Elokuva-arvio: Kuolemaantuomittu-elokuva käsittelee arkaa aihetta tunteita herättävästi

Jaa artikkeli
Tuimailmeinen Sean Penn on kuolemaantuomittu murhaaja Matthew Poncelet, jota tukemaan saapuu Susan Sarandonin näyttelemä sisar Helen Prejean. Sarandon voitti roolistaan parhaan naispääosan Oscarin.  © Fox
Tuimailmeinen Sean Penn on kuolemaantuomittu murhaaja Matthew Poncelet, jota tukemaan saapuu Susan Sarandonin näyttelemä sisar Helen Prejean. Sarandon voitti roolistaan parhaan naispääosan Oscarin. © Fox
Kuolemaantuomittu kertoo tuomionsa täytäntöönpanoa odottavan murhaajan (Sean Penn) ja anteeksiantoon uskovan nunnan (Susan Sarandon) kohtaamisesta. Kyseessä ei ole elokuva rikoksesta vaan rangaistuksesta ja sen oikeutuksesta.

Tasokkaana näyttelijänä paremmin tunnettu Tim Robbins ohjasi 1990-luvulla muutaman kiinnostavan elokuvankin. Niissä näkyi vahvasti hänen poliittinen maailmankatsomuksensa. Konservatiivista vaalikamppailua ruotineen mokumentaarin Bob Robertsin (1992) jälkeen Robbins otti käsittelyyn amerikkalaisen kuolemantuomion..

Aihe on arka, ja herättää tunteita. Ja juuri niitä Robbins on pyrkinyt kuvaamaan. Kuolemaantuomittu ei väitä mitään tai opeta. Elokuva esittää hyvinkin tasavertaisesti kuolemantuomiota puoltavat ja vastustavat näkemykset.

Sean Penn rakentaa murhaajasta hahmon, jota tekee välillä mieli sääliä, välillä vihata. Susan Sarandon on nunnan roolissaan kuin sijaiskärsijä, jonka pitää kantaa kaikki maailman synnit harteillaan.

****

Kuolemaantuomittu, su 24.10. klo. 21.00, Fox 

X