Elokuva-arvio: Afrikassa asuneen Karen Blixenin myöhempään elämään pureudutaan vahvassa ja intensiivisessä elokuvassa Yhteinen sopimus

Yhteinen sopimus -elokuva edustaa pohjoismaisen nykyelokuvan perusepiikkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Birthe Neumann on Karen Blixen, joka manipuloi Simon Bennebjergin näyttelemää Thorkild Björnvigiä.

Yhteinen sopimus -elokuva edustaa pohjoismaisen nykyelokuvan perusepiikkaa.
Teksti:
Pertti Avola

Tanskalainen kirjailija, paronitar Karen Blixen (1885–1962) tunnettaneen nykyään parhaiten hänen Afrikan-vuosiaan kuvaavasta menestyselokuvasta Minun Afrikkani.

Pitkän linjan tanskalainen elokuvaohjaaja Bille August kuvaa kuitenkin ohjaustyössään Yhteinen sopimus Blixenin myöhempiä vuosia Tanskassa ja hänen mentorisuhdettaan nuoreen runoilijaan Thorkild Björnvigiin

Elokuva kuvaa Blixenin loukattuna vanhana naisena, joka pyrkii nukkemestarin tavoin hallitsemaan ja ohjailemaan nuorempien ystäviensä elämää. Kuva ei ole kaunis, mutta terävöityy ymmärtäväksi henkilökuvaksi tarinan loppupuolella.

Vuosi on 1948. Blixen ottaa nuoren Björnvigin suojatikseen ja alkaa muokata tästä mielensä mukaista taiteilijaa, jolle vain kutsumus olisi tärkeää. Björnvigillä on kuitenkin perhe, ja ennen pitkää hän alkaa tajuta, mihin Blixen pyrkii ja kuinka ihmiselämät ovat tälle vain tarinan osasia. 

Yhteinen sopimus on muodoltaan pohjoismaisen nykyelokuvan perusepiikkaa, mutta hyvät näyttelijät tekevät sen kohtauksista vahvoja ja intensiivisiä. Birthe Neumann on erinomainen Blixeninä, eivätkä Simon Bennebjerg ja Nanna Skaarup Voss jää hänestä jälkeen Björnviginä ja tämän puolisona Gretenä. Tärkeässä sivuroolissa Benedicte Knudsenina nähdään ohjaajan tytär Asta Kamma August.

****

Yhteinen sopimus, sunnuntai 14.1. klo 21.00, Teema & Fem 

X