Etsiväpari maailmanlopun äärellä – haastattelussa uuden Hard Sun -sarjan tähdet

Jaa artikkeliTilaa Seura
UUSI SARJA. Yleiskuva. Kuvassa: komisario Elaine Renko (Agynes Deyn) ja rikosylikomisario Charlie Hicks (Jim Sturgess). -- Robert Viglasky /Euston Films/Yle © Robert Viglasky/Euston Films/Yle Kuvapalvelu
Uutuussarja Hard Sunin tähdet Agyness Deyn ja Jim Sturgess kertovat TV-maailmalle vastakohtaisista roolihahmoistaan. Kuusiosainen aloituskausi nähdään TV2:ssa tuoreeltaan.

Jim Sturgess on monitasoinen etsivä Charlie Hicks. Kuva: Robert Viglasky/Euston Films/Yle Kuvapalvelu.

Lontoolaishotellin kirjaston sohvalle rinnakkain asettuneet englantilaisnäyttelijät Agyness Deyn ja Jim Sturgess näyttävät viihtyvän yhdessä oikein hyvin. Uudessa tv-sarjassa Hard Sunissa he kuitenkin esittävät vastentahtoisesti toistensa työpariksi joutuvia, luonteiltaan hyvin erilaisia poliisietsiviä Elaine Renkoa ja Charlie Hicksiä. Brittiläisen BBC:n ja amerikkalaisen Hulun yhdessä tuottama apokalyptinen poliisisarja sijoittuu nykypäivän Lontooseen.

Indie-elokuvista Sunset Song ja Electricity näytellyt ex-malli Agyness Deyn vakuuttaa näyttelijänä ensimmäistä kertaa television puolella. Jim Sturgess on tuttu elokuvista Sinä päivänä ja Pilvikartasto.

Parivaljakko kertoo nauraen, että heti avausjaksossa heidät nähdään tappelukohtauksessa ottamassa mittaa toisistaan.

”Tämä olikin itse asiassa ensimmäisiä kohtauksia, joita kuvasimme yhdessä”, Deyn muistelee.

”Oli se aika outoa aluksi. Emme tunteneet toisiamme entuudestaan, ja jouduimme heti lukuharjoitusten jälkeen näyttelemään tyyliin terve vaan ja turpiin sullekin.”

Bowie ja Lontoo inspiraation lähteinä

Hard Sunin ensimmäistä rikostapausta selvittäessään työpari Renko ja Hicks saavat sattumalta tietää tarkoin varjellun salaisuuden: maailmanloppu on lähellä.

Hard Sun olisi ehkä hyvinkin voinut keskittyä vain näihin kahteen roolihahmoon ja siihen kissa–hiiri-leikkiin, joka heillä keskenään on”, Sturgess toteaa.

”Mutta lisäksi sarjan kirjoittanut sijoitti Hard Sunin tapahtumat maailmaan, jonka lopun tiedetään koittavan viiden vuoden kuluttua. Tämän apokalyptisen kontekstin kautta sekä rooleihin että koko sarjaan saatiin lisää jännitettä ja uusia ulottuvuuksia.”

Myös Luther-sarjan luonut Neil Cross on kertonut inspiroituneensa kirjoittamaan Hard Sunin kuultuaan sarjassakin soivaa David Bowien kappaletta Five Years, jossa kuvitellaan maailmanlopun koittavan viiden vuoden kuluttua. Uskottavaa maailmanlopun mallia Cross haki muun muassa keskusteluista brittiläisen fyysikon ja tiedetoimittajan, professori Brian Coxin kanssa.

Tapahtumapaikka Lontoo on myös Jim Sturgessin kotikaupunki, jonka hän sanoo olevan loppumaton inspiraation lähde monien muiden tavoin myös itselleen.

”Lontoo tarjoaa jatkuvasti uudenlaisia tarinoita kerrottavaksi. Hard Sun on sekoitus eri genrejä, joten saamme sarjassa kohdata paitsi rikosdraaman, myös science fictionin, salaliittoteorioista kertovien trillerien ja sarjakuvaromaanien Lontoon.”

Mietteliäs erakko ja moderni Robin Hood

Sturgess ja Deyn kertovat Hard Sunin tekemisen olleen henkeäsalpaavan jännittävä ja samalla fyysisestikin vaativa seikkailu.

Agyness Deyn vaihtoi menestyksekkään mallinuran näyttelemiseen. Elaine Renko indie-elokuvissa näytelleen Deynin ensimmäinen tv-roolinsa. Kuva: Hal Shinnie/Euston Films/Yle Kuvapalvelu.

Työpäivät olivat antoisia mutta pitkiä, ja päivän päätteeksi tunsi puristaneensa itsestään kaiken.

Vaikka sarjassa etsiväparin kesken vallitseekin epäluottamus ja erimielisyyttä, kumpikin tuntee toista kohtaan myös kunnioitusta.

”Hicks tajuaa heti, että Renko taitaa työnsä mestarillisesti. Mutta Elainen erakkomaisuus saa alituisesti perheen ja ystävien ympäröimän Charlien hyvin hämilleen. Hän kun ei ole ennen kohdannut Elainen kaltaista henkilöä ja on itse hyvin seurallinen”, Sturgess kuvailee.

Deyn puolestaan pitää Sturgessin roolihahmoa Charlie Hicksiä ikuisena poikana, joka ei halua kasvaa aikuiseksi.

”Hicks on hyvin miellyttävä ja hänellä näyttää olevan poikamaisen rajaton kapasiteetti tuntea vaaraa ja pelkoa. Hän uskaltaa impulsiivisesti hypätä tuleen”, Deyn sanoo.

”Charlie Hicks on myös nykypäivän Robin Hood, ottaa rikkailta ja antaa köyhille. Monien silmissä hän on korruptoitunut, mikä tekee kaikesta hänen ympärillään yhä monimutkaisempaa. Itse hän kuitenkin uskoo tekevänsä oikein.”

Omaa roolihahmoaan Elaine Renkoa Deyn kuvailee arvoitukselliseksi tahtonaiseksi.

”Elaine on sisäänpäin kääntynyt, mietteliäs, voimakas, tarkkaavainen, periksiantamaton ja paljon muuta. Roolini on hyvin monipuolinen, ja siinä on valtavasti mahdollisuuksia vaikka mihin. Tämä kiehtoi minua heti alusta asti erityisesti”, Deyn kertoo.

”Niin, Neil Cross kirjoittaa tarinoihinsa hyvin monisyisiä roolihahmoja”, Sturgess nyökkää.

”Elainen tavoin myös Charlie on mielenkiintoinen pakkaus. Hänet esitellään sarjassa ryöstöretkellä yön pimeydessä naamio kasvoillaan ja ase kädessä, mutta jo seuraavassa hetkessä näemmekin Charlien sekoittelemassa perheelleen terveellistä smoothieta aamiaiseksi. Aika veijari.”

Hard Sun, to 11.1. klo 22.00 TV2

 

X