Dokumentti on tunteikas tietopaketti dysmorfisen ruumiinkuvan häiriöstä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Milla Olkkonen

Brittidokumentin aluksi aivan tavallisen näköiset ihmiset kertovat yksityiskohtaisesti, kuinka rumiksi tuntevat itsensä. Kyse on mielenterveyden häiriöstä, josta kärsivät ovat vakuuttunut ulkonäkönsä viallisuudesta.

Syvemmälle dysmorfisen ruumiinkuvan häiriöön päästään kurkistamaan 29-vuotiaan Lianen (kuvassa) kautta. Kaunis nainen käyttää tuhottomasti aikaa peilin edessä ja toistelee, mitkä asiat hänen ulkonäössään ovat huonosti. Huoli omasta rumuudesta on niin kova, että ulos lähteminen tekisi mieli jättää väliin – ahdistusta pahentaa ajatus siitä, että kaikki tuijottavat.

Häiriö aiheuttaa kitkaa myös parisuhteessa. Liane tapaa dysmorfian asiantuntijan professori David Vealen, jonka kanssa aloittaa kognitiivisen käyttäytymisterapian. Edessä on sinnikästä työskentelyä oman mielen kanssa.

Dokumentti on kuin tunteikas tietopaketti vähemmän tunnetusta mielenterveyshäiriöstä. Vaikka oirekuva saattaa kuulostaa turhamaiselta, tuottaa ruumiinkuvan häiriö todellista ahdistusta. Terapiassa käyneiden kertomuksista välittyy helpotus.

Miksi olen niin ruma? su 1.9. klo 21.00 Tv2

X