Näin gastroskopia ja kolonoskopia tehdään – Nämä keinot helpottavat oloa, kun vatsan tai suolen tähystys on toimenpiteenä

Vatsan ja suolen tähystys herättää ennalta kysymyksiä ja huolta. Moni pelkää ruoansulatuskanavan tähystystutkimusta. Kysyimme lääkäriltä 10 kysymystä toimenpiteistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavallisimmat syyt kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen suorittamiselle ovat pitkittynyt ripuli, verinen uloste, epäselvä raudanpuuteanemia, positiivinen ulosteen veritesti tai vatsakipu, johon liittyy suolen toiminnan muutos.

Vatsan ja suolen tähystys herättää ennalta kysymyksiä ja huolta. Moni pelkää ruoansulatuskanavan tähystystutkimusta. Kysyimme lääkäriltä 10 kysymystä toimenpiteistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Tähystystutkimus edessä ja toimenpide jännittää. Miten gastroskopia eli mahalaukun tähystys ja kolonoskopia eli paksusuolen tähystys eroavat? Miten potilaan oloa helpotetaan tutkimusten aikana?

Näin 10 kysymykseen tähystyksestä vastaa Jari Koskenpato, LT, gastroenterologian erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aavasta.

1. Milloin ruoansulatuskanava pitää tähystää?

Verinen uloste, jatkuva ripuli ja nielemisvaikeus ovat oireita, joiden selvittely vaatii tähystystutkimuksen. Yläruoansulatuskanavaan nähdään gastroskopia- ja paksusuoleen kolonoskopia-tutkimuksella.

Laihtuminen ja epäselvä raudanpuuteanemia voivat myös olla syitä tähystystutkimukseen. Ne voivat olla keliakian tai paksusuolisyövän oireita, ja anemia myös maha- ja pohjukaissuolihaavan oire.

Kun vatsakipu tulee yli 50-vuotiaalle uutena oireena, tehdään paksusuolen tähystys. Paksusuolen syövän yleistymisen vuoksi monissa länsimaissa suositellaan, että kaikki yli 55-vuotiaat tähystettäisiin.

Paksusuolen syöpä on pitkään oireeton. Se saa alkunsa lähes aina hyvälaatuisista limakalvokasvaimista eli polyypeistä, ja ne voidaan poistaa tähystyksessä.

2. Miten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia tehdään?

Kolonoskopiassa lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen asti. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa kudosnäytteitä ja poistaa polyypit ja peräpukamat.

Tutkittava pukeutuu peräaukon paljaaksi jättäviin reikähousuihin ja asettautuu tutkimuspöydälle kyljelleen. Tutkimuksen aikana asentoa vaihdellaan. Potilas voi halutessa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa ja seurata tutkimuksen kulkua monitorista. Tähystimen kautta suolta voi vielä helposti huuhdella huuhtelupumpulla ja imeä suolen sisältöä näkyvyyden parantamiseksi.

Mahasuolikanavan pinta ei tunne kipua, joten polyyppien poisto tai koepalojen otto ei satu. Paineen aistiminen on herkkää, ja mutkakohdissa tähystimen eteneminen voi venyttää suolta, mikä voi tuntua kipuna. Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia kesää noin 20 minuuttia.

3. Millainen toimenpide on mahalaukun gastroskopia?

Mahalaukun gastroskopiassa tähystin viedään nielun kautta ruokatorveen ja sieltä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka. Tutkimuksessa otetaan yleensä koepaloja.

Tutkittava makaa kyljellään.  Gastroskopia eli mahalaukun tähystys kesää alle 10 minuuttia. Tutkimus on kivuton, mutta nieluärsytys voi aiheuttaa ikävää yökkäilyä.

4. Miten vatsan tähystyksiin valmistaudutaan?

Gastroskopiaa edeltää vähintään kuuden tunnin paasto. Kolonoskopiaan valmistautuminen aloitetaan viikkoa ennen jättämällä ruokavaliosta siemenelliset syötävät sekä mahdollinen rautalääke. Suoli tyhjennetään edellisenä päivänä apteekista saatavalla aineella, jonka jälkeen paastotaan tutkimukseen asti.

Tutkimukseen ei kannata tulla omalla autolla eikä yksin, sillä tutkimuksessa voidaan käyttää suoneen annettavaa lääkitystä (iv-sedaatiota).

Tutkimuspaikkojen nettisivuilla on ohjeet tutkimukseen valmistautumisesta. Kannattaa noudattaa oman tutkimuspaikan ohjeita, sillä ohjeet eroavat jonkin verran toisistaan.

Netin keskustelupalstojen lukeminen ei kannata, sillä niillä näkyvät usein huonoimmat kokemukset, mikä aiheuttaa turhaa pelkoa.

