”En ole lähtenyt mukaan viherpesuun” – Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta

Riku Rantala oli varautunut kritiikkiin, kun hän lähti tekemään Fortumin rahoittamaa tv-ohjelmaa ilmastokysymyksistä. Rantalalle oleellisinta on kuitenkin se, että hän pystyy itse seisomaan ohjelman sisällön takana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riku Rantala kuvailee itseään tavalliseksi suomalaiseksi, joka on havahtunut viime vuosina siihen, kuinka vakava ongelma ilmastonmuutos on.

Riku Rantala oli varautunut kritiikkiin, kun hän lähti tekemään Fortumin rahoittamaa tv-ohjelmaa ilmastokysymyksistä. Rantalalle oleellisinta on kuitenkin se, että hän pystyy itse seisomaan ohjelman sisällön takana.
Teksti: Anu Räsänen

Riku Rantala höristi korviaan heti, kun energiayhtiö Fortum otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä.

”He kertoivat haluavansa, että tv:ssä olisi kattava keskusteluohjelma ilmastonmuutoksesta. Ajatus kuulosti kiinnostavalta ja uudenlaiselta. Teimme kuitenkin heti selväksi, että me toimitamme sitten ohjelman riippumattomasti käsikirjoittamisesta leikkaamiseen, ettekä te voi puuttua sisältöön missään vaiheessa”, Rantala kertoo.

Energiayhtiö oli asiasta samaa mieltä, ja niin Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta -ohjelman ideaa lähdettiin myymään yhdessä Neloselle.

Rantala ja hänen työtoverinsa osasivat varautua siihen, että he saavat varmasti osakseen kritiikkiä yhteistyöohjelmasta. Sosiaalisessa mediassa onkin esiintynyt jo etukäteen kiivaita mielipiteitä aiheesta.

”Totta kai ymmärrän, että tämä herättää enemmän keskustelua kuin esimerkiksi yritysten rahoittamat podcastit; onhan pienestä Suomesta tuleva Fortum iso toimija eurooppalaisessa mittakaavassa. Ja totta kai mietin tarkkaan, miltä se näyttää, että tuotantoyhtiömme lähtee yhteistyöhön heidän kanssaan.”

”Tulin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että ohjelma puhukoon puolestaan. Kaikki on kunnossa, kun tiedän itse, että minulla on puhtaat jauhot pussissa. En ole lähtenyt tekemään viherpesua, ja toimin journalistin ohjeiden mukaisesti: en luovuta päätäntävaltaa toimituksellisesta sisällöstä ulkopuolisille tahoille.”

Asiat mittasuhteisiin

Rantalan juontamaa ohjelmaa käsikirjoittavat muun muassa toimittajat Jussi Laitinen ja Riku Siivonen.

Sarjassa on kuusi jaksoa ja kullakin jaksolla oma teemansa. Teemat ovat energia, liikenne, ruoka, jäte, koti ja kaupungit sekä tulevaisuus.

”Haluamme tarjota rakennuspalikoita kansalaisten omalle ajattelulle ja päätöksenteolle. Näiden teemojen kautta tahdomme samalla asettaa asioita mittasuhteisiin ja kertoa, mitkä ovat isoimpia päästönlähteitämme ja merkityksellisimpiä tekijöitä ilmaston kannalta”, Rantala kertoo.

Mikään kysymys ei kuitenkaan ole ohjelmaan liian pieni – eikä liian suuri. Studiossa voidaan yhtä lailla antaa konkreettisia neuvoja ruokahävikin torjumiseen kuin pohtia, tuhoutuuko yhteiskuntajärjestelmämme, jos vähennämme kulutusta.

”Hiilivoimasta puhutaan varmasti”

Kysymykset on kerätty suomalaisilta netissä, ja studioon pyritään saamaan parhaat asiantuntijat vastaamaan kuhunkin kysymykseen.

”Ohjelmassa tulee ihan varmasti keskustelua siitäkin, että Fortum on avannut uuden hiilivoimalan vuonna 2020, ja olemme pyytäneet korkeimman mahdollisen johtajan vastaamaan näihin kysymyksiin. En kuitenkaan halua juuttua puhumaan kuudeksi tunniksi Fortumin Uniper-kaupoista.”

Rantala ei myöskään halua suunnata ohjelmaansa vain ympäristöaktivisteille ja ihmisille, jotka ovat jo valmiiksi ilmastokriisin asiantuntijoita. Hänen tavoitteenaan on tehdä keskusteluohjelma koko kansalle, sillä teemakin koskettaa meitä kaikkia.

Rantalan mukaan ilmastoaiheiselle keskusteluohjelmalle on tällä hetkellä erityisen suuri kysyntä.

”Nyt korona-aikana ihmiset ovat alkaneet huolestua siitä, että ilmastokriisi jää julkisessa keskustelussa koronan alle. Tähän tarpeeseen pyrimme vastaamaan.”

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta, ma 9.11. klo 19.00 Nelonen

Lue myös: Ilmastonmuutosdokumentin viesti on karu: Todelliseen muutokseen tarvitaan poliittisia päätöksiä ja talouden uudelleenarviointia

X