Pauliinan ikäkriisi hellitti psykofyysisen fysioterapian avulla: ”Matka on ollut ­huikea”

Pauliina Mäkelä kärsi ikäkriisistä, jonka taustalla oli väsymystä ja fyysisiä vaivoja. Hän ei enää tiennyt, pitäisikö liikkua vai levätä. Ratkaisuksi osoittautui psykofyysinen fysioterapia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Vaikka tavoitteenani ei ollut laihtua, painoni on pudonnut 17 kiloa. Voimatasoni ovat nousseet 20-kertaiseksi. Olen aiempaa ketterämpi ja notkeampi, pystyn helpommin leikkimään lastenlasteni kanssa”, kertoo Pauliina Mäkelä. © Sara Pihlaja

Pauliina Mäkelä kärsi ikäkriisistä, jonka taustalla oli väsymystä ja fyysisiä vaivoja. Hän ei enää tiennyt, pitäisikö liikkua vai levätä. Ratkaisuksi osoittautui psykofyysinen fysioterapia.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Huhtikuussa 2022 Pauliina Mäkelä havahtui siihen, ettei enää tahtonut jaksaa mitään. Työssä oli kuormitusta, ja hän kärsi stressistä sekä väsymyksestä. Liikunta oli epäsäännöllistä hyötyliikuntaa.

Myös Pauliinan terveys oli alkanut reistailla, ja kahden­ lapsen mummuna ikä­kriisi ­alkoi painaa. Hän oli ­kokeillut kaikenlaista vyöhyketera­piasta jäsenhoitoon, ­mutta ­mikään ei tuntunut tuovan ­pysyvää apua.

Sitten joku kertoi Pauliinalle psykofyysisestä fysioterapiasta.

”Tunsin olevani ikäloppu”

”Kantapäissäni oli todettu plantaarifaskiitti, eli kanta­luuhun kiinnittyvän jalka­pohjan jännekalvon rap­peuma. ­Minulle kerrottiin, että ­niiden paraneminen kestää 1,5 vuotta. Sitten myös rintakehässäni alkoi tuntua kipua. Minulla diagnosoitiin Tietzen syndrooma, joka on yhden tai useamman kylkiluun vaiva ja ­aiheuttaa kipua rintakehälle.

Kun työssä oli vielä kuormitusta, joka toi stressiä ja väsytti, tunsin olevani ikäloppu. Olin 51-vuotias ja kahden lapsen mummu. Miten jaksaisin pysyä lastenlasteni perässä?

Kun kuulin psykofyysisestä fysioterapiasta, päätin kokeilla sitä uteliaana ja itsemaksavana asiakkaana.”

Pauliina Mäkelä saa voimaa liikunnasta. © Sara Pihlaja

Ylivirittynyt keho

”Kerroin psykofyysiselle fysioterapeutti Ulla Ollikkalalle, etten oikein pärjää enkä tiedä, pitäisikö minun liikkua vai levätä. Kuntoillessa olen vetänyt itseni aina kertaheitolla puhki, ja vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa innostun aina niin, että annan ihan kaikkeni.

Ulla sai minut pysähtymään ja pohtimaan tilannettani. Hän avasi minulle, miten terveyttä pitää hoitaa kokonaisvaltaisesti – milloin on aika levätä ja palautua, milloin taas liikkua.

Kävimme lukuisia keskusteluja ja teimme erilaisia harjoituksia. Kun opettelin ­Ullan ohjauksessa hermostollista säätelyä, aloin ymmärtää, että kehoni oli todella ylivirittynyt.

Erityisesti yksi harjoitus oli todella pysäyttävä. Siinä Ulla toimi minulle peilinä vuorovaikutustilanteessa, jossa hän lähestyi minua uhkaavasti. Kun minun olisi pitänyt vastustaa häntä, minä vain hymyilin. Tajusin, että hymyily ja positiivisuus ovat olleet minulle suojautumiskeinoja, ja aloin ymmärtää, miksi olen niin kuormittunut.

