Hurjia tositarinoita diktatuuria pakenevista ihmisistä – Ulkolinja: Pako Pohjois-Koreasta -dokumentissa on runsaasti salaa kuvattuja otoksia

Pako Pohjois-Koreasta rakentuu kuin jännitystarina, mutta erotuksena jännärielokuvasta tämä elokuva on rankkaa todellisuutta. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pako Pohjois-Koreasta rakentuu kuin jännitystarina, mutta erotuksena jännärielokuvasta tämä elokuva on rankkaa todellisuutta. 
Teksti:
Pertti Avola

Ulkolinjassa esitettävä Madeleine Gavinin täyspitkä dokumenttielokuva Pako Pohjois-Koreasta rakentuu kuin jännitystarina, mutta erotuksena kepeästi katsottavasta jännäristä tämä elokuva on rankkaa todellisuutta.

Dokumentti on kuvattu pääosin muutamaa kuukautta ennen kuin koronaepidemia sulki maailman. Keskeisenä henkilönä on eteläkorealainen pastori Seungeun Kim, joka järjestönsä kautta auttaa ihmisiä pakoon Pohjois-Koreasta, maailman tällä hetkellä hirvittävimmästä valtiosta, joka on käytännössä jättimäinen vankila vailla mitään yhteyksiä ulkomaailmaan. 

Elokuvassa kerrotaan äidistä, joka odottaa 17-vuotiasta poikaansa Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan sekä perheestä, joka on jäänyt jumiin Pohjois-Korean ja Kiinan rajavuorille. Useimmat loikkarit yrittävät pakoon Kiinan kautta, sillä Koreoiden rajalle on kylvetty kaksi miljoonaa miinaa. 

Toinen tarinoista päättyy onnellisesti, toinen ei. Mitään dramatisoituja jaksoja dokumentissa ei ole. Sen sijaan siinä on runsaasti Pohjois-Koreassa salaa kuvattuja otoksia, joissa näkyy kansan kurjuus. Mukana on myös muutama kammottava jakso, jossa viranomaiset pieksevät loikkareita. 

Epäonnistunut yhteiskuntakokeilu, kommunismi, tarjoaa otollisen alustan diktaattoreille. Pohjois-Koreassa heitä on ollut jo kolme sukupolvea, ja nykyinen pomo Kim Jong-un vaikuttaa olevan edeltäjiäänkin pahempi.

Ulkolinja: Pako Pohjois-Koreasta, torstai 21.3. klo 22.00, TV1

Lue myös: Seura Pohjois-Koreassa: Ohjuksia ja ydinaseita testataan, hälytysvalmius on huipussaan, mutta tavallinen kansa ei juuri tällaiseen kiinnitä huomiota

X