Helmut Newton: Naisten kuvaaja – Onko alaston nainen valokuvassa pelkkä seksiobjekti?

Jaa artikkeli
Helmut Newton: Naisten kuvaaja
Rue Aubriot, Paris 1975. © Helmut Newton/Yle
Dokumentissa kerrotaan menestyneen mutta myös kiistellyn valokuvaajan elämästä ja työstä haastattelujen, arkistomateriaalien ja valokuvien kautta.

Onko alaston tai vähäpukeinen nainen valokuvassa pelkkä seksiobjekti? Siinä kysymys, jonka ympärillä illan laatudokumentti hyvin pitkälti pyörii. Vastaus on, että kaikki ei ole aivan sitä miltä näyttää.

Pääosassa on saksalaissyntyinen valokuvaaja Helmut Newton (1920–2004), joka tuli tunnetuksi naisten kuvaajana. Eikä vain keiden tahansa. Hänen linssinsä edessä ovat poseeranneet muun muassa Isabella Rosselini, Charlotte Rampling, Grace Jones, Claudia Schiffer ja Arja Töyrylä. He kaikki pääsevät ääneen dokumentissa, joka valottaa hienosti yhteiskunnallisia ja sukupuolisia rakenteita ja asenteita, joita Newton kuvissaan purkaa.

Toisaalta kuvien aiheuttama närä on helppo ymmärtää. Mutta eikö taiteen (vaikka Newton sanaa vihasikin) tehtävä olekin provosoida, herättää keskustelua?

Helmut Newton: Naisten kuvaaja on kiehtova dokumentti miehestä, jolle kamera oli kuin elimellinen osa omaa kehoa. Työn ohella elokuvassa painottuu Newtonin ja hänen vaimonsa Junen syvä rakkaustarina.

Helmut Newton: Naisten kuvaaja, torstai 16.9. klo 21.00, Teema & Fem

X