Dokumentti tuo valoon italialaisen elokuvaohjaajan Sergio Leonen elämää ja elokuvien taustoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sergio Leone
© CHRISTOPHE D YVOIRE / Sygma via Getty Images

Ranskalaisdokumentti kertoo vain 60-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtyneestä ohjaajasta Sergio Leonesta (1929-1989). Italialainen Leone ohjasi vuosina 1964-71 viisi lännenelokuvaa, jotka muuttivat westernin ikiajoiksi. Niistä tuli westernklassikkoja, vaikka ne olivat kaikkea muuta kuin klassisia westernejä.

Dokumentti ei luotaa kovin syvälle, mutta tuo silti valoon kiintoisia seikkoja sekä ohjaajan elämästä että hänen elokuviensa taustoista. Myös Leonen westerneille oleellista yhteistyötä säveltäjä Ennio Morriconen kanssa sivutaan.

Sergion isä Vincenzo Leone oli italialaisen elokuvan pioneereja, joka ohjasi elokuvia nimellä Roberto Roberti. Äiti Edvige oli näyttelijä. Sarjakuvista ja nukketeatterista lapsena innostunut Sergio aloitti elokuvauransa Vittorio de Sican avustajana neorealismin klassikossa Polkupyörävaras (1948) ja eteni sitten tekemään italialaisia, antiikin aikaan sijoittuvia ”sandaalioopperoita” ennen kuin koki kansainvälisen läpimurron westernillä Kourallinen dollareita (1964).

Dokumentissa nähdään myös lukuisia otteita Leonen westerneistä (ranskaksi dubattuina!), joista Huuliharppukostaja (1968) on se ylittämätön mestariteos.

Olipa kerran… Sergio Leone, la 5.1. klo 20.51 Yle Teema & Fem

X