Hedy Lamarrin tarina on karu kertomus Hollywoodin tähtitehtaan armottomuudesta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Hedy Lamarr
© YLE KUVAPALVELU

Kun seuraavan kerran käytätte älypuhelinta, wifiä tai bluetoothia, suokaa ajatus filmitähti Hedy Lamarrille, sillä ilman hänen keksimäänsä taajuushyppelyä niitä ei olisi.

Alexandra Deanin 2017 valmistunut dokumentti kertoo Hedwig Kieslerin eli Hedy Lamarrin (1914–2000) tarinan wieniläisestä koulutytöstä epäonnistuneiden kauneusleikkausten jälkeen erakoituneeksi ex-tähdeksi. Tarinaan mahtuu niin ylä- kuin alamäkeä: lukuisia pieleen menneitä avioliittoja, muutama menestyselokuva ja mullistava keksintö, josta Lamarr sai kunniaa vasta viimeisinä vuosinaan.

Dokumentti on karu kertomus Hollywoodin tähtitehtaan armottomuudesta ja siitä, mitä se ihmisille saattoi tehdä. Hedy Lamarr nähtiin vain upeana kaunottarena, jonka keksijän äly ei saanut mitään arvostusta ja josta lopulta tuli metamfetamiiniriippuvainen oman imagonsa vanki.

Dokumentti perustuu toimittaja Fleming Meeksin 1990 tekemiin Lamarrin haastattelunauhoihin, mutta siinä sanovat sanansa myös Lamarrin lapset, lastenlapset ja muun muassa elokuvatekijät Mel Brooks ja Peter Bogdanovich.

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina, la 19.1. klo 21.36 Yle Teema & Fem

X