Miksi koira haistelee ihmisen jalkoväliä ja nylkyttää? − Asiantuntija selventää, mistä koiran käytös ja oudot tavat johtuvat

Koiran erikoinen käytös saattaa olla sen tapa reagoida esimerkiksi kipuun tai stressiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koirien tervehtimisetiketti voi ihmisistä tuntua kummalliselta.

Koiran erikoinen käytös saattaa olla sen tapa reagoida esimerkiksi kipuun tai stressiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio kertoo, mistä koiran käytös ja erikoiset tavat johtuvat.

”Mikäli koiralla alkaa yllättäen ilmentyä omituisia käytöstapoja, on koira hyvä tarkastaa eläinlääkärillä mahdollisten terveysongelmien varalta”, Emmi Hakio ohjeistaa.

Miksi koira haistavaa ihmisen jalkoväliä samaan tapaan kuin toisten koirien takapäätä?

Koirilla toisen yksilön takapään haistaminen liittyy niiden tervehtimisetikettiin. Se on vastaava tapa kuin ihmisillä kätteleminen. Koirat tutustuvat toisiinsa haistamalla toistensa takapäätä, sillä siellä on hajua erittäviä rauhasia. Myös ihmisillä on hajua erittäviä rauhasia takapäässä, ja koira saa sieltä paljon informaatiota.

Miksi koira nuolee ihmisiä ja esimerkiksi juuri rasvattuja jalkoja?

Koirien tavat eivät ole yksiselitteisiä, vaan pitää miettiä, mikä asia vaikuttaa mihinkin. Onko kyseessä tunne- vai stressiperäinen syy?

Nuolemiseen liittyvät esimerkiksi tunneperäiset syyt. Koira haluaa osoittaa hellyyttä, kiintymystä tai joissain tapauksissa alistumista. Se on koiralle monitulkintainen viestinnän väline.

Nuoleminen voi liittyä myös stressiin. Koiran olo helpottuu, kun se saa oraalisia vahvisteita. Ahdistuneena koira pureskelee ja nuolee asioita, sillä se tuottaa mielihyvää.

Rasvattuja jalkoja koira nuolee, sillä rasva houkuttelee ravitsemuksen osalta. Myös iholla olevan hien suolapitoisuus kiinnostaa koiraa.

Lue myös: Näin koira nostaa elämänlaatua – Tutkimus: Koiranomistajat ovat hoikempia, terveempiä ja varakkaampia kuin muut

Miksi koira syö syötäväksi kelpaamattomia asioita, kuten ulostetta, tupakantumppeja ja ruohoa?

Tämä tapa voi liittyä Pica-oireyhtymään, eli koiralle epätyypillisten asioiden syömiseen liittyvään ilmiöön.

Erikoisten asioiden syöminen saattaa liittyä myös koiran ravinnonhankintaan, jos koira ei ole vielä oivaltanut, mitkä asiat ovat ruoaksi sopivia. Tai sitten kyseessä on opittu tapa tai keino lievittää kipua.

Vitamiininpuutoksista kärsivät koirat saattavat syödä erikoisia asioita. Silloin asia on helposti korjattavissa ruokavaliolla.

Niin ikään ympäristötekijät vaikuttavat. Jos omistajalla on liian paineistettu koulutustapa tai hän rankaisee koiraa paljon, voi koira tästä johtuvan paineen vuoksi syödä ei syötäväksi kelpaavia asioita helpottaakseen oloaan.

Ruohon syömisen taustalla on usein jokin terveydellinen tekijä, mutta ei kuitenkaan aina. Ei ole täysin varmaa, miksi koira syö ruohoa ilman, että sillä on esimerkiksi vatsaoireita. Tutkimuksissa on arveltu ruohon tuoksun houkuttelevan koiraa.

Ennaltaehkäiseminen on ensimmäinen askel tavan korjaamiseksi. Elinympäristö tulee tarkistaa sen osalta, löytyykö sieltä laukaiseva tekijä. Hyvinvointi tulee laittaa kuntoon ennen koulutuksen aloittamista.

Lue myös: Tästä syystä koirat syövät kakkaa – Onko ulosteen syöminen karvatassulle vaarallista?

Koiran uloste ei aiheuta koiralle vaaraa.
Yhdysvalloissa toteutetun tutkimuksen mukaan koirat saattavat syödä ulostetta perimänsä vuoksi. © iStock

Miksi koira nylkyttää tavaroita tai ihmisen jalkaa?

Usein nylkyttäminen liittyy siihen, että koira on jollain tavalla ahdistunut tai kiihtynyt jostain ärsykkeestä. Nylkyttäminen on yksi keino helpottaa ja purkaa omaa olotilaa.

Nuorilla uroksilla, joilla ei lisääntymiskäyttäytyminen pääse toteutumaan, turhautuminen voi purkautua astumisella.

Miksi koira piilottaa lelujaan tai ruokiaan?

Tapa liittyy koiran alkukantaiseen käyttäytymiseen. Itselle tärkeitä resursseja piilotetaan pois toisten saatavilta.

Lue myös: Anna koiran elää koiran elämää! Listasimme asiat, joita koira vihaa – vaikka muuta luulemme

Valkoinen koira nuuskii kukkaa kedolla.
Nuusk nuusk! Tiesitkö, että koira vihaa sitä, jos nuuskiminen ei onnistu? © iStock © iStock
X