Avara luonto: Kalaharin klaanit -dokumentti osoittaa, kuinka villieläimetkin tekevät yhteistyötä keskenään

Ranskalainen luontodokumentti vie eteläisen Afrikan kuumimmille seuduille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ranskalainen luontodokumentti vie eteläisen Afrikan kuumimmille seuduille.
Teksti:
Pekka Eronen

Kun paviaanit mässäävät hedelmillä puunlatvassa, putoaa maahankin syötävää. Se kelpaa norsuille, jotka vuorostaan kakkivat maahan kikkareitaan. Ne taas kelpaavat lantakuoriaiselle, joka pyörittelee meheviä palloja kotikoloihinsa. Niin Kalaharin autiomaan pienet vihreät keitaat pysyvät elinvoimaisina.

Tuoksahtava esimerkki on vain yksi monista, joita ranskalainen luontodokumentti eteläisen Afrikan kuumimmilta seuduilta esittelee.

Yhteistyötä pidetään ihmisen erityiskykynä, mutta kyllä muutkin eläimet osaavat. Esimerkiksi Kalahari tarjoaa niin niukat elämän eväät, että paikalliset asukit ovat aikojen saatossa kehitelleet keskenään monenlaisia diilejä selvitäkseen.

Kun pahkasika kutiaa liikaa, se kellahtaa maahan ja päästää mungot herkuttelemaan puutiaisilla. Kahlaajalintu suomupaksujalka saa suojaa krokotiililta ja vahtii vastineeksi tämän munia nälkäisiltä varaaneilta. Omia yhteistyökykyjään esittelevät myös mangustit, nykyisten luontodokumenttien kunkut.

Ensimmäinen jakso päättyy cliffhangeriin: kuinka uupuneet norsut pärjäävät suojattomina päiväunillaan? Jatkuu ensi viikolla.

Avara luonto: Kalaharin klaanit, lauantai 20.1. klo 18.45, TV1 

X