Paksusuolen syöpä löytyi ajoissa kotitestin ansiosta – Testitulos vei Arin jo varhaisessa vaiheessa jatkotutkimuksiin: ”Ei ollut mitään oireita”

Ari Kämpin paksusuolen syöpä löytyi seulonnassa. Hyvä uutinen oli se, että syöpä saatiin kiinni varhaisessa vaiheessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ari Kämppi toivoo, että ihmiset osallistuisivat paksusuolen syövän seulontaan aktiivisesti. Hän on hyvä esimerkki siitä, että seulonnan avulla syöpä voidaan havaita ajoissa.

Ari Kämpin paksusuolen syöpä löytyi seulonnassa. Hyvä uutinen oli se, että syöpä saatiin kiinni varhaisessa vaiheessa.
Teksti:
Tiina Suomalainen

Hirvensalmelainen Ari Kämppi, 63, on tehnyt syövän kanssa tuttavuutta jo kahdesti. Runsaat kymmenen vuotta sitten hän sairastui eturauhassyöpään, joka hoidettiin leikkauksella ja sädehoidolla. Viime vuoden loppupuolella hän sai huonoja uutisia suolistosyöpäseulonnasta.

Testitulos johti jatkotutkimuksiin

”Viime vuoden lokakuussa posti toi minulle niin sanotun kakkatikun eli suolistosyöpäseulontatestin. Se pyöri pöydällä viikon, kunnes ­tartuin hommaan. Testi oli l­opulta ihan helppo tehdä.

Meni pari viikkoa, kunnes sain kotiin kirjeen, jossa kerrottiin, että testin tulos oli positiivinen. Ulosteestani oli löytynyt verta, ja tarvittiin jatkotutkimuksia sen selvittämiseksi, mistä veri johtui. Kirjeessä oli numero, johon piti ottaa yhteyttä. Sain ajan paksusuolen tähystykseen reilun viikon päähän. Saattoi olla, että aiempi syöpätausta joudutti asioita.”

Paksunsuolen syöpä oli sigmasuolen syöpä

”Tähystyksen tehnyt lääkäri ilmoitti saman tien, että syöpähän sieltä löytyi. Kyseessä oli sigmasuolen syöpä – sigmasuoli on S:n muotoinen suoli paksusuolen loppuosassa juuri ennen peräsuolta.

Tieto ei herättänyt minussa suuria tunteita. Olin henkisesti jo varautunut asiaan. Uskon, että aiemmin sairastettu syöpä vaikutti asenteeseeni. Elämässä on muu- tenkin tullut eteen kaikenlaista.

Seuraavana oli vuorossa varjoainekuvaus. Myöhemmin tapasin vielä kirurgin ja sairaanhoitajan. Lisäksi minulle tehtiin uusi tähystys, jossa varmistettiin leikkauksen laajuus. Onneksi syöpä vaikutti paikalliselta eikä etäpesäkkeitä näkynyt. Se oli huojentava tieto.”

Lue myös: ”Paksusuolen syöpä löytyi yllättäen” – Niina Pihlaja selvitti perinnöllisen alttiutensa syöpään

Syöpään sairastuneiden vertaistuki rauhoitti mieltä

”Leikkausta odotellessa mieleen nousi synkkiä ­ajatuksia. En ollut tavannut syöpäyhdistyksen vertaisryhmissä ketään, joka olisi sairastunut paksusuolen syöpään. Mutta sitten muistin erään tutun, jolta oli leikattu kyseinen syöpä. Kävin tapaamassa häntä ja juttelemassa hänen kanssaan. Se rauhoitti mieltä.

Vaimo otti sairastumiseni­ raskaammin kuin minä. Hän pelkäsi, että tällä kertaa hän menettää minut. Vakava sairastuminen voi olla läheiselle raskaampaa kuin sairastuneelle itselleen, koska lähei­nen joutuu seuraamaan sivusta.

Tammikuiseen leikkaukseen menin tyynin mielin. Leikkauksessa poistettiin 25 senttiä paksusuolta. Se tehtiin tähystysleikkauksessa, enkä tiedä toimenpiteen kulusta sen enempää, koska olin syvässä unessa.

Olin sairaalassa kuusi päivää. Halusin varmistaa, että kaikki on kunnossa ennen kotiutumista. Leikkauksen jälkeen kipuja oli yhtenä päivänä, ja sitten vointi helpotti.”

Leikkaus on paksusuolen syövän ja peräsuolen syövän ensisijainen hoito. © iStock

”En murehdi tulevaa – varuillani olen”

”Olen toipunut hyvin. Alkuun elimistö oli tietysti sekaisin, mutta parin viikon kuluttua suoli toimi jo niin kuin pitääkin.

Välillä syöpäleikkaukset muistuttavat itsestään. Esimerkiksi halkoja hakatessa saattaa tuikata alavatsasta. Siellä on yksi isompi leikkausarpi.

Puoli vuotta leikkauksen jälkeen kävin verikokeissa ja paksusuolen tähystyksessä. Niissä ei näkynyt mitään hälyyttävää.

Vaikka olen osannut suhtautua toiseen vakavaan sairastumiseen rauhallisesti, täytyy myöntää, että talvi meni henkisesti toipuessa. Kyllä se koetteli ja veti puhdin pois. En kuitenkaan murehdi tulevaa – mutta varuillani olen. Kävin taannoin tutkituttamassa luomeni syöpäyhdistyksen luomihuoltopäivillä, sillä poltin ihoni lapsena monta kertaa.”

Kotitesti voi antaa lisää aikaa – ”Voi päästä helpommalla, kun syöpä löydetään ajoissa”

”Käsittelin sairastumista puhumalla vaimoni kanssa. Toimin myös Saimaan syöpäyhdistyksen miesten vertaisryhmän vetäjänä. Ryhmän tapaamisissa voi jakaa ajatuksia ja tuntemuksia.

Alkuun salasin sairastumiseni. Mutta kun luin lehdestä artikkelin, jossa kerrottiin joidenkin jättävän kakkatikun lähettämättä, tuntui, että asialle pitää tehdä jotakin. Sen jälkeen olen kertonut sairaudestani avoimesti, jotta tarinani kannustaisi tekemään kotitestin.

Kuvaavaa oli se, että minulla ei ollut mitään suolistosyövän oireita – ei vatsakipuja, ripulia, ei näkyvää verta ulosteessa tai mustaa ulostetta.

Näin ­jälkeenpäin ajatellen ­vatsani oli kyllä tavallista löysempi, mutta se ei ollut mikään sellainen selkeä muutos, että olisin kiinnittänyt siihen huomiota.

Onneksi osallistuin seulontaan – muuten syöpä olisi voinut muhia elimistössäni ties miten pitkään.

Kannustan kaikkia tekemään testin. Voi päästä paljon helpommalla, kun syöpä löydetään ajoissa.”

Arin voimavara – Vapaaehtoistyö

”Kävin keväällä vapaaehtoistoiminnan peruskurssin. Olen aloittanut mieskaverina eräälle palvelukodissa asuvalle vanhukselle. Olen ollut pitkin elämääni mukana hoitamassa yhteisiä asioita ja auttamassa. Se on minulle luonnollista.”

vapaaehtoistyö
© iStock

Lue myös: Suolistosairaus vei Hannan eläkkeelle 30-vuotiaana – Pysyvä avanne helpotti oireilua: ”Pahimmilla hetkillä voi tulla itku, mutta periksi ei anneta”

X