Downton Abbey kertoo näkemyksellisesti brittiaateliston hiipuvasta mahdista

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© mtv3

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti: Pertti Avola

Varakkaiden brittiläisten yhteiskuntaluokkien elämä on kiinnostanut tv-katsojia 1960-luvun Forsytein tarusta 1970-luvun Kahden kerroksen väkeä -sarjan ja 1980-luvun Menneen maailman kautta aina 2010-luvun Downton Abbeyhin asti. Downton Abbey on se sarja, jossa on ollut eniten näkemystä aiheeseen.

Sarjan loi ja suurimmaksi osaksi käsikirjoitti Julian Fellowes, 74, jolla on omakohtaista kokemusta yläluokan historiasta ja elämästä. Fellowes on nimittäin itse aatelinen ja parlamentin ylähuoneen konservatiivijäsen. Sarjaa tehtiin kuusi tuotantokautta, 52 jaksoa, vuosina 2010-2015.

Downton Abbey kuvaa aateliston elämäntapaa

Fellowes kuvaa sarjassa Crawleyn aatelisperheen ja heidän palvelijoidensa elämää Downton Abbeyn kartanossa vuosien 1912 ja 1926 välillä. Aikajanalle mahtuu monia mullistavia tapahtumia kuten Titanicin haaksirikko, espanjantauti, Irlannin itsenäisyyssota sekä ennen kaikkea ensimmäinen maailmansota, joka muutti Eurooppaa pysyvästi.

Eräänlaisena kantavana teemana sarjassa on brittiaateliston mahdin ja vallan vähittäinen murtuminen. Fellowes kuvaa tätä rinnakkain Crawleyn perheen ja palvelijoiden vaiheiden, asenteiden ja taloudellisten lainalaisuuksien kautta.

Ristiriitaisia hahmoja

Kiintoisalla tavalla jännitteisen Downton Abbeystä teki Fellowesin ristiriitainen tapa kuvata henkilöitään. Toisaalta hän ei lainkaan pyrkinyt jättämään huomiotta yhteiskunnallisia muutoksia tai niitä ennakoivia ilmiöitä, mutta toisaalta hänen sympatiansa, jopa ihailunsa, pysyi ennen kaikkea Crawleyn perheen jäsenissä ja aateliston hiipuvassa elämäntavassa.

Eikä sarja aina onnistunut välttämään hieman yksioikoisesti nähtyjä hahmoja tai tietynlaista saippuaoopperamaisuutta.

Jatkoksi tehdyissä elokuvissa Fellowes antoi sitten jo täysin periksi aateliston ihannoinnille. Mutta kokonaisuutena, dialogiltaan ja roolisuorituksiltaan Downtown Abbey oli ja on laatusarja. Etenkin Maggie Smithin esittämää leskikreivitär ja hänelle kirjoitettuja nasevia heittoja on mahdoton unohtaa.

HBO Max, Netflix, Prime video, C more, Sky Showtime

X