Elävän arkiston vanhat Sadonkorjuuta-ohjelmat todistavat, että puutarhanhoidon opit eivät ole juuri muuttuneet

Jaa artikkeli
Puutarhanhoitoa, tomaatteja
© OM-ARKISTO

Hauskana kontrastina nykypäivän puutarhaohjelmille esitetään Elävän arkiston koosteessa kolme  puutarhanhoitoa käsittelevää ohjelmaa vuosilta 1963–87.

Mutta kuten Marko Gustafsson antaa ymmärtää koosteen esittelyosiossa, puutarhanhoidon opit ja vinkit eivät ole niin paljon muuttuneet ajan saatossa etteikö näistäkin ohjelmista voisi poimia neuvoja.

Aluksi nähdään ohjelma Puutarha lasin alla (1963). Siinä tutustutaan kasvihuoneviljelyyn. Juha ja Lasse Alanen seuraavat kasvihuoneissa tapahtuvaa kurkun ja tomaattien kasvatusta sekä neilikoiden viljelyä.

Seuraavaksi tulee Viherpeukalo (1987), jossa monien yhä muistama, myös nimeltään ammattinsa väärti puutarhuri Arno Kasvi antaa vinkkejä siihen, miten puutarha saadaan kukoistamaan pohjoisen Suomen oloissa.

Hyödyllisin ohjelmista on säästetty viimeiseksi. Hortonomit Yrjö Koivula ja Olavi Rainio sekä kerhoteknikko Leena Erkkilä opastavat ohjelmassa Puutarhasta pöytään (1975) vihannesmaan tekoon sekä omenapuiden, herukka- ja vadelmapensaiden sekä mansikoiden istutukseen.

Sellaista puuhaa ei voi digitalisoida.

Elävä arkisto: Sadonkorjuuta, to 23.8. klo 22.45 Yle Teema & Fem

X