Elokuva-arvio: Oikeuden metsästäjät kertoo kotiin palaavasta rauhanturvaajasta, joka janoaa kostoa

Elokuvan henkisesti haavaiset henkilöt ­janoavat hyvitystä ja joutuvat kohtaamaan tekojensa seuraamuksia

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mads Mikkelsen (keskellä) on Oikeuden metsästäjät -draamakomedian keskushenkilö.

Elokuvan henkisesti haavaiset henkilöt ­janoavat hyvitystä ja joutuvat kohtaamaan tekojensa seuraamuksia
Teksti:
Arto Pajukallio

Käsikirjoittajana ansioitunut tanskalainen Anders Thomas Jensen ohjasi itse yksinkertaistavia lajityyppejä uhmaavan Oikeuden metsästäjät -elokuvansa, kylmäävän yhdistelmän psykologista ihmiskuvausta ja verilöylyihin johtavia uskomuksia.

Afganistanissa palveleva rauhanturvaaja (Mads Mikkelsen) palaa Tanskaan, kun hänen vaimonsa ja teinityttärensä äiti kuolee junaonnettomuudessa. Kyse ei ollut vahingosta, väittävät epäilijät. Sotilaskoulutuksen saanut leskimies uskoo kolmen neuroottisen ja toraisan aikuisnörtin kauaslentoisia teorioita ja alkaa valmistella veristä kostoiskua rikollista moottoripyöräkerhoa vastaan.

Oikeuden metsästäjät tutkii sattumaa ja kohtaloa, yksinäisyyttä ja ­toivottomuutta, uskoa kristillisiin arvoihin tai toisaalla algoritmeihin ja todennäköisyyslaskelmiin.

Elokuvan henkisesti haavaiset henkilöt ­janoavat hyvitystä ja joutuvat kohtaamaan tekojensa seuraamuksia myös ­absurdissa tee-se-itse-terapiassa. Mustan komedian väkivallanpurkaukset eivät riko tunnelmaa: väkivaltafantasioista vain tulee totta. 

***½

Oikeuden metsästäjät, sunnuntai 24.9. klo. 21.00, Teema & Fem

X