Dokumentissa Save and Quit himopelaajat kertovat tietokonepelien kahlitsevasta maailmasta

Dokumentissa Save and Quit herätellään lisäämään ymmärrystä, miten mobiilipelikin voi saada aikaan merkityksellisyyden tunteita haavoittuvaisissa ihmisissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuoret pelaajat kertovat kuinka he ravistelivat itsensä irti tietokonepelien kahlitsevasta maailmasta.

Dokumentissa Save and Quit herätellään lisäämään ymmärrystä, miten mobiilipelikin voi saada aikaan merkityksellisyyden tunteita haavoittuvaisissa ihmisissä.
Teksti: Tero Kartastenpää

Esa Illin tyyni tv-dokumentti  Save and Quit antaa ongelmapelaajien puhua kasvamisesta yhteiskuntaan. Illi aloitti uransa dokumentaristina jo 1980-luvulla ja on fiktioelokuvissaan kuten Broidit (2003) ja Toiset tytöt (2015) keskittynyt kasvavien ihmisten hankaliin hetkiin.

Luola-ammuskelupeli Doom aloitti monipelaamisen kasvun vuonna 1993. Nyt voidaan nähdä, miten vuosikymmenien nettipelaaminen muokkaa ihmisiä.

Dokumentin päähenkilöistä moni on nuoria naisia, joilla on tarkka kyky eritellä, miksi pelaaminen ilahduttaa ja surkastuttaa. Pelimaailma on turvallinen tila, mutta se voi viedä työt, ihmissuhteet ja kyvyn nauttia elämästä koneen ulkopuolella. Väkivaltainen yhdessäolo tarvitsee herkkyyttä vastapainoksi, hevosia hoitava pelaaja kertoo.

Illi käyttää kerronnassa taidokkaasti vilkkuvaa pelimaailmaa ilman sen äänimaailmaa. Kimaltava kuvasto muistuttaa painajaista, jossa jää umpikujaan.

Save and Quit, to 20.2. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Karu dokumentti Kuolema auringossa kertoo yhden isän surutyöstä

X