Holokaustin huutokauppiaat -dokumentissa tarkastellaan juutalaisten irtaimiston kohtaloa natsi-Saksassa

Lähes uuvuttavasti lukuja ja natsien papereissa säilyneitä tilastoja pudotteleva dokumentti Holokaustin huutokauppiaat on kuvaus tavallisen kansan moraalisesta rappiosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Historia: Holokaustin huutokauppiaat.

Lähes uuvuttavasti lukuja ja natsien papereissa säilyneitä tilastoja pudotteleva dokumentti Holokaustin huutokauppiaat on kuvaus tavallisen kansan moraalisesta rappiosta.
Teksti: Pertti Avola

Natsit kirjasivat ylös lähes kaiken mitä tekivät ja jättivät jälkeensä valtavan määrän asiapapereita, joita eivät ehtineet tuhota. Tämä on mahdollistanut myös dokumentin Holokaustin huutokauppiaat (2018). Siinä tarkastellaan paenneiden ja keskitysleirille lähetettyjen juutalaisten irtaimiston kohtaloa natsi-Saksassa. Suuri osa siitä huutokaupattiin tai jaettiin pommituksista kärsineille saksalaisille. Huutokauppiaat, kuten dokumentissa esimerkiksi nostettu Hans Klemm, saivat 10 prosenttia tuotosta, loput otti valtio.

Lähes uuvuttavasti lukuja ja natsien papereissa säilyneitä tilastoja pudotteleva dokumentti on kuvaus tavallisen kansan moraalisesta rappiosta. Saksalaiset huusivat halvalla juutalaisten huonekaluja, astiastoja ja keittiötarvikkeita miettimättä mistä ne olivat peräisin tai mitä niiden alkuperäisille omistajille oli tapahtunut. Eivätkä he sodan jälkeen olleet halukkaita palauttamaan omaisuutta eloonjääneille juutalaisille.

Hans Klemm rikastui huutokaupallaan vielä sodan jälkeenkin, mutta sai viimein vankilatuomion ja 10 vuoden kiellon toimia huutokauppiaana. Suurin osa hänen kaltaisistaan selvisi seurauksitta.

Historia: Holokaustin huutokauppiaat, ma 28.9. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Hitlerin Hollywood -dokumentissa syvennytään Natsi-Saksan elokuvateollisuuteen

X