Kansanradio – runonlaulajien maa -lyhytdokumentti kokoaa yhteen kuuntelijoiden soittamia tarkkanäköisiä havaintoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kansanradio - runonlaulajien maa
Dokumentin kuvallinen aineisto on toteutettu road movie -metodilla ajamalla halki kesäisen Suomen. © Euphoria Film Oy / Yle.
Kansanradio – runonlaulajien maa on Yleisradion Kansanradio-ohjelmaan pohjautuva karnevalistinen muotokuva suomalaisesta sielun- ja asuinmaisemasta.

Kansanradio on vuodesta 1979 lähtien suoltanut eetteriin viestejä, joita suomalaiset ovat jättäneet toimituksen puhelinpäivystykseen. Se toimii kuin Twitter, mutta anonyymisti ja äänellä varustettuna.

Virpi Suutarin lyhytdokumentti Kansanradio – runonlaulajien maa on koonnut yhteen ohjelmassa soitettuja puheluita vuosien 1990–2020 varrelta. Ne esitetään keskenään sekalaisessa aikajärjestyksessä. Näin äänitteistä muodostuu suomalaisen sielunmaiseman tilkkutäkki, nostalgia ja tämä päivä yhdistyvät.

Dokumentin runous syntyy soittajien kyvystä havainnoida maailmaa ja jäsennellä koettu havainto sanoiksi. Teemoja ovat ilmastonmuutos, köyhyys, yksinäisyys, metoo, korona… Niistä vedetyt mielleyhtymät ovat huikeita ja koskettavia. Arkistokatkelmat ja Heikki Färmin tuoreet kuvat maakunta-Suomen kesästä asettuvat välillä tiukkaan kontrastiin äänimaailman kanssa.

Kansanradio – runonlaulajien maa, maanantai 6.12. klo 8.00, TV1

Lue myös: Virpi Suutarin ja Martti Suosalon kohtaaminen johti pitkään liittoon ja kolmeen lapseen: ”Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä”

X