Ylikunto vei Villen unet – ”Opettelen pitämään parempaa huolta levon ja kuormituksen tasapainosta”
Ville Salmela reagoi koronapandemiaan niin tarmokkaalla tekemisellä, että hänelle kehittyi rytmihäiriöitä ja hankala unihäiriö.
Ville Salmela, 41, on kori- ja lentopallojoukkueiden fysiikkavalmentaja, isä ja viinitarhuri. Viime syksynä hänelle kehittyi hankala unihäiriö, jonka aiheuttajaksi paljastui ylikunto.
”Olen aina ollut virkeämpi illasta kuin aamusta. Myös ammattini valmentajana altistaa iltakukkumiselle: peleistä kotiudutaan myöhään ja ylikierroksilla.
Viime maaliskuussa työkuviot menivät koronapandemian takia uusiksi. Reagoin tilanteeseen siirtämällä tarmoni fyysiseen tekemiseen: mylläsin viinitarhalla, treenasin ja tein hölmöjäkin kestävyyshaasteita ja -testejä. Hain henkisesti levollisempaa oloa väsyttämällä itseäni fyysisesti.”
Rytmihäiriöt nostivat sykkeen, kroppa kävi kierroksilla – diagnoosina ylikunto
”Sitten aloin saada rytmihäiriökohtauksia, joissa syke nousi hyvin korkealle. Joskus lähdin keskellä yötäkin lääkäriin EKG-mittaukseen. Kroppa kävi kierroksilla, iltaisin oli tosi vaikeaa rauhoittua ja saada unen päästä kiinni. Päivällä paleli, yöllä oli hiki. Pian alkoi yöheräily: saatoin herätä viisi tai kuusi kertaa yön aikana hikikarpalot valuen.
Mitä enemmän huolestuin oireistani, sitä vähemmän nukutti. En pystynyt lepäämään päivälläkään. Jouduin jäämään sairauslomalle. Kun tutkimuksissa ei löytynyt mitään vikaa sydämessä, diagnoosiksi tuli oireiden perusteella ylikunto.”
Lue myös: Sydämen rytmihäiriöt – Näin EKG-mittauslaite huojensi Lassen epävarmaa arkea kotona
Matalataajuusvärähtely aktivoi parasympaattista hermostoa
”Tiesin, että siitä palautuakseni tarvitsisin unta, mutta mistäs sitä saataisiin? Otin käyttöön melatoniinin, ostettiin uusi sänky, pimennettiin huone, rauhoitettiin iltaa. Otin lämpimiä iltasuihkuja, söin aminohappoja ja banaania, siivosin ruokavaliosta sokerit, alkoholin ja kahvin.
Mutta kun oli aika mennä nukkumaan, en kyennyt hiljentymään. Mikään meditaatio, rentoutusnauha tai binaural beatsien kuunteleminen ei hillinnyt laukalle karanneita aivoja ja sykettä.
Vuokrasin Neurosonic-patjan, joka aktivoi parasympaattista hermostoa matalataajuusvärähtelyn avulla. Aloitin rentouttavalla ohjelmalla kaksi kertaa päivässä. Patjalla vain oltiin. Tuntui helpottavalta, että se ei vaatinut mitään – ei tarvinnut keskittyä eikä osata mitään. Näin älykellosta, että syke laski hoidon aikana. Jälkeenpäin olo oli vähän kuin joogan jälkeen – ei kiirettä mihinkään tai tarvetta puhua.
Käytin patjaa elintapahoidon tukena kaksi kuukautta. Aluksi huomasin muutoksen nukahtamisessa: sain takaisin illan ensimmäiset unitunnit. Viimeiseksi lähtivät yöheräilyt.”
Ylikunnosta palautuminen levon ja kuormituksen tasapainon avulla
”Aluksi rauhoittuminen ilman hoitoa oli mahdotonta, mutta eräänä päivänä huomasin, että olin unohtanut hoidon edellis päivänä; patja oli tehnyt tehtävänsä.
Selvisin unihäiriöstä, mutta ylikunnosta palautuminen on vielä kesken. Opettelen pitämään parempaa huolta levon ja kuormituksen tasapainosta. Yritän kuitenkin olla ajattelematta unensaantia suoritteena.
Murehtiminen ei hyödytä mitään – usein on pikemminkin niin, että mitä vähemmän unta ajattelee, sitä paremmin nukuttaa.”
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.
Lue myös: Voiko outo oireilu johtua ylikunnosta?
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti