Johannes Lehmuskallion näppärä lyhytelokuva Odotus

Jaa kaverilleTilaa Seura

Odottavan aika on pitkä. Ikivanha fraasi muuntautuu näppäräksi lyhytelokuvaksi ohjaaja-kuvaaja Johannes Lehmuskallion käsittelyssä. Odotus ei ole varsinaisesti fiktiota eikä dokumenttia, vaan se on esimerkki puhtaasta elokuvakerronnasta.

Toteutus on yksinkertaisuudessaan suorastaan herkullinen. Kamera seisoo paikoillaan Loch Ness -järven rannalla Skotlannissa. Lehmuskallio astuu kuvaan ja kertoo, miten haluaa vangita kamerallaan järven syvyyksissä majailevan maailmankuulun hirviön.

Tämän jälkeen tekijä poistuu kuvasta ja jättää kameran jököttämään paikoilleen seuraavaksi pariksikymmeneksi minuutiksi. Alkaa odotus. Järven aallot liplattavat, pilvet muuttavat muotoaan, luonto sirisee ympärillä. Odotus jatkuu ja jatkuu…

Ainokainen kuva elää vahvana, merkityksellisenä ja monitulkintaisena. Elokuvan varsinainen henki syntyy Martti Turusen vivahteikkaasta äänisuunnittelusta, jossa soivat elämän äänet. Herää ristiriitaisia kysymyksiä. Onko elämä odottamista varten vai lipuuko elämä ohi odottaessa?

Henri Waltter Rehnström

Odotus Yle Teema 22.7.2016 kello 18.50

X