Aallonmurtaja-sarjassa on voimakkaita naishahmoja

Jaa kaverilleTilaa Seura
Maria Ylipää ja Turkka Mastomäki esittävät avioparia, joka on syvällä rikosmaailmassa. © Juha Pursiainen/C More
Kotimaisen sarjauutuuden pääpari on kuin Bonnie ja Clyde, jotka jäivät henkiin ja perustivat perheen. Kotkaan sijoittuva sarja kääntää nordic noirin ajatuksen päälaelleen.

Heti alkuun pitää tuottaa pettymys pelkkiä ilmaiskanavia katsoville. Rikossarja Aallonmurtajasta esitettiin MTV3:lla vain avausjakso, loput jaksot voi tällä erää katsoa vain maksulliselta C Morelta. Maikkarilla sarja nähdään kokonaisuudessaan myöhemmin. Syyt tähän ovat taloudelliset.

”Maksukanavakuvio on rahasta kiinni. Draamatuotannon rahoitus on kaventunut ja uudet toimijat, kuten Elisa ja nyt C More mahdollistavat sen, että voidaan tehdä enemmän kotimaisia sarjoja”, kertoo Aallonmurtajan vastaava tuottaja Seija-Liisa Eskola Warner Brothersilta.

Eskola on ollut vuosia mukana sarjan kehittelyprosessissa yhdessä käsikirjoittaja Miira Karhulan ja ohjaaja Mika Kurvisen kanssa. Hänen mukaansa nordic noirissa ei kannata kilpailla ruotsalaisten kanssa.

”Ruotsalaiset ovat tehneet sen niin järjettömän hyvin, että he ovat meitä 15 vuotta edellä. Jos me lähdemme tekemään samasta lähtökohdasta, nolaamme itsemme. Aallonmurtajassa oivalsimme, että asetelma voidaan kääntää nurin päin.”

Kulissit pystyssä

Poliisien sijaan sarjassa pääosaan nouseekin rikollisperhe, joka yrittää yhdistää normaalin perhe-elämän ja rikollisuuden. Suomalaisuus näkyy myös siinä, että sarjan tapahtumat sijoittuvat itärajan tuntumaan Kotkaan. Sataman kautta tapahtuva itärikollisuus on sarjan hahmoille sekä uhka että mahdollisuus.

Sarjan pääparia näyttelevät Maria Ylipää ja Turkka Mastomäki. Ylipää on perheenäiti Tuula, joka on pyörittänyt bisneksiä miehensä Upin istuessa vankilassa. Upi palaa ennakoitua aiemmin kuvioihin, mikä herättää epäilyjä. Ei kai rikollisorganisaation pomo ole vasikoinut?

”Upi on keski-ikäinen suomalainen mies, jolla on luonteen lujuutta. Hän pystyy pitämään uskomattoman vahvasti kodin ja rikollismaailman erillään toisistaan. Upi on älykäs taktikoija, joka on ansainnut liigansa miesten kunnioituksen”, kertoo Mastomäki roolistaan.

Upi haluaa pitää langat käsissään, mutta vahvatahtoisen vaimon kanssa se ei ole helppoa.

Naiset toimijoina

Tuula on vahvatahtoinen nainen, joka haluaisi tehdä nopeasti rahaa, jotta perhe pääsisi pois Kotkan ummehtuneista rikollispiireistä. Upilla taas ei ole aikomustakaan lähteä pois rakkaalta kotiseudultaan. Avioparin rakkaus ja keskinäinen kunnioitus joutuvatkin koetukselle.

”Tässä roolissa on lihaa luitten ympärillä”, Maria Ylipää sanoo.

”Mahtavaa on se, että Tuulalla on vahva oma agenda, joka tarjoaa monenlaista näyteltävää. Useinhan naisrooleissa mies on kauhean vahvasti vaikuttamassa asetelmiin. Parisuhteen kriisissä Tuulalla ja Upilla on valtataistelu, jossa vahvalla naisella on itsenäinen rooli”, Ylipää hahmottelee rooliaan.

Muutenkin Aallonmurtajaan on kirjoitettu vahvoja rooleja nimenomaan naisille. Upin rikollisliigan levoton showmies ja sekakäyttäjä Tume (Joonas Saartamo) rakastuu Saara Kotkaniemen näyttelemään Meriin. Merillä on kuitenkin omat syynsä hakeutua rikollisten joukkoon.

”Tässä sarjassa ei naisrooleja ole todellakaan ratkaistu tavallisella tavalla. Tämä ei ole mikään perinteinen tyttöystävän rooli”, riemuitsee Kotkaniemi uransa toistaiseksi suurimmasta roolistaan.

Virkavallan puolella rikollisten vastavoimana taas nähdään liuta enemmän tai vähemmän horjuvia miehiä ja yksi vahva nainen. KRP:n tutkija Kaisa Korpela vaikuttaa petollisen leppoisalta, mutta roolin näyttelevä Sanna-Kaisa Palo kiteyttää oleellisen:

”Korpelalle ei vit… ryppyillä. Hänellä on aika pitkä muisti.”

Aallonmurtaja, C More

X