Elokuva-arvio: Missä olet, Bernadette -elokuvassa teinitytön äiti linnoittautuu ahdistushäiriöineen kotipiiriin ja ajautuu yhteenottoihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Missä olet, Bernadette
Cate Blanchett on perheenäiti Bernadette, joka kärsii ahdistuksesta. © Wilson Webb / Annapurna Pictures
Perheenäidin ongelmat vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin

Erinomaisena näyttelijänä Cate Blanchett ei ole arkaillut tarttua haasteellisiin rooleihin. Tällaisena avautuu myös pääosa Richard Linklaterin ilottomassa Missä olet, Bernadette -draamakomediassa, joka pohjautuu Maria Semplen samannimiseen romaaniin. Kirjassa teinityttö ihmettelee, minne katosi hänen mieleltään epävakaa äitinsä, jonka menneisyydestä paljastuu yllättäviä saavutuksia arkkitehtinä.

Elokuvassa Emma Nelson esittää koululaista, joka haluaa perheensä tekevän yhteisen matkan Seattlen kodista kauas Etelänavalle. Tietokonealalla työskentelevä isä (Billy Crudup) puoltaa toivetta. Perheen äiti (Blanchett) on läheinen tyttärensä kanssa, mutta linnoittautuu ahdistushäiriöineen kotipiiriin ja ajautuu herkästi yhteenottoihin muiden kanssa. Matkan lähestyessä hän alkaa oireilla enemmän ja tytärkin joutuu pohtimaan, miten ihmisaivot oikein toimivatkaan.

Linklater on osannut kuvata ihmisiä ja suhteita herkästikin, mutta tässä tapauksessa ei tulkinta saa pitävää otetta ja ymmärrystä kasvattavaa näkökulmaa mielen ongelmiin. Asiat vain ovat ja tapahtuvat.

**½

Missä olet, Bernadette, tiistai 24.1. klo 21.00, LIV

X