Kanahaukka norjalaisdokumentin pääosassa – onko lintu pelkästään haitallinen vai onko siitä myös hyötyä muille linnuille?

Vihattu kanahaukka on konstailematon, tunnelmallinenkin luontopala, johon Ulf Myrvoldin taustamusiikki tuo oman blueshenkisen sävynsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanahaukka on komea ilmestys – vihataanko sitä Norjassa aiheellisesti vai ei?

Vihattu kanahaukka on konstailematon, tunnelmallinenkin luontopala, johon Ulf Myrvoldin taustamusiikki tuo oman blueshenkisen sävynsä.
Teksti:
Pertti Avola

Ansaitseeko kanahaukka Norjan vihatuimman linnun tittelin? Uusintana esitettävässä, Norjan yleisradioyhtiön NRK:n 2010 tuottamassa ohjelmassa Ulf Myrvold leiriytyy keväiseen metsään tutkimaan kyseistä haukkaa ja muita metsän lintuja sekä niiden suhdetta toisiinsa. 

Ut i naturen -luontosarjaan kuuluvassa ohjelmassa tutkija Magne Husby selvittelee sitä, onko Norjan vihatuimmaksi linnuksi kutsuttu haukka todella pelkästään haitallinen laji vai onko siitä myös hyötyä muille linnuille. 

Husby asettelee tekopesiä neljän kilometrin säteelle oikeasta pesästä ja seuraa, mitä tapahtuu. Lopulta neljän kilometrin päässä olevista pesistä 90 prosenttia ryöstetään, kun taas kilometrin päässä olevista pesistä vain 10 prosenttia. 

Tulos on selvä: koska kanahaukka saalistaa närhiä, oravia, variksia ja muita pesärosvoja, sen lähellä kannattaa pesiä, sillä ryöstelijät päätyvät petolinnun muonaksi. Haukka siis hallitsee tällä tavoin saalislintujaan ja tavallaan myös suojelee niitä, joista sille on einettä talvikuukausiksi. Ohjelman alkuperäinen nimi onkin Murhaaja ja suojelija

Dokumentti on konstailematon, tunnelmallinenkin luontopala, johon Myrvoldin taustamusiikki tuo oman blueshenkisen sävynsä.

Vihattu kanahaukka, torstai 23.5. klo 15.55, TV2

Lue myös: Kanahaukka napsii variksia – Vain kookkaat naaraat pystyvät saalistamaan jäniksiä ja rusakoita

X