Banksy ja varastettu surullinen tyttö -dokumentti kertoo pohjimmiltaan rahan vallasta

Edoardo Anselmin italialainen dokumentti käynnistyy tragediasta, mutta kertoo pikemminkin katutaiteen arvosta ja merkityksestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Banksy on epäilemättä maailman tunnetuin graffitimaalari, vaikka hänen henkilöllisyytensä on salaisuus.

Edoardo Anselmin italialainen dokumentti käynnistyy tragediasta, mutta kertoo pikemminkin katutaiteen arvosta ja merkityksestä.
Teksti:
Pekka Eronen

Katalysaattorina on henkilöllisyytensä salaava englantilainen Banksy, jonka teoksista maksetaan miljoonia, vaikka ne kaduille kuuluisivatkin.

Perjantaina 13. marraskuuta vuonna 2015 Isisin terroristit iskivät eri puolilla Pariisia. Perinteikkäässä Bataclan-konserttitalossa kuoli 90 ihmistä. 

Kolme vuotta myöhemmin ­Bataclanin turvakamera taltioi ­huppariin pukeutuneen hahmon, joka spreijasi oveen surullisen tytön. Siitä tuli pian rakastettu symboli kaupungin surulle ja muistamiselle. 

Seitsemän kuukauden päästä sama kamera kuvasi, kuinka ovi ryöstettiin. Tilalle laitettuun vanerilevyyn ilmestyivät Banksyn terveiset varkaille.

Poliisi jäljitti näitä, mutta kenelle Banksyn teos oikeastaan kuuluu? Dokumentti penkoo tapauksen vyyhteä, muttei solmi sitä turhan siistiin nippuun. Sen sijaan se muistuttaa, kuinka rahalle rakennettu maailma kietaisee rautaiseen syleilyynsä paitsi varkaat, myös Banksyn tapaisen kapitalismin kriitikon. 

Banksy ja varastettu surullinen tyttö, lauantai 11.11. klo. 20.00, Teema & Fem

Lue myös: Sotaisat graffitit näyttävät yhä väkivallan Pohjois-Irlannissa – ”Terroria oli kaikkialla, mutta myös valtio tappoi”

X