Draamasarjassa 22 heinäkuuta käydään läpi Oslon terrori-iskun jälkipuintia

22 heinäkuuta-draamasarjan keskiössä ovat sairaalatyöntekijät, poliisit, toimittajat sekä uhrien omaiset. Tosin kyse on fiktiivisistä henkilöistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

22 heinäkuuta-sarjassa Anders Behring Breivikin terrori-iskua katsotaan hieman toisenlaisesta näkökulmasta.

22 heinäkuuta-draamasarjan keskiössä ovat sairaalatyöntekijät, poliisit, toimittajat sekä uhrien omaiset. Tosin kyse on fiktiivisistä henkilöistä.
Teksti: Pertti Avola

Vuoden 2011 22 heinäkuuta norjalainen Anders Behring Breivik surmasi kahdessa terrori-iskussa Oslossa ja Utoyan saarella kaikkiaan 77 ihmistä. Pohjoismaiden pahinta terroritekoa ja sen tekijän motiivia ja persoonaa on sittemmin puitu laajasti mediassa ja dokumenteissa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tuottamassa tuoreessa kuusiosaisessa draamasarjassa 22 heinäkuuta tapausta katsotaan hieman toisenlaisesta näkökulmasta. Keskiössä eivät ole tekijä tai uhrit, vaan ne ihmiset, jotka jälkeenpäin joutuivat asian kanssa tekemisiin: sairaalatyöntekijät, poliisit, toimittajat sekä uhrien omaiset. Tosin kyse on fiktiivisistä henkilöistä.

Sara Johnsenin ja Pål Sletaunen luoman sarjan tapahtumat käynnistyvät joitakin päiviä ennen terroritekoja. Nuori toimittaja tekee juttua terveydenhuollon säästöistä, 8-vuotias poika putoaa rakennustelineiltä, poliisi tutkii pojan taustoja ja eräs oikeistoradikaali yrittää saada juttujaan valtamediaan. Taustalla Breivik valmistelee iskujaan.

Aihe on kiinnostava ja tärkeä, mutta sarjan kerronta on kovin tasapaksua ja vetelää, eikä se alussa ota lainkaan matkaansa. Hirmutöiden tapahduttua tarinankuljetus tosin pakostakin sähköistyy.

22 heinäkuuta, su 26.4. klo 21.00 Yle Teema & fem

Lue myös: Killing Eve -agenttisarjassa perinteiset sukupuoliroolit on käännetty päälaelleen

X