Opin hiljalleen tunnistamaan, miten rakennan rajoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Minun ei tarvitse aina olla positiivinen.”

Lue myös: Polvikipu kuriin – Anne kärsi kipeästä polvesta, viimein fysioterapia ja kuminauhajumppa toivat avun: ”Toivoni palasi, elämäni ei olisikaan ohi”

Kestävämpi ja voimakkaampi keho

”Tapasin Ullaa kerran kuussa. Työskentely hänen kanssaan aloitti prosessin, jonka edetessä palkkasin lisäksi oman personal trainerin. Halusin kehostani kestävämmän, voimakkaamman ja jaksavamman.

Tein alkuun kunto- ja kehonkoostumustestin. ­Kuntotestin mukaan kuntoni oli todella huono, en esimerkiksi päässyt askelkyykystä ylös.

Ilman Ullan opastusta olisin liikunnassakin repinyt ­itseni rikki. Myös pt:ni Tero Mutikainen rauhoitteli, hillitsi ja hidasti minua. Opin, että ei tarvitse juosta, perille pääsee kävellenkin.

Teron ­opastuksella opin myös syömään oikein. Olin aiemmin syönyt aivan ­liian vähän ja liian harvoin. Opin juomaan päivittäin kaksi litraa vettä.

Aloitin elokuun lopulla 2022 perjantaitreenit. Treenaan sähköimpulsseja ­antava puku päällä, joka aktivoi jopa 350 ­lihasta yhtä aikaa. Vain 20 ­minuuttia treeniä ­kerralla riittää. Lisäksi teen kotijumppaa muutaman kerran ­viikossa ­kuminauhan, painojen ja crosstrainerin avulla sekä ­kävelen luonnossa.

Sain parhailta ­ystäviltäni syntymäpäivälahjaksi terveystarkastuksen, jossa arvioi­daan 37:ää eri veriarvoa. Niiden pohjalta lasketaan henkilökohtainen terveysindeksiluku, jonka paras arvo on 100. Oma lukuni oli 83, ja sydämeni ikä oli fyysistä ikääni vuoden nuorempi.

Numerot inspiroivat minua kehittymään.”

Lue myös: Kantapääkipu kuriin fysioterapeutin vinkein – Kortisonipiikki ei ole ensisijainen hoito: ”Toistuvat kortisonipistokset heikentävät jännettä”

Jokaisen aamun valinta

”Kokonaisvaltaisen terveys­matkani aloituksesta on nyt reilu vuosi. Matka on ollut huikea.

Olen oppinut suojaamaan itseäni paremmin löytämällä omat rajani. Minä-pystyvyyteni on lisääntynyt, ja ­minulla on nykyään ­parempi työkyky. Arjessa jaksan ­paremmin. Ylimääräinen kuormitus ja väsymys ovat poissa, samoin kantapää- ja rintakivut.

Joka aamu valitsen elää terveellisesti. Haluan pysyä kunnossa, syödä oikealla tavalla, liikkua ja palautua. Olen ­hyvin kurinalainen.

Ilman psykofyysistä fysioterapiaa en ­olisi pystynyt tähän. Sekä Ulla että Tero ovat toimineet ­minulle peileinä, jotka heijastavat ­takaisin sitä, mitä kehoni ja mieleni viestivät.”

Voima­varani: Liikunnan ilo

Pauliina Mäkelä saa voimaa liikunnasta. © Sara Pihlaja

Pauliina Mäkelä saa voimaa liikunnasta. © Sara Pihlaja

”Olen löytänyt ihan uudenlaisen liikunnan ilon. Olen oppinut, että minun ei tarvitse tehdään mitään ihmeellisiä juttuja, vaan voin jumpata itsekseni, kävellä ja polkea crosstraineria. Se riittää. Jos on henkisesti rankkaa, olen oppinut vain lepäämään.”

Lue myös: Tanssija-koreografi Minna Tervamäki kehonhuollon voimasta: ”Kosketus poistaa kipua ja lohduttaa”

X