. Mieheni ei kuitenkaan epäröinyt, vaan hänestä tuli minulle tärkeä tuki.”

Paksusuoli poistettiin lähes kokonaan

”Minut leikattiin tammikuussa 2016 ja olin sairaalassa noin viikon.

Vaikka lähes koko paksusuoleni poistettiin, en tarvinnut avannetta, vaan vatsani toimii nykyään vilkkautta lukuun ottamatta normaalisti. Kasvain saatiin poistettua kokonaisuudessaan, mikä tuntui helpottavalta.”

Leikkauksen jälkeen takapakkia ja sytostaattihoitoja

”Kun pääsin kotiin ja olin nousemassa vessanpöntöltä, haava aukesi pitkältä matkalta. Jouduin sairaalaan, ja haavani ommeltiin uudelleen. Viikko leikkauksen jälkeen aloin oksentaa kotona raivokkaasti, syyksi selvisi suolitukos. Olin sairaalassa useamman päivän ja lopulta tukos lähti liikkeelle.

Sytostaattihoidot alkoivat puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Kärsin pahoinvoinnista. Kylmä ja pienikin tuulenvire kasvoilla sattuivat, enkä pystynyt esimerkiksi ulkoilemaan. Tein kuitenkin kaikkeni, jotta minun ja kouluikäisten tyttärieni arki sujui mahdollisimman tavallisesti.

Jäin sairastumiseni jälkeen työttömäksi. Siksi jatkoin maisterin tutkintooni jo kuuluneita suomen kielen opintoja. Se auttoi saamaan ajatukset pois sairastumisesta ja sen avulla löysin uuden työn opettajana.”

”Olen valtavan kiitollinen siskolleni, jonka avulla geenivirheeni selvisi ja syöpä löytyi”

”Lääkärit sanoivat minulle jo ensimmäisen leikkauksen yhteydessä, että perinnöllisen alttiuden takia minulla on iso riski sairastua munasarjasyöpään. Kohtu ja munanjohtimeni poistettiin varmuuden vuoksi jo tuolloin. Munasarjojen poiston vuoro on loppuvuodesta.

Tunnen selvinneeni kovan prässin läpi: koin yhden vuoden aikana avioeron ja menetin sen myötä unelmieni omakotitalon, jouduin työttömäksi, kuulin ­perinnöllisestä alttiudestani sairastua syöpään ja miltei heti sen perään minusta tuli syöpäpotilas.

Nyt elämä tuntuu taas hyvältä. Siskoni on mieheni lisäksi ollut tärkeä tukeni. Hänen kanssaan voin suhtautua syöpään myös huumorilla; se auttaa eteenpäin. Olen valtavan kiitollinen siskolleni, jonka avulla geenivirheeni selvisi ja syöpä löytyi, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Lue myös: Ilman geenitestiä Miaa ei enää olisi – Perinnöllinen Lynchin syndrooma altistaa syöpään sairastumista jo nuorena

Lue myös: Pelottaako paksusuolen tähystys? Lue, miten ja miksi tähystys tehdään – ”Tutkimus on enemmän epämiellyttävä kuin kivulias”

X