Dokumentti Mstislav Rostropovitshista, yksi aikamme suurista klassisen musiikin tulkitsijoista

Jaa kaverilleTilaa Seura
Rostropovitsh, voittamaton jousi
© Yle kuvapalvelu

Venäläinen sellisti, pianisti ja kapellimestari Mstislav Rostropovitsh (1927-2007) oli yksi aikamme suurista klassisen musiikin tulkitsijoista. Bruno Monsaingeonin dokumentti käy läpi muusikon elämää ja uraa tyypillisen ranskalaisen tv-dokumentin tapaan: lukuisiin arkistofilmeihin on sekoitettu muutamia tuoreempia haastatteluja.

Palastelun tunnusta huolimatta henkilökuva onnistuu välittämään paljon olennaista Rostropovitshista sekä taiteilijana että ihmisenä. Hän oli avoin, eloisa ekstrovertti, joka viihtyi ihmisten seurassa, suhtautui intohimoisesti musiikkiin ja otti myös kantaa.

Rostropovitshin vuonna 1970 Neuvostoliiton merkittävimpien lehtien päätoimittajille lähettämä, taiteilijoiden vapautta puolustava kirje johti lopulta sellistin ja hänen laulajavaimonsa Galina Vishnevskajan kansalaisuuden menetykseen.

Koska sellolle on kirjoitettu melko vähän musiikkia, Rostropovitsh pyysi herkeämättä aikalaissäveltäjiltä selloteoksia, ja lopulta hän soitti yli 100 uusien sellosävellysten kantaesitystä. Tuoreemmissa puheenvuoroissa leski Galina, tyttäret Olga ja Elena sekä Rostropovitshin hyvän ystävän Aleksandr Solzhenitsynin leski Natalia ja pianistipoika Ignat.

Rostropovitsh, voittamaton jousi, su 8.9. klo 15.05 Yle Teema & Fem

X