Elokuva-arvio: Läpi yhteiskuntaluokkien kulkeva American Honey nojaa tunnelmaan ja musiikkiin

Jaa artikkeli
 American Honey
Riley Keough on nuorisojoukon vetäjä Crystal ja Shia LaBeouf karismaattinen Jake. © Holly Horner
Teini-ikäinen Star (Sasha Lane) saa tarpeekseen elämästään lapsenvahtina ja liittyy aikakauslehtiä ympäri maata kauppaavaan värikkääseen nuorisojoukkoon. Hän ihastuu karismaattiseen Jakeen (Shia LaBeouf), mutta ei oikein tule toimeen porukan vetäjän Crystalin (Riley Keough) kanssa.

Big Little Lies -televisiosarjan ohjaaja, brittiläinen Andrea Arnold teki läpimurtonsa realistisilla naiskuvauksilla Red Road (2006) ja Fish Tank (2009) sekä raa’an naturalistisella Humisevan harjun filmatisoinnilla (2011).

Yhdysvalloissa kuvattu American Honey on myös naiskuvaus, mutta aiempia Arnoldin elokuvia irtonaisempi ja keveämpi.

Lähes kolmituntinen elokuva on eräänlainen 2010-luvun Easy Rider, elokuva amerikkalaisesta sukupolvesta tien päällä. Tällä sukupolvella ei vain ole paljon odotuksia tai ihanteita. Amerikkalainen unelma on muuttunut kädestä suuhun -elämiseksi.

Elokuva nojaa enemmän tunnelmaan ja elämänpiirin kuvaukseen kuin tarinaan, jota ei juuri ole. Tasaisena valuvaa arkista vaellusta läpi köyhän ja rikkaan Yhdysvaltojen säestää valtava musiikkikappaleiden kavalkadi, yhtenä niistä elokuvalle nimen antanut Lady Antebellum -yhtyeen kappale.

***½

American Honey, to 21.10. klo. 21.00, Frii 

X