5. Miten toimenpiteissä varmistetaan, että se tähtystys olisi siedettävä ja kivuton potilaalle?

Gastroskopiassa potilaan nielu puudutetaan ja potilaalle voidaan antaa suonensisäisesti rauhoittavaa lääkitystä. Suonen kautta annettava lääkitys vaikuttaa heti ja on tehokkaampi kuin suun kautta otettu. Joskus harvoin potilas voidaan nukuttaa.

Kolonoskopiassa tähystimeen laitetaan puudutetta. Suolta laajennetaan hiilidioksidilla, joka on potilaalle huomattavasti miellyttävämpää kuin aiemmin käytetty huoneilma. Uusissa tähystimissä on mutkien vääntöä ja painekipua vähentäviä teknisiä innovaatioita. Jos tutkimus silti tuntuu ikävältä, voidaan käyttää iv-sedaatiota eli kevyttä nukutusta. Se on helppo toteuttaa kesken tutkimuksenkin.

Potilas voidaan nukuttaa, jos arvioidaan, että on tulossa vaativa tähystys. Näin tehdään esimerkiksi silloin, kun suolessa on paljon kiinnikkeitä vaikka kohdun poiston seurauksena. Nukutuksen käyttö tähystyksen yhteydessä vaihtelee eri toimipaikoissa esimerkiksi siksi, että täysnukutus vaatii anestesialääkärin.

Mitä kokeneempi tähystäjä, sitä siedettävämpi tutkimus on yleensä potilaalle.

Lue myös: ”Paksusuolen syöpä löytyi yllättäen” – Niina Pihlaja selvitti perinnöllisen alttiutensa syöpään

6. Onko tähystyksen rinnalla muita vaihtoehtoja?

Toistakymmentä vuotta sitten otettiin käyttöön nielaistava kapselikamera. Ajateltiin, että se mullistaisi mahasuolikanavan tutkimuksen – toisin kuitenkin kävi. Kamera toimii hyvin ohutsuolessa, mutta valitettavasti sen avulla ei saada kunnon kuvaa sille liian laajasta paksusuolesta ja mahalaukusta.

Toistaiseksi tähystystutkimus ovat paras ja luotettavin ruoansulatuskanavan tutkimustapa.

7. Tarvitaanko tutkimuspäivänä sairauslomaa?

Suurin osa gastroskopiapotilaista tulee tutkimukseen aamulla, ja jatkaa sieltä töihin. Jos tutkimuksessa käytetään suonensisäistä lääkitystä, loppupäivä on sairauslomaa.

Kolonoskopia-päivä on käytännössä sairauslomaa, sillä tutkimuksessa käytetään useammin iv-sedaatiota ja suolen tyhjennysneste vilkastuttaa suolen toimintaa.

8. Miksi tähystykseen varataan ylimääräistä aikaa?

Vaikka tutkimukset ovat nopeita, gastroskopiaan varataan puolen tunnin ja kolonoskopiaan tunnin aika, sillä tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä toimenpiteitä ja keskustella potilaan sairauden hoidosta. Kenenkään etu ei ole, että tähystys tehdään hätäisesti. Rauhallisuus lievittää tähystykseen liittyviä pelkoja.

9. Mitä syitä on hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle tähystykseen?

Yksityinen lääkäriasema on yleensä aikataulultaan julkista sairaanhoitoa joustavampi. Mahdollisuus yksilölliseen kivunhoitoon ja nukutukseen on myös todennäköisempää. Yksityisenä ammatinharjoittajana saa toimia vain kokenut lääkäri ja tässä tapauksessa erikoislääkäri. Potilas saa itse valita lääkärinsä.

Julkisella puolella tähystys tulee veronmaksajien maksettaviksi, yksityisellä sen joutuu maksamaan kokonaan itse. Gastroskopia maksaa noin 650 ja kolonoskopia noin 850 euroa. Hinta voi vaihdella jonkin verran eri yrityksissä ja sen mukaan, mitä toimenpiteitä sen yhteydessä tehdään.

10. Milloin tähystystutkimus on uusittava?

Kun tähystystä käytetään diagnosoinnin apuna eikä siinä ilmene poikkeavaa, sitä ei tarvitse toistaa. Esimerkiksi paksusuolen tähystystutkimuksessa puhutaan kymmenen vuoden takuusta, sillä tuossa ajassa sinne ei kehity pahalaatuisia muutoksia.

Tähystystä voidaan käyttää myös seurannassa. Tulehdukselliset suolistosairaudet eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus altistavat syövälle, ja niitä sairastavat tähystetään muutaman vuoden välein. Osa ihmisistä saa suoleensa muita herkemmin polyyppeja, ja heiltä ne poistetaan tähystyksessä yhden–viiden vuoden välein.

Gastroskopiaa käytetään kontrollitutkimuksena varmistamaan keliakian, mahahaavan ja vaikean ruokatorvitulehduksen paraneminen.

Lue myös: Miten syöpäriski kasvaa Crohnin taudissa? – Kuinka usein kannattaa käydä suoliston tähystyksessä? Näin erikoislääkäri vastaa

X