Espanjantauti-dokumentti on hyvä muistutus koronapandemian kieltäjille

Jaa artikkeli
© Cinétévé / France Télévisions / Yle
© Cinétévé / France Télévisions / Yle
Ihmisiä maskit kasvoillaan, muistutuksia oikeista tavoista pärskiä, suljettuja teattereita ja kirkkoja, ylibuukattuja sairaaloita, huolestuttavia lukuja eri puolilta maailmaa, kolmannen tartunta-aallon järkytystä… 

Ei, tämä ei ole kertausta parilta viime vuodelta, vaan tapahtumia sadan vuoden takaa. Ensimmäinen maailmansota vaati noin 16 miljoonaa kuolonuhria. Sen päättymisvuonna 1918 puhkesi pandemia, joka tappoi maailmalla 50 miljoonaa ihmistä.

Historia: Espanjantauti kelpaa sekä historianluennoksi että muistutukseksi tälle ajalle. Tapahtumat vuosisadan takaa kertovat, kuinka tehokkaasti vaarallinen virus voi levitä ja löytää uusia uhreja. Asia käydään läpi vain vanhojen uutisfilmien, valokuvien ja kertojanäänen voimalla. Tv-dokumenttien normaalit puhuvat päät loistavat poissaolollaan. Se on varsinkin aluksi virkistävää, mutta kieltämättä ranskalaisdokumentti kaipaisi ilmaa.

Suosittelen kuitenkin sitä kaikille – ennen muuta koronapandemian epäilijöille ja kieltäjille. Tänään tautia vastaan voi taistella muutenkin kuin Aspiriinilla.

Historia: Espanjantauti, ke 12.1. klo. 19.00, TV1

X