Pian antibioottiripuli vaati kaksi ulosteensiirtoa: ”Toivon, että sitä päivää ei tule, että tarvitsisin antibioottia”

Kaskislaisen Pia Salon, 40, alttius haavatulehduksille johti vakavaan antibioottiripuliin, joka ei hellittänyt lääkehoidoilla. Lopulta ulosteensiirto pelasti Pian elämän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pia Salolla on Clostridium Difficilestä johtuva antibioottiyliherkkyys. Jos tapahtuisi onnettomuus eikä Pia pystyisi itse kertomaan yliherkkyydestään, vaaratilanne voisi olla vakava.

Kaskislaisen Pia Salon, 40, alttius haavatulehduksille johti vakavaan antibioottiripuliin, joka ei hellittänyt lääkehoidoilla. Lopulta ulosteensiirto pelasti Pian elämän.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Tammikuussa 2022 tehty sterilisaatio aiheutti Pia Salolle haavatulehduksen, joka johti Clostridium Difficile -bakteerin aiheutta­maan antibioottiripulikierteeseen.

Kun lukuisat antibioottikuurit eivät taltuttaneet bakteeria, lääkärit ehdottivat ulosteensiirtoa. Se oli viimeinen vaihtoehto ennen avannetta.

Leikkaushaava tulehtui antibiooteista huolimatta

”Tammikuussa 2022 olin menossa sterilisaatioon. Jouduin toimenpiteeseen kuukautisten vuoksi, koska kärsin vuotoanemiasta. Minua on elämäni aikana leikelty aika paljon. Koska minulla on alttius haavatulehduksille, sain ennen varsinaista toimenpidettä kaksi suonensisäistä anti­bioottikuuria.

Haava tulehtui antibiooteista huolimatta. Luulin, että ­sterilisaatiossa oli ­jokin mennyt pieleen, sillä ­kärsin epämääräisistä ­vatsakivuista. Sain lääkkeeksi lisää anti­bioottia, ja maaliskuun puoliväliin mennessä olin syönyt jo kolme kuuria.

Kun minulta lopulta otettiin ulostenäyte, selvisi, että kysymys on Clostridium Difficilestä. Ajattelin, että sehän on vanhusten tauti. Minulle määrättiin vankomysiiniä, joka on todella kallis antibiootti. Pari viikkoa olin kunnossa, kunnes vatsa kipeytyi taas. Sitten kokeiltiin toisenlaista antibioottia, josta ei ollut apua.

Toukokuussa omalääkärini soitti infektiolääkärille Vaasaan. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ulosteensiirto.

Lue myös: 10 kysymystä antibiooteista: Mitä tapahtuu, jos antibiootit menettävät tehonsa?

”Vittujen vuosihan siitä sitten tuli”

Kesäkuun 2022 alussa minulle tehtiin ulosteensiirto. Sain nesteen, jonka avulla suoli piti tyhjentää kotona päivää ennen leikkausta. Tällöin saattoi tapahtua virhe – ilmeisesti suoli ei tyhjentynytkään kunnolla.

Ulosteensiirto muistuttaa peräsuolen tähystystä ja on kaikkea muuta kuin miellyttävä. Toimenpiteessä letku ujutetaan sisälle suoleen ja uloste painetaan sisään isolla ruiskeella, ikään kuin väärään suuntaan.

Pari päivää ulosteensiirron jälkeen olo tuntui normaalilta. Ajattelin, että jes, tämä on ohi. Olin ristinyt kevään vittujen kevääksi, mutta vittujen vuosihan siitä sitten tuli – vuosi on vaatinut tilannekomiikkaa.

Pian antibioottiripuli on kysynyt huumorintajua: hän hankki kakkakorvikset.
Pian antibioottiripuli on kysynyt huumorintajua: hän hankki kakkakorvikset. © Juha Harju

Ulostenäyte oli jälleen positiivinen

Kun olimme kesäkuussa mieheni kanssa viettämässä kahdenkeskistä aikaa Kakolan vankilakierroksella Turussa, vatsaani alkoi taas sattua. Ajattelin, että tämä ei ole totta, nyt se taas alkaa.

Ulostenäyte oli jälleen positiivinen. Kärsin samoista oireista kuin aiemmin, ja minulle määrättiin jälleen vankomysiiniä. Vatsakivut tuntuivat siltä, kuin olisin menossa synnyttämään. Uloste oli kuin vettä, eikä se muuttunut antibioottikuurin aikana. Mihin tahansa meninkin, vessan piti olla aina lähellä.

Vastaan Kaskisten kaupungin ruokapalvelusta enkä voinut koko kevään ja kesän aikana tehdä työtäni. Kun vatsakivuilta pysyin, sain tehdä hallinnollisia töitä toimistossa.

Lue myös: Maitohappobakteerit – Milloin ne ovat tarpeen? Miten valita oikea maitohappobakteerivalmiste? Lue mikrobiologin neuvot

Antibioottiripuli taintui vasta toisella kierroksella

Elokuussa 2022 pääsin toiseen ulosteensiirtoon. Olin hankkinut itselleni humoristiset voimakorvakorut, jotka laitoin korviini leikkauspäivän aamuna: toisessa oli paskakasa ja toisessa paskapaperi. Hoitajat totesivat, että heidänkin täytyy hankkia sellaiset.

Ulosteensiirron jälkeen alkoi jännitysnäytelmä: pitääkö siirre vai alkaako kaikki taas alusta?

Oireet helpottivat ­kahdessa päivässä. Kahden viikon jälkeen annoin ulostenäytteen, joka oli puhdas. Tällä kertaa suolen tyhjennys ja itse leikkaus onnistuivat. Sain mennä taas keittiöön töihin.

”Omalääkärilleni annan täydet pointsit”

Viimeisimmästä ulosteensiirrosta on nyt reilu vuosi. Minulle kuuluu hyvää, eivätkä ­oireet ole palanneet. Terveysasemalta kysellään aina, miten minulla on mennyt. Tiedän, että voin soittaa sinne tarpeen tullen. Omalääkärilleni annan täydet pointsit.

Muistelen kuitenkin yhä viikoittain tätä kaikkea. Viime vuosi oli rankkaa myös perheelleni, puolisolle ja neljälle lapselleni.

Jouduin viettämään paljon aikaa vuoteessa ja vessassa. Lisäksi meiltä on 80 kilometrin matka sairaalaan, jossa tuli rampattua aika paljon.

Lääketiede on ihmeellistä, ei olisi tullut mieleen, että elämäni voitaisiin pelastaa ulosteensiirrolla. Olen ymmärtänyt, että jos ulosteensiirto ei olisi auttanut, viimeinen vaihtoehto olisi ollut avanne.

En tiedä tarkalleen, mistä alttiuteni tulehduksiin johtuu. Jos minulle nyt tulee jokin tulehdus, en voi enää syödä antibioottia yliherkkyyteni vuoksi. Toivon, että sitä päivää ei tule, että tarvitsisin antibioottia.”

Lue myös: Mukavuudenhalua ja valvonnan puutetta – lääkärit määräävät edelleen haitallisia ja turhia antibioottikuureja

Voima­varani: Villasukkaneuloosi

© iStock

Hurahdin ulosteensiirtoprosessin jälkeen neulomaan villasukkia. Esimerkiksi viime kesäloman aikana neuloin 14 paria sukkia samalla, kun kuuntelin äänikirjoja. Toinen nappi oli korvassa ja toisella korvalla kuuntelin, mitä ympärillä tapahtuu.

X