Elokuva-arvio: Jacques – elämä merellä on elämäkertaelokuva Jacques Cousteausta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Elämäkertaelokuva Jacques Cousteausta. Kuvassa Lambert Wilson.
Elämäkertaelokuva Jacques Cousteausta. Kuvassa Lambert Wilson. © Future Film / Yle Kuvapalvelu
Jacques Cousteausta (Lambert Wilson) kertovassa elämäkertaelokuvassa päähenkilön intohimon ydin, meri, on turhan pienessä roolissa.

Jérôme Sallen ohjaama elämäkertaelokuva Jacques – elämä merellä ranskalaisesta superjulkkiksesta, meritutkimusmatkailija Jacques Cousteausta (1910–1997) on pateettinen ja järkyttävän jäykkä. Salle niittaa pakotetun oloisesti pötköön kolme vaihetta: paistattelu voitosta voittoon, sitten egoismi vaimoa (Audrey Tautou) kohtaan ja jopa merileijonia kohtaan, jotka lavastettiin Cousteaun tv-sarjoissa Calypso-aluksen sankarimiehistön hellyttäviksi kamuiksi. Lopulta puhdistautuminen ja puuhat meriensuojelun puolesta.

Matrixin jatko-osistakin tuttu Lambert Wilson onnistuu pääosassa lähinnä niillä kohdin, kun Cousteau kietoo mukaansatempaavilla puheilla sormensa ympärille seikkailujen rahoittajat ja yleisön. Käytännössä kaikki tapittivat Suomessakin Cousteaun 1960–70-lukujen kiehtovia tv-sarjoja. Pipopää-Cousteau on kiistattoman ikoninen henkilö, mutta miksi hänen filmipotretissaan on niin niukasti syvien vesien ja sukeltamisen kauneutta, Cousteaun intohimon ydinjuttua?

**

Jacques – elämä merellä, su 13.9. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Elokuva-arvio: Vuonna 85 – nostalginen aikain ja tapain kuvaus sijoittuu kesän 1985 Tampereelle